Ένα παιδί παραδίνεται...Η φωτογραφία που συγκλόνισε την ανθρωπότητα

Πολλές φορές οι λέξεις δεν αρκούν για να αποδώσει κανείς το νόημα μιας εικόνας. Αυτό σου έρχεται στο μυαλό όταν αντικρίζεις ένα μικρό παιδί να σηκώνει ψηλά τα χέρια για να παραδοθεί, αφού περνά την κάμερα για όπλο.
Το συγκλονιστικό περιστατικό σημειώθηκε στη Συρία, όπου οι άνθρωποι είναι συνηθισμένοι στον κρότο του πολέμου και την ωμότητα της βίας. Η εικόνα μέσα σε λίγες ώρες έχει κάνει το γύρο του διαδικτύου με το hashtag #Surrended, ενώ ήδη έχει προκαλέσει προβληματισμό στα μεγαλύτερα δημοσιογραφικά δίκτυα.

Η φωτογραφία απαθανατίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον Τούρκο φωτορεπόρτερ Osman Sagirli και τον Ιανουάριο δημοσιεύτηκε στην τουρκική Turkiye. Η τότε αναμετάδοσή της από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ήταν τεράστια, ενώ χρειάστηκαν κάποιοι μήνες για να φτάσει η είδηση και στον αγγλόφωνο κόσμο.

Το μικρό αγόρι τραβήχτηκε σε καταυλισμό προσφύγων στη Συρία όπου είχε βρει καταφύγιο μαζί με τη μητέρα και τα τρία αδέλφια του. Ο πατέρας σκοτώθηκε σε έναν από τους βομβαρδισμούς που έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα στην περιοχή και τα υπόλοιπα τρία μέλη χρειάστηκαν να περπατήσουν 150 χιλιόμετρα από το χωριό τους, στα σύνορα με την Τουρκία, προκειμένου να φτάσουν στον καταυλισμό.

Ο φωτογράφος πλησίασε τον μικρό και όταν σήκωσε την κάμερά του, εκείνος τρομαγμένος σήκωσε με τη σειρά του τα χέρια ψηλά και κοίταζε φοβισμένος νομίζοντας πως η κάμερα είναι όπλο.

«Στ' αλήθεια κλαίω», «απίστευτα θλιβερό», «η ανθρωπότητα απέτυχε», είναι μερικά από τα σχόλια που διαβάζει κανείς κάτω από τη φωτογραφία. Η αρχική ανάρτηση αναδημοσιεύτηκε περισσότερες 11.000 φορές μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ενώ όταν την Παρασκευή η φωτογραφία ανέβηκε στο Reddit, μια από τις πλέον δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, περισσότεροι από 5,000 έσπευσαν να την σχολιάσουν.

Στην αρχή επικράτησε σύγχυση σχετικά με το φύλο του παιδιού, αφού αν και οι πρώτες αναφορές έκαναν λόγο για κορίτσι, στη συνέχεια μέσα ενημέρωσης έγραψαν ότι πρόκειται για ένα αγόρι με το όνομα Hudea.

Σύμφωνα πάντως με το BBC που επικοινώνησε με τον φωτογράφο, ο οποίος αυτόν τον καιρό εργάζεται στην Τανζανία, πρόκειται για ένα τετράχρονο κοριτσάκι.

«Χρησιμοποίησα τηλεφακό και εκείνο νόμισε πως είναι όπλο. Συνειδητοποίησα ότι είχε τρομοκρατηθεί μόλις τράβηξα τη φωτογραφία και την κοίταξα, καθώς είχε δαγκώσει τα χείλη της και είχε σηκώσει τα χέρια. Συνήθως τα παιδιά, όταν βλέπουν κάμερα, τρέχουν μακριά, κρύβουν το πρόσωπό τους ή χαμογελούν», δήλωσε ο φωτογράφος στο βρετανικό δίκτυο.
 reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]