Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ανάμεσα στο χορό της «ρωσικής αρκούδας» και στο «ευρωπαϊκό βαλς».

Nίκος Αρβανίτης/Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Η στροφή της ελληνικής κυβέρνησης προς τη Ρωσία (παρουσιάζεται ως μια εναλλακτική σε περίπτωση ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ενωση )  έγινε ιδιαίτερα εμφανής με την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη με στόχο την ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών. Παράλληλα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα στις 8 Απριλίου όπου και θα συναντηθεί με το ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πως όμως αντέδρασαν τα social media και το ελληνικό διαδίκτυο στην επίσκεψη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μόσχα; Την απάντηση προσπαθούμε να σας δώσουμε εξετάζοντας τα στοιχεία  του palo pro για την περίοδο 28/3 -31/3 2015.

              
 Τα στοιχεία του ελληνικού διαδικτύου εμφανίζουν πρώτη σε συνολικές αναφορές τη Ρωσία οι οποίες ανέρχονται σε 3885 (Sites 894, Blogs 613, Opinions 20, Facebook 272, Twitter 2080, Youtube 5, Forums 1). Ακολουθεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με συνολικά 3425 αναφορές (Sites 449, Blogs 281, Opinions 13, Facebook 169, Twitter 2507, Youtube 6).

Αναφορικά με τα συναισθήματα του ελληνικού διαδικτύου τα στοιχεία του palo pro  παρουσιάζουν μια αρνητική εικόνα για τις υπό εξέταση οντότητες. Ο υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης καταγράφει και τα περισσότερα αρνητικά συναισθήματα σε σύγκριση με τα θετικά. Συγκεκριμένα o Παναγιώτης Λαφαζάνης συγκεντρώνει 1110 αρνητικά συναισθήματα έναντι 982 θετικών και  η Ρωσία  948 αρνητικά έναντι 924 θετικών .

Τα δημοσιεύματα που κυριάρχησαν στο ελληνικό διαδίκτυο με βάση τα ευρήματα του εργαλείου Top 10 Topics αναφέρονται στις δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη για ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία. Ο έλληνας υπουργός εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο να διανέμεται ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω ελληνικού εδάφους με επέκταση του αγωγού Turkish Stream που θα φθάνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα και δήλωσε ότι, αν δεν υπάρξει αυτός ο αγωγός θα υπάρξει μονοπώλιο διασύνδεσης της Ρωσίας με την Ευρώπη μέσω Γερμανίας που «θα ενίσχυε περαιτέρω τη γερμανοποίηση της Ευρώπης». Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ρωσικές εταιρίες θα συμμετάσχουν στις έρευνες για τα ενεργειακά αποθέματα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Επιπλέον το ενδιαφέρον των χρηστών του ελληνικού διαδικτύου τράβηξε και η αναπαραγωγή της συνέντευξης του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο «Κεφάλαιο», όπου έκανε λόγο για «σύγκρουση με τη γερμανική Ευρώπη». Ο υπουργός δήλωσε ότι «η πορεία διεξόδου της χώρας από την κρίση περνάει μέσα από την σκληρή αντιπαράθεση, αν όχι σύγκρουση, με τη γερμανική Ευρώπη.

Τα δημοσιεύματα για την αναθέρμανση των ελληνό- ρωσικών σχέσεων-με βάση πάντα το Top 10 Topics-συμπεριλάμβαναν και την αποκλειστική συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο ρωσικό πρακτορείο TASS, όπου επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις και εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιβολή κυρώσεων εναντίων της Ρωσίας.

Όμως έπαιξαν στο ελληνικό διαδίκτυο και τα δημοσιεύματα που εκφράζουν και σημαντικούς προβληματισμούς για την προσέγγιση Ελλάδας και Ρωσίας. Δημοσίευμα του γερμανικού SPIEGEL ONLINE αναφέρει ότι οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αναζητήσει βοήθεια στη Ρωσία για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους με αφορμή και το ταξίδι Λαφαζάνη στη Μόσχα προκαλεί την αγανάκτηση των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

Παράλληλα δημοσίευμα του CNBC αναρωτιέται αν «είναι η Ρωσία η τελευταία ελπίδα της Ελλάδας για επιβίωση;» επισημαίνοντας ότι καθώς τα ελληνικά ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται και οι σχέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη μοιάζουν όλο και περισσότερο τεταμένες, η Ρωσία αρχίζει να φαίνεται ότι θα μπορούσε να είναι η τελευταία ελπίδα της χώρας για οικονομική επιβίωση.

Συμπερασματικά η ποσοτική και ποιοτική ανάλυση των δεδομένων  δείχνει ότι το ελληνικό διαδίκτυο εμφανίζεται επιφυλακτικό σε μια σύσφιξη σχέσεων με τη Ρωσία που ενδέχεται να οδηγήσει την Ελλάδα σε μια ρήξη με την Ευρώπη. Παράλληλα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με βάση την καταγραφή των συναισθημάτων του προβληματίζει, καθώς με τις δηλώσεις του εμφανίζεται να υιοθετεί μια στάση σύγκρουσης με την «γερμανοκρατούμενη Ευρώπη» και να βρίσκει την εναλλακτική λύση στη Ρωσία. Η άποψη του, ωστόσο, για  μια «γερμανική Ευρώπη» δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους συνειδητοποιημένους χρήστες του ελληνικού διαδικτύου.
 palo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]