Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων: Η επόμενη ζωή που θα σωθεί μπορεί να είναι η δική σου

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) έχει θεσπίσει την 1η Νοεμβρίου κάθε έτους, ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων». Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, ο Οργανισμός φροντίζει να υπενθυμίζει στο ευρύ κοινό τη σημασία της Δωρεάς Οργάνων. Φέτος, η «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων» θα τιμηθεί στις 14 Νοεμβρίου 2014, στο πλαίσιο της εκδήλωσης που ο ΕΟΜ και ο Σύλλογος Βαρέως Καρδιο-Πνευμονοπαθών Ασθενών (ΣΥΒΑΚΑΠΑ) διοργανώνουν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Η «Ημέρα Δωρεάς Οργάνων» δίνει το ερέθισμα στους πολίτες να σκεφτούν και να συζητήσουν με τους οικείους τους τη στάση τους απέναντι σε αυτό το σημαντικό θέμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η γνώση των επιθυμιών του εκλιπόντος, όσον αφορά στη δωρεά οργάνων, αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα που θα οδηγήσει μια οικογένεια στη συναίνεση για τη λήψη των οργάνων του αποβιώσαντος συγγενούς της.

Πόσοι άνθρωποι μπορούν να σωθούν από μια δωρεά;
Από έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και 10 ασθενείς που έχουν ανάγκη π.χ. από νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά. Θέλοντας να τονίζει τη σημασία της δωρεάς, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος του Οργανισμού, Καθηγητής κ. Αλκιβιάδης Κωστάκης ανέφερε ότι το 2013 αξιοποιήθηκαν όργανα από 62 αποβιώσαντες, που κατάφεραν να δώσουν ζωή σε 191 ασθενείς. Πάνω από το τριπλάσσιο ποσοστό δηλαδή.


Ποιό είναι το νομικό πλαίσιο στη χώρα μας;
Ήδη, από την 1η Ιουνίου 2013,  με την έναρξη ισχύος του νέου νόμου περί μεταμοσχεύσεων (ν.3984/2011 «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων»),  έγινε η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2010/53/EΕ που, μεταξύ άλλων, προβλέπει τον τρόπο συναίνεσης στη δωρεά οργάνων. Στην περίπτωση της ελληνικής ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας, όσον αφορά το σχετικό άρθρο 9 του ν. 3984/2011, αυτό τροποποιήθηκε, με το ν. 4075/ΦΕΚ 89/11.4.2012, ως εξής: «Η αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων οργάνων από ενήλικο, θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του, σύμφωνα με την παράγραφο 3 και κατόπιν συναίνεσης της οικογένειάς του». Η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλα κράτη, δεν ισχύει η «εικαζόμενη συναίνεση». Αντίθετα, εφόσον ο ασθενής δεν έχει δηλώσει επισήμως ότι είναι δότης οργάνων, απαιτείται η συναίνεση της οικογένειάς του για τη δωρεά. Δεύτερον, ο καθένας έχει δικαίωμα να κάνει όσο ζει αρνητική δήλωση. Να δηλώσει δηλαδή επισήμως ότι δεν επιθυμεί να γίνει δότης. Βέβαια, αν μετανιώσει, δίνεται η δυνατότητα ανάκλησης αυτής του της απόφασης.


Τα όργανά μου  μπορούν να ληφθούν ακόμη κα σε κατάσταση που θα βρεθώ σε κατάσταση «φυτού»;
Όπως επισημαίνει ο ΕΟΜ, η Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους που πεθαίνουν ενώ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.). Ο εγκεφαλικός θάνατος είναι μία μη αναστρέψιμη κατάσταση που ισοδυναμεί με τον θάνατο και δεν έχει καμία σχέση με τις χρόνιες φυτικές καταστάσεις (κατάσταση «φυτό»). Με άλλα λόγια, το να γίνει κάποιος δότης δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι γιατροί δε θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για να τον κρατήσουν στη ζωή ούτε θα επηρεάσει τον τρόπο αντιμετώπισής τους και την βασική τους προτεραιότητα: Να κρατήσουν τον ασθενή εν ζωή.


Ποιά είναι η διαδικασία για να γίνω δότης;
Aρκεί να εκφράσετε τη επιθυμία σας προς τον ΕΟΜ και να συμπληρώσετε μια αίτηση με τα στοιχεία σας (www.eom.gr , Τσόχα 5, Αμπελόκηποι, τηλ. 2106471200). Μέσα σε λίγες ημέρες θα παραλάβετε ταχυδρομικώς την ειδική κάρτα δότη την οποία είναι καλό να έχετε πάντα μαζί σας. Η κάρτα αυτή αποτελεί την αναγνωριστική ταυτότητα του δότη και αποτελεί «την υπεύθυνη δήλωσή σας» ότι επιθυμείτε να δωρίσετε τα όργανά σας. Τα στοιχεία σας φυλάσσονται ως απόρρητα.


Για όσους ακόμη έχουν ενδοιασμούς είναι χαρακτηριστικό το μήνυμα του ΕΟΜ ότι οι πιθανότητες ο καθένας από εμάς να χρειαστεί κάποια στιγμή στη ζωή του ένα μόσχευμα, είναι κατά πολύ περισσότερες από το να καταλήξει υπό συνθήκες που να μπορεί να δώσει. Επομένως, το θέμα της Δωρεάς Οργάνων είναι καλό να το αναλογιζόμαστε και αντίστροφα.

Πηγή στοιχείων : ΕΟΜ
via:iatronea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]