(ΑΡΤΑ)O Γραμματέας του ΤΕΙ Ηπείρου για την κατάληψη του Διοικητηρίου:"Πολυάριθμα τα προβλήματα αδυνατεί το Ιδρυμα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του"


Ενημερωτικό υπόμνημα του Γραμματέα του ΤΕΙ Ηπείρου

Εκ των πραγμάτων και ως εκ του θεσμικού μου ρόλου (Γενικός Διευθυντής των Υπηρεσιών Διοικητικής Μέριμνας  του ΤΕΙ Ηπείρου) είμαι υποχρεωμένος να σας ενημερώσω για την ουσιαστική αδυναμία διεκπεραίωσης των πάσης φύσης διοικητικών πράξεων ή διαδικασιών  που απαιτούν τη συνεργασία των κεντρικών υπηρεσιών του Ιδρύματος, οι οποίες εδρεύουν στο Διοικητήριο του ΤΕΙ Ηπείρου στην Άρτα, εξαιτίας της κατάληψης του κτηρίου, για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, από φοιτητές του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, ήτοι:

Με την αδιάλλακτη στάση των εν λόγω φοιτητών, τα προβλήματα τα οποία έχει επιφέρει η συνεχιζόμενη κατάληψη είναι πολυάριθμα, με συνέπεια να αδυνατεί το Ίδρυμά μας, ευρισκόμενο σε κατάσταση ομηρίας, να ανταποκριθεί στις όποιες οικονομικές, διοικητικές και τεχνικές  ανειλημμένες υποχρεώσεις του.  Συγκεκριμένα: 

Από τις πρώτες ημέρες της κατάληψης, οι φοιτητές διέκοψαν τη λειτουργία του κεντρικού πληροφοριακού συστήματος και του τηλεφωνικού κέντρου του Διοικητηρίου, για να αποτρέψουν εσκεμμένα κάθε δυνατότητα εκτέλεσης βασικών λειτουργιών από άλλες, πλην του κτηρίου Διοίκησης, εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.  

Τις πρώτες τρεις εβδομάδες της κατάληψης, δεν επετράπη σε κανέναν από τους διοικητικούς υπαλλήλους μας να εισέλθει στο Διοικητήριο και να προβεί σε οποιαδήποτε υπηρεσιακή ενέργεια, παρότι επανειλημμένως επισημάνθηκε στους φοιτητές ότι υπήρχαν θέματα που έχριζαν άμεσης και επιτακτικής διευθέτησης.

Την τέταρτη εβδομάδα και ύστερα από συνεχείς και επίμονες εκκλήσεις, είτε της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Διοικητικού-Οικονομικού, είτε των Προϊσταμένων άλλων οργανικών μονάδων και υπηρεσιών, η όποια διάθεση κατανόησης, εκ μέρους των φοιτητών, για το πλήθος και τη σοβαρότητα των προβλημάτων που προέκυπταν, εξαντλήθηκε στο να επιτρέψουν επιλεκτικά την είσοδο σε έναν ή το πολύ δύο διοικητικούς υπαλλήλους για ολιγόλεπτη και υπό διαρκή επιτήρηση εργασία και μόνο εφόσον η «επιτροπή της κατάληψης» ενέκρινε τη φύση και τον σκοπό της εργασίας αυτής! Πέραν του ανήκουστου και απαράδεκτου καθεστώτος της έγκρισης και της επιτήρησης της εργασίας, οφείλω να σας επισημάνω ότι για να διεκπεραιωθεί άρτια μία διοικητική ή οικονομική πράξη απαιτείται η αρωγή υπαλλήλων και άλλων τμημάτων ή υπηρεσιών με συναφές αντικείμενο. Έτσι, μέχρι σήμερα ελάχιστες, οικονομικές κυρίως, πράξεις κατέστη εφικτό να διεκπεραιωθούν (εξόφληση 2 τιμολογίων την τέταρτη εβδομάδα, 3 τιμολογίων την πέμπτη και 6 τιμολογίων την τρέχουσα).   

Είναι φανερό, ότι υπ’ αυτές τις αντίξοες συνθήκες είναι αδύνατο οι υπηρεσίες του ΤΕΙ Ηπείρου να ανταποκριθούν έστω στο ελάχιστο του όγκου των υποχρεώσεων του Ιδρύματος, που έχουν συσσωρευθεί, απέναντι σε δημόσιες αρχές και υπηρεσίες, φορείς και πολίτες, όπως: 
1. Εξόφληση πάσης φύσης οφειλών, απορρόφηση πόρων από έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ ή Ευρωπαϊκή Ένωση.
2. Παραλαβή και εξόφληση διαφόρων προμηθειών και υπηρεσιών, άκρως απαραίτητων για τη λειτουργία του Ιδρύματος. 
3. Παραλαβή και εξόφληση τεχνικών έργων που βρίσκονται στην τελική τους φάση, για τα οποία όλες οι διαδικασίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στο 2014.
4. Κατάρτιση και διεκδίκηση υψηλότερου προϋπολογισμού για το 2015. 
5. Εμπρόθεσμη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών, με άμεσο επακόλουθο τα βαριά πρόστιμα που θα καταλογιστούν στο Ίδρυμα από το ΙΚΑ και άλλους φορείς, γεγονός που θα οδηγήσει σε σημαντική σπατάλη δημοσίου χρήματος στο όνομα μιας κατάληψης.

Οι Υπηρεσίες Διοικητικής Μέριμνας του ΤΕΙ Ηπείρου για να ανταποκριθούν στο έργο τους και για να περαιώσουν αισίως τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, πρέπει να λειτουργούν απρόσκοπτα και όχι υπό το κράτος της όποιας πίεσης, απειλής ή εμποδίου τους επιβάλλεται.  Σε αντίθετη περίπτωση, πλήττεται βάναυσα η αξιοπιστία του Ιδρύματος, τόσο από το γεγονός ότι οι κεντρικές υπηρεσίες μας παραμένουν αδρανείς όσο και από το ότι μπορούν να αναζητηθούν οι όποιες ποινικές, αστικές και διοικητικές ευθύνες από τον οποιοδήποτε συναλλασσόμενο έλκει έννομο συμφέρον.

Τέλος, ως Γραμματέας του ΤΕΙ Ηπείρου θέλω να σας επισημάνω ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος, από την πρώτη στιγμή, έθεσαν εαυτούς στην υπηρεσία του ΤΕΙ Ηπείρου, αντιτιθέμενοι στις καταχρηστικές μεθοδεύσεις και πρακτικές που επιδεικνύουν οι καταληψίες φοιτητές, χάριν της προασπίσεως του δημοσίου συμφέροντος και της εξυπηρέτησης του αγαθού της Παιδείας, σεβόμενοι την αποστολή του Ιδρύματος και την εκ του Συντάγματος προστατευόμενη ακαδημαϊκή του λειτουργία. 

Ο Γραμματέας του ΤΕΙ Ηπείρου
Ιωάννης Θ. Τσάλιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]