(ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ)Στον πρωθυπουργό το θέμα με τις εργατικές κατοικίες Κέρκυρας Εδώ και χρόνια οι κάτοικοι αγωνιούν ...αν θα τους πέσει ο ουρανός (σ.σ. στέγη) στο κεφάλι...

Για το θέμα είχε γίνει πριν απο μερικές μέρες σχετική ανάρτηση απο το epirus-tv-news
Υπενθυμίζεται το ιστορικό του προβλήματος 

Το Δεκέμβρη του 2002 ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας προχώρησε στην ανάθεση της επισκευής ενίσχυσης της στατικής και αντισεισμικής επάρκειας 156 διαμερισμάτων του Οικισμού «ΚΕΡΚΥΡΑ IV» (επί συνόλου 210 διαμερισμάτων), περιοχή Κουλίνα του Δήμου Κέρκυρας. Η κατασκευή του οικισμού ξεκίνησε το 1983 και παρουσίασε σχεδόν εξαρχής προβλήματα δομικά και επακόλουθα στατικά και αντισεισμικά. Η επισκευή πραγματοποιήθηκε χωρίς να έχουν κατατεθεί οι απαραίτητες μελέτες στο αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο.

Τον Ιούνιο του 2003, κατόπιν εκ μέρους μας μηνυτήριας αναφοράς στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου και διενέργειας δύο προκαταρκτικών εξετάσεων από την Εισαγγελία Κέρκυρας, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για παραβίαση των κανόνων της οικοδομικής από αμέλεια, καθώς υπάρχουν σοβαρότατες παραλείψεις στην εφαρμογή της μελέτης. Ακολούθως, παραπέμφθηκαν σε δίκη στις 11/04/2008 στο τριμελές Πλημμελειοδικείο Κέρκυρας πρώην Πρόεδρος και στελέχη του ΟΕΚ, καθώς και ο Πρόεδρος της Τεχνικής Εταιρείας. Αθωώθηκαν παρότι στις 18/03/2008 συντάχθηκε από την Πολεοδομική Υπηρεσία του Δήμου Κέρκυρας και κατατέθηκε στη δικογραφία έγγραφο που αναφέρεται στην επικινδυνότητα των κτηρίων, καθώς και ότι ο ΟΕΚ δεν είχε καταθέσει σχετική μελέτη για το συγκεκριμένο έργο
Όπως προκύπτει από σχετική μελέτη που συνέταξε ο καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Γεώργιος Μπατής, η κύρια αιτία ήταν κατασκευαστικά λάθη λόγω χρησιμοποίησης θαλασσινού νερού για την κατασκευή του σκυροδέματος, καθώς και ο υψηλότατος υδροφόρος ορίζοντας, ο οποίος υποβάθμισε περαιτέρω τα δομικά στοιχεία των κτιρίων, καθώς τα τελευταία κατασκευάστηκαν πάνω σε υπόγεια ύδατα και αποτυπώθηκαν στο σχέδιο πόλεως του 2007, όταν η υπόθεση διαβιβάστηκε στο πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ.
Έχει πραγματοποιηθεί μια σειρά αυτοψιών από τις τεχνικές υπηρεσίες της Νομαρχίας Κέρκυρας και της πολεοδομικής υπηρεσίας του Δήμου. Επιπλέον, έχουν επιληφθεί της υπόθεσης η ανεξάρτητη αρχή Συνήγορος του Πολίτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο Ο.Α.Σ.Π., η Μονάδα Δομικών Κατασκευών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (έχει γίνει καταγγελία προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κ. Χάμαρμπεργκ), ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε., κος. Χ. Σπρίντζης, ο πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κ. Μ. Παπαϊωάννου, που παρέπεμψε την υπόθεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κο. Ιωάννη Τέντε και η Εισαγγελία Κέρκυρας σχημάτισε δικογραφία, διαβιβάστηκε στον Εισαγγελέα Εφετών ο οποίος αρχειοθέτησε την υπόθεση ενώ το 2011 έχουν εκδοθεί ομόφωνες αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κέρκυρας και από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, που θεωρούν επιβεβλημένη τη μετεγκατάσταση των οικιστών και την ανακατασκευή των κτηρίων.


Έχουν σταλεί τέσσερις (4) επιστολές στον κύριο Σημίτη, έντεκα (11) επιστολές στον κο. Καραμανλή, τρεις (3) επιστολές στον κο. Παπανδρέου και μία (1) στον κο. Παπαδήμο, καθώς και μία (1) επιστολή στον κο. Σαμαρά.Τέλος, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς μου κατά τεσσάρων πρώην Προέδρων του Ο.Ε.Κ. και των μελών της επίβλεψης της επισκευής, έχει σχηματιστεί δικογραφία και αναμένουμε την πρόταση της Εισαγγελέως.


Οι κάτοικοι ελπίζουν πλέον  στην παρέμβαση του πρωθυπουργού για να λυθεί επιτέλους το πολύ  σοβαρό ζήτημα και να πάψουν   επιτέλους μετά απο τόσα χρόνια να αισθάνονται πως κινδυνεύουν  μέσα στο ίδιο τους το σπίτι ..

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ
‘ΚΕΡΚΥΡΑ IV’ ΚΟΥΛΙΝΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ, 11/02/2015
ΠΡΟΣ:
Βουλευτή Κέρκυρας, κο. Σ. Σαμοΐλη
Κοινοποίηση:
1) Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, κο. Χ. Σπρίτζη
2) Υπουργό Εργασίας, κο. Π. Σκουρλέτη
3) Περιφερειάρχης Ι.Ν., κο. Θ. Γαλιατσάτο
4) Δήμαρχο Κέρκυρας, κο. Κ. Νικολούζο

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΙΣΤΩΝ – ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΗΡΙΩΝ

Αξιότιμε κε. Βουλευτή,
Γνωρίζοντας το έντονο ενδιαφέρον σας σχετικά με το θέμα καθώς και το ότι ο πρώην Υπουργός Υποδομών, κος. Χρυσοχοΐδης, με το υπ.αρ. Πρωτ. 2049/7-11-2012 έγγραφό του, έχει διαβιβάσει την υπόθεση στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων και ακολούθως στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, σας υπενθυμίζουμε ότι παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και ένα χρόνο η πραγματοποίηση μιας ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργών, Εργασίας και Υποδομών, καθώς και των τοπικών αρχών για τη δρομολόγηση των διαδικασιών για α) τη μετεγκατάσταση των οικιστών σε ασφαλή διαμερίσματα, β) κατεδάφιση των υφιστάμενων κτηρίων, γ) κατασκευή νέου οικισμού 210 διαμερισμάτων, που θα χαρακτηριστεί ως έργου εθνικού επιπέδου και την μελέτη κατασκευής του οποίου θα αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, δ) διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής των δικαιούχων προς τον Ο.Ε.Κ.
Επειδή η λειτουργία του Κράτους οφείλει να παρουσιάζει μία συνέχεια, τουλάχιστον όσον αφορά τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες, αναμένουμε τις κινήσεις σας προκειμένου να πραγματοποιηθεί εν τέλει η προγραμματισμένη ευρεία σύσκεψη.
                                                       Ο Πρόεδρος της Επιτροπής
Αναστάσιος Κολάγγης



ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ
‘ΚΕΡΚΥΡΑ IV’ ΚΟΥΛΙΝΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ, 10/03/2015
ΠΡΟΣ:
Υπουργό Εθνικής Άμυνας
κο. Π. Καμμένο
 

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΙΣΤΩΝ – ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΗΡΙΩΝ

Αξιότιμε κε. Υπουργέ,
Γνωρίζοντας ότι είστε ενήμερος επί του θέματος, καθώς παλαιότερα είχε κατατεθεί ερώτηση στη Βουλή από τον κο. Π. Χαΐκάλη ενώ ακόμα ο υπογράφων είχε συνάντηση με τον κο. Τ. Κουίκ, αναμένουμε την αρωγή σας για τη διευθέτηση του φλέγοντος αυτού προβλήματος το οποία άπτεται της ζωτικής ασφάλειας δεκάδων οικογενειών.
Επισυνημμένα θα βρείτε δύο σχετικά έγγραφα προηγουμένων ημερών καθώς κι ένα ιστορικό της υπόθεσης για την πληρέστερη ενημέρωσή σας.


                                                       Ο Πρόεδρος της Επιτροπής
Αναστάσιος Κολάγγης



ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ
‘ΚΕΡΚΥΡΑ IV’ ΚΟΥΛΙΝΑ

ΚΕΡΚΥΡΑ, 30/03/2015
ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
κο. Αλέξη Τσίπρα
 

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΙΚΙΣΤΩΝ – ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΤΗΡΙΩΝ

Αξιότιμε κε. Πρωθυπουργέ,
Έχουμε γνώση του εκδηλωμένου ενδιαφέροντός σας σχετικά με το θέμα, καθώς και της σχετικής ερώτησης που καταθέσατε στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών, στις 17/09/2010, με συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία δεν απαντήθηκαν ποτέ λόγω της διαχρονικής αδυναμίας/απροθυμίας των συναρμόδιων Υπουργείων Εργασίας και Υποδομών.
Τώρα, όντας ο ίδιος πλέον πρώτος Υπουργός της χώρας, έχετε την πλήρη ευχέρεια να δώσετε λύση στο τεράστιο αυτό ζήτημα και να απαντήσετε με έργα στην ερώτηση που ο ίδιος καταθέσατε τότε, δείχνοντας τη δέουσα ευαισθησία απέναντι σε συμπολίτες σας που εδώ και πολλά χρόνια ζουν με την γαλάτικη αγωνία, αν θα τους πέσει ο ουρανός (σ.σ. στέγη) στο κεφάλι...

Υ.Γ. Θα αποτελούσε μείζονα παράλειψή μας να μην εκφράσουμε ευχαριστίες προς τον Βουλευτή μας στην Κέρκυρα, τον κο. Σ. Σαμοΐλη, για τη διαρκή συμπαράστασή του στο πρόβλημά μας.

Με σεβασμό και εκτίμηση,
                                                       Ο Πρόεδρος της Επιτροπής
Αναστάσιος Κολάγγης



δείτε και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]