Δ. Στρατούλης: Έτοιμη η ρύθμιση για την καταβολή της 13ης σύνταξης

Τη δέσμευση της κυβέρνησης για την καταβολή της 13ης σύνταξης, ως δώρο Χριστουγέννων, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Όπως τόνισε, η ρύθμιση είναι έτοιμη, αφορά 1.262.920 συνταξιούχους και μια δαπάνη ακριβώς 545 εκατ. ευρώ.
Οπως σημειώνει στο σχετικό άρθρο η εφημερίδα Αυγή,ο Στρατούλης διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται στα νομοσχέδια που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός πως έρχονται την άλλη εβδομάδα στη Βουλή, καθώς αφορά δαπάνη η οποία θα γίνει στις 20 Δεκέμβρη του 2015, ενώ υπήρχαν άλλα ζητήματα – όπως τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση – που έπρεπε να προωθηθούν με προτεραιότητα. Πρόσθεσε δε πως δεν έχει καμία σημασία να ψηφιστεί μέσα στο τετράμηνο ή τον Ιούλιο μια παροχή που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο.
Ερωτηθείς για το πώς θα χρηματοδοτηθεί το μέτρο αυτό και γενικότερα πώς θα καλυφθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για κοινωνικές παροχές 2 δισ., ο υπουργός δήλωσε ότι σταδιακά θα πάρει μπροστά η χώρα, θα επανεκκινήσει η οικονομία και θα αποδώσουν οι ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Σημείωσε ότι με βάση τη συμφωνία με τους δανειστές ο κρατικός προϋπολογισμός θα αναθεωρηθεί και κατ' επέκταση και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, απ' όπου και θα εξοικονομηθούν χρήματα.
Ο Δ. Στρατούλης απέκλεισε μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και προανήγγειλε κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος σε άμεσο χρόνο, ενώ για τις ενοποιήσεις ταμείων είπε ότι εάν από τις μελέτες προκύψει ότι πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να γίνουν προς όφελος των ασφαλισμένων και των ταμείων, θα γίνουν. Ξεκαθάρισε ωστόσο πως οι όποιες εξοικονομήσεις θα υπάρξουν από τον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων και όχι από μείωση συντάξεων.
«Δεν υπάρχει περίπτωση να αυξηθούν ούτε μία μέρα τα όρια συνταξιοδότησης» συνέχισε ακόμη, ενώ σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις είπε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά, για τα βαρέα και ανθυγιεινά, για τα ΑΜεΑ και για τους ασφαλισμένους πριν το 1983, σημειώνοντας ότι παρεμβάσεις μπορεί να υπάρξουν μόνον σε ό,τι αφορά στον περιορισμό των πρακτικών των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου που εφαρμόζουν τράπεζες και ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ.
Για τη συμφωνία με τους δανειστές και αν θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είπε πως δεν χρειάζεται να γίνει αυτό με βάση τη νομοθεσία. «Πρόκειται για συμφωνία για επέκταση της δανειακής σύμβασης, χωρίς μνημόνιο, δηλαδή χωρίς μέτρα, γι' αυτό δεν προβλέπεται επικύρωση από τη Βουλή»,, σημείωσε. Δήλωσε πάντως ότι για τη συμφωνία θα υπάρξει ενημέρωση της Βουλής.
Τέλος, αναφορικά με το χρέος, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «δεν θα πληρωθεί στο απόλυτο», καθώς «δεν μπορεί να αποπληρωθεί γιατί η χώρα και ο λαός μας θα οδηγηθούν σε πλήρη υποδούλωση». Αντικείμενο της νέας συμφωνίας που θα υπάρξει μετά τη συμφωνία-γέφυρα είναι «η διαγραφή του χρέους για να γίνει βιώσιμο», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]