Α. Τσίπρας: Πρώτιστη αξία της Ευρώπης είναι η αποδοχή της λαϊκής κυριαρχίας

Ως «χρήσιμη και εποικοδομητική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη συνάντησή του με το Μάρτιν Σουλτς για την εδραίωση «νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ της μεταμνημονιακής Ελλάδας και των θεσμών της ΕΕ». Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου σηματοδοτεί ότι πρώτιστη αξία της Ευρώπης είναι η αποδοχή της λαϊκής κυριαρχίας, και χαρακτήρισε τον κ. Σουλτς ως καλό φίλο της Ελλάδος αλλά και προσωπικό του φίλο.
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως επί τέσσερα χρόνια ο ελληνικός λαός σήκωσε και βάρη που δεν του αναλογούσαν λόγω της άρνησης μιας ολιγαρχίας να πληρώσει, καθεστώς που, όπως είπε, προστάτευαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι τώρα μπαίνει τέλος σε αυτή την ανάρμοστη σχέση. «Διαβεβαίωσα τον κ. Σουλτς» ότι έχουμε σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων που αντιμετωπίζει τις αιτίες που οδήγησαν στην κρίση, τις πελατειακές σχέσεις, τη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως υπάρχει σχέδιο για την επιστροφή στην ανάπτυξη, απορρίπτοντας την εμμονή στις πολιτικές λιτότητας, αλλά και χωρίς τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων. Τη δέσμευση αυτή της κυβέρνησης για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς ο κ. Τσίπρας δεν χάνει ευκαιρία να την επαναλάβει, αφού λειτουργεί καθησυχαστικά για τους Ευρωπαίους. 
Εργαζόμαστε για μια αμοιβαία επωφελή λύση, τόνισε ο κ. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας πως για την επίτευξη αυτού του εγχειρήματος απαιτείται χρόνος. Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι σημαντικό ότι οι στόχοι των δύο πλευρών είναι κοινοί: η επιστροφή της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής. 
«Διαπραγματευόμαστε με ασφάλεια και εγγυόμαστε τη σταθερότητα», κατέληξε ο κ. Τσίπρας, λέγοντας μάλιστα ότι όσοι επενδύουν στο αντίθετο γρήγορα θα διαψευστούν. 
Ήταν η πρώτη επίσημη επαφή που έχει ο κ. Τσίπρας από τη θέση του πρωθυπουργού. Ο Μάρτιν Σουλτς έγινε δεκτός σε φιλικό κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο μετά τις 14.30.
«Χαίρομαι που είστε η πρώτη συνάντηση που κάνω ως πρωθυπουργός... Είστε καλός φίλος της Ελλάδας και δικός μου. Στηριζόμαστε σε εσάς, πιστεύουμε ότι η Ευρώπη σημαίνει η αλληλεγγύη», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα συναντηθεί, επίσης, με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά (στις 16:30) στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με τον πρόεδρο του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (στις 18:00) και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο (στις 19:00) στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο του σχόλιο μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Σουλτςε είχε πει πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να βοηθήσει σε μια «αμοιβαία αποδεκτή βιώσιμη λύση». Όσον αφορά τον Αλέξη Τσίπρα έχει δηλώσει ότι «είναι πραγματιστής», επισημαίνοντας πως «ξέρει καλά ότι πρέπει να υπάρξουν συμβιβασμοί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα και με τους εταίρους στην ευρωζώνη και στην ΕΕ».
 eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]