Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα- εγγυητές της καλής υγείας!

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6 θεωρούνται απαραίτητα, διότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τα συνθέσει και για αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη τους από τις τροφές.

Εξαιρετικά χρήσιμα για την ανάπτυξη, ακόμα και την κατασκευή των κυττάρων, βοηθούν γενικότερα στη διατήρηση της καλής υγείας και την πρόληψη πολλών χρόνιων νοσημάτων.

Τα ω-6 λιπαρά οξέα προέρχονται κυρίως από τα σπορέλαια, ενώ τα ω-3 κυρίως από τα θαλασσινά, τα ψάρια, τα σαλιγκάρια και ορισμένα φυλλώδη πράσινα αυτοφυή φυτά, όπως η γλιστρίδα. Τα καρύδια είναι από τις πλουσιότερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων. Οι ημερήσιες ανάγκες σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι 1 με 2 γρ.. Τα ω-6 λιπαρά οξέα δεν πρέπει να υπερβαίνουν ρα 1 με 6 γρ. ημερησίως.

Η σύγχρονη διατροφή, με τα γρήγορα και τυποποιημένα φαγητά, όπου χρησιμοποιούνται κυρίως σπορέλαια, δίνει πολύ μεγάλες ποσότητες ω-6 λιπαρών οξέων στο καθημερινό μας φαγητό.

Οι μεγάλες ποσότητες όμως, πολυακόρεστων ω-6 λιπαρών οξέων βλάπτουν την υγεία.

Η αναλογία στην πρόσληψη ω-3 προς ω-6 λιπαρών οξέων πρέπει να είναι 1:1 ή τουλάχιστον 1:4.

Τέλος, θα πρέπει να τονιστεί πως όλα τα σπορέλαια, όπως και το πυρηνέλαιο, το οποίο προέρχεται από τον πυρήνα που μένει μετά τη σύνθλιψη του καρπού της ελιάς, δίνουν το λάδι τους σε υψηλές θερμοκρασίες και με χημικούς διαλύτες. Μόνο το ελαιόλαδο εξάγεται με μηχανική συμπίεση και επομένως, είναι απαλλαγμένο από όλες τις ανεπιθύμητες χημικές προσμίξεις.
 post4life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]