Γιορτινές Μέρες: 4 Συμβουλές για τους γονείς την περίοδο των εορτών! Γράφει η Βίκυ Παπαϊωάννου, Ψυχολόγος

Οι υπερβολικές απαιτήσεις των ημερών ώστε να ικανοποιήσουμε αρκετά τους ανθρώπους που αγαπάμε, δημιουργούν μια επιπρόσθετη πίεση με αποτέλεσμα η χαρά της προσφοράς να μετατρέπεται σε άγχος και ένταση.

Ειδικότερα οι γονείς, την περίοδο των εορτών βιώνουν συχνά στρες καθώς οι απαιτήσεις των παιδιών και τα έξοδα είναι αυξημένα: οι αγορές των δώρων τους, τα έξοδα για στολισμό και αντικείμενα για το σπίτι, οι κοινές δραστηριότητες εντείνουν το αίσθημα άγχους των γονιών που θέλουν να τα ευχαριστήσουν.

Δυστυχώς όμως, το αυξημένο άγχος των ημερών μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα έλεγχου της συμπεριφοράς, όπως η υπερβολή στις αντιδράσεις μας ή η υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Οι άνθρωποι τείνουν να αντιμετωπίζουν το άγχος τους με συμπεριφορές που τους είναι οικείες και τους εκτονώνουν την ενταση,παρόλο που μπορεί η ανακούφιση να είναι προσωρινή, να βλαπτουν το ατομο, την υγεια του και τις σχεσεις του με το περιβαλλον του, όπως εδώ τη σχεση γονεα-παιδιου.

Υπάρχουν τρόποι να διαχειριστούμε τις εσωτερικές μας εντάσεις, παρόλο που συχνά δεν ξέρουμε την πηγή που τις προκαλεί. Ωστόσο, είναι ωφέλιμο να μάθουμε να τις εκτονώνουμε και εκφράζουμε με πιο υγιείς τρόπους.

Τι μπορείτε να κάνετε:

1. Οριοθετείστε τις προσδοκίες σας: μιλήστε στα παιδιά σας ανοιχτά για οικονομικά θέματα που μπορεί να σας προβληματίζουν όσον αφορά τις προσδοκίες που έχουν για τα δώρα που θέλουν ή για τις δραστηριότητες που θέλουν να κάνετε στη διάρκεια των διακοπών. Ανάλογα και την ηλικία του παιδιού, αυτές οι συζητήσεις μπορεί να είναι ευκαιρία να μάθετε στο παιδί την αξία των χρημάτων, καθώς και πόσο και πώς πρέπει να ξοδεύουν χρήματα υπεύθυνα στο μέλλον. Να είστε ρεαλιστικοί. Κάντε μικρά, σταθερά και άμεσα βήματα θέτοντας μικρότερους , πραγματοποιήσιμους στόχους για να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις των εορτών και μην υπερβάλλετε με σχέδια μακροπρόθεσμα που απέχουν πολύ από το να τα φτάσετε.

2. Οργανώστε τις προοπτικές σας: προσπαθήστε να λάβετε υπόψη σας στρεσογόνες καταστάσεις που θα σας φέρουν σε δύσκολη θέση και σκεφτείτε όσο μπορείτε μακροπρόθεσμα. Αποφύγετε να βγείτε εκτός του προϋπολογισμού σας οργανώνοντας και συμμετέχοντας σε πάρα πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες παρασυρόμενοι από το κλίμα των ημερών. Είναι ένας καλός τρόπος να μάθουν τα παιδιά να κρατούν τις ισορροπίες, με το να φτιάξετε ένα πλάνο του τι θα μπορούσατε να κάνετε ή να μην κάνετε καθώς και τι θα ήταν καλό να περιμένουν.

3. Επενδύστε τις σχέσεις σας: Οι καλές διαπροσωπικές σχέσεις είναι σημαντικές για την ψυχική μας υγεία. Η περίοδος αυτή των γιορτών είναι μια καλή ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά με συγγενείς και φίλους. Η υποστήριξη και βοήθεια από ανθρώπους που σας νοιάζονται μπορεί να μειώσει το στρες που μπορεί να νιώθετε αυτή την περίοδο. Βρείτε δραστηριότητες από κοινού με τα παιδιά σας που θα προάγουν την ανθρωπινή επικοινωνία και επαφή, ακόμα και αν αυτό σημαίνει τη συμμέτοχη σας σε κάποια φιλανθρωπική εκδήλωση της περιοχής σας. Σε κάθε περίπτωση, θα δώσετε το παράδειγμα και θα μάθετε στο παιδί την αξία του να προσφέρεις και να βοηθάς αλλά και το να έχεις κάποιον που να νοιάζεται διπλά σου.

4. Φροντίστε τον εαυτό σας: Δώστε προσοχή στις ανάγκες και τα συναισθήματα σας. Δεσμευτείτε μόνο σε δραστηριότητες που θα απολαμβάνατε εσείς και η οικογένεια σας και θα σας ξεκουράσουν. Φροντίζοντας και τον εαυτό σας, φροντίζετε για την υγεία του νου και του σώματος σας καθώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε καλυτέρα τις πιεστικές καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος. Απομακρύνετε τα παιδιά από την τηλεόραση και προσπαθήστε να περάσετε δημιουργικό και ευχάριστο χρόνο με όλη την οικογένεια., κάνοντας πχ μια βόλτα έξω. Σκοπός είναι να μάθει το παιδί την αξία της δραστηριότητας σε σχέση με τον άσκοπο χρόνο μπροστά στην τηλεόραση και την επιρροή των διαφημίσεων.

Ο ρόλος του ψυχολόγου:

Αν το άγχος που νιώθετε γίνει πιο έντονο και επιμείνει την περίοδο των εορταστικών διακοπών, συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο ή έναν ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τα προβλήματα και να βρείτε ένα πλάνο δράσης για να τα αντιμετωπίσετε.

Ο ψυχολόγος είναι ειδικά εκπαιδευμένος να κατανοεί τη σχέση μεταξύ των σκέψεων που κάνουμε και των ενεργειών – συμπεριφορών του σώματος μας. Μπορεί να σας προσφέρει στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας αλλά και να αλλάξετε μη υγιείς συμπεριφορές και κατ’ επέκταση και τα άσχημα συναισθήματα.

ΤiΨs : Οι σχέσεις μας με αγαπημένα πρόσωπα και οι στιγμές με τα παιδιά μας δεν χωρούν προϋπολογισμούς και υλικά αγαθά. Αρκεί απλά να είστε ειλικρινείς με τα συναισθήματα σας…



Η Βίκυ Παπαϊωάννου είναι Ψυχολόγος, πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης έχει εκπαιδευτεί ως Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια στην ΕΨΥΘΕ – Πειραϊκό Ινστιτούτο Συνθετικής Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας. Τώρα μετεκπαιδεύεται στο πρόγραμμα ‘’ Κλινικής Ψυχοπαθολογίας «Παναγιώτης Ουλής»’’ του Αιγηνητείου Νοσοκομείου, καθώς και στο Σισμανόγλειο ΓΝΑ στο Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, σε θέματα κατάθλιψης εφήβων, διαταραχές λόγου και επικοινωνίας παιδιών, κακοποίησης, διαταραχές προσωπικότητας εφήβων, αυτισμό παιδιών, χρήση ουσιών από εφήβους αλλά και παρέμβασης στην οικογένεια.
 post4life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]