Ξεκίνησε στη Βουλή η «μάχη» των κομμάτων για τον προϋπολογισμό του 2015

Ξεκίνησε σήμερα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση επί του προϋπολογισμού για το 2015. Η κυβερνητική πλειοψηφία δια του εισηγητή της Ανδ. Λυκουρέντζου κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της, λέγοντας πως «αυτοί που λένε ότι δεν κυβέρνησαν την χώρα, κυβέρνησαν από το πεζοδρόμιο εμποδίζοντας αλλαγές και μεταρρυθμίσεις».
Ο κ. Λυκουρέντζος είπε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πολιτική σταθερότητα, συνέχιση της δημοσιονομικής πολιτικής, συνέχεια του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και απομείωση του χρέους και σημείωσε: «Αυτές οι πολιτικές πρέπει να συνεχιστούν για να κάνουν τη χώρα μας ισότιμη με τις ευρωπαϊκές οικονομίες». Ακόμη, υπογράμμισε ότι η πλειοψηφία δεν προσέρχεται σε αυτή την συζήτηση για να παρουσιάσει με διθυραμβικούς λόγους τα επιτεύγματα της κυβέρνησης, αλλά ούτε και με την λογική της αντιπολίτευσης ότι ο κάθε προϋπολογισμός είναι καταστροφή και κάλεσε «να ξεπεράσουμε τις πρακτικές του χθες και να εγκαταλειφθεί η ουτοπία του 'λεφτά υπάρχουν', γιατί δεν υπάρχουν».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του κόμματος, Ευκλ. Τσακαλώτος είπε ότι ο προϋπολογισμός «δεν έχει την αίσθηση του επείγοντος και κινείται στην κατεύθυνση ότι καλώς έγινε ό,τι έγινε και ότι σιγά - σιγά θα βγούμε από την κρίση». Επίσης, είπε ότι από τον προϋπολογισμό απουσιάζουν οι στόχοι για την απασχόληση και την αντιμετώπιση της ανεργίας και σημείωσε ότι τίποτα δεν είναι πιο χαρακτηριστικό από το να μην αντιμετωπίζεται το εκρηκτικό αυτό πρόβλημα με την μορφή του επείγοντος. «Το καλύτερο που προσδοκάτε είναι η πιστωτική γραμμή πρόληψης» είπε αναφορικά με την διαπραγμάτευση, ενώ χαρακτήρισε «παράνοια να μην χρησιμοποιούμε τώρα τα χρήματα του ΤΧΣ, αλλά να τα κρατάμε για το μέλλον εφόσον χρειαστεί». «Εκτός αν είναι μια πονηριά αυτό, για να μην μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να τα χρησιμοποιήσει όταν γίνει κυβέρνηση, αλλά δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό» είπε ο κ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας ότι «σε αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση». Μάλιστα δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται ένα σοκ και είναι λάθος να λέτε ότι η πολιτική σταθερότητα θα φέρει επενδύσεις γιατί μέχρι τώρα δεν έφερε, όπως είπε χαρκατηριστικά.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ι. Κουτσούκος ανέφερε από την πλευρά του ότι «η συζήτηση επί του προϋπολογισμού δε γίνεται σε συνθήκες εργαστηρίου ή θερμοκηπίου, αλλά σε κρίσιμες συνθήκες, κατά τις οποίες ολοκληρώνεται ένα σχέδιο διάσωσης από μια άτακτη χρεοκοπία, το οποίο ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ το 2010 και συνέχισαν κι άλλες δυνάμεις». «Θα κριθεί αν οι κόποι και οι θυσίες του λαού, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η δημοσιονομική εξυγίανση, θα πιάσουν τόπο ή θα γυρίσουν στο σημείο μηδέν, στην αφετηρία», τόνισε.
Από τους ΑΝ.ΕΛ., ο Ν. Νικολόπουλος έκανε λόγο για «ομολογία χρεοκοπίας», ενώ η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη, είπε ότι η κυβέρνηση «εμμένει στη συντηρητική μνημονιακή πολιτική της εισοδηματικής και δημοσιονομικής λιτότητας, συντηρώντας ουσιαστικά την ύφεση».
Τέλος, από το ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τον προϋπολογισμό του 2015 συνεχίζει την αντιλαϊκή επίθεση και επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων υπέρ της κερδοφορίας του κεφαλαίου και εις βάρος των λαϊκών αναγκών.
eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]