(ΚΟΣΜΟΣ)Στους δρόμους για "ελεύθερο internet" Οι Ούγγροι από την Κυριακή

Πέντε από τους έξι συλληφθέντες των διαδηλώσεων της Κυριακής κατά του φόρου internet που θέλει να επιβάλει η αυταρχική κυβέρνηση Ορμπάν της Ουγγαρίας, οδηγούνται σε δίκη σήμερα με την κατηγορία του βανδαλισμού. Οι πέντε νεαροί κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ζημιές πετώντας πέτρες στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, FIDESZ, το οποίο σημειωτέον, κατέχει τα 2/3 των εδρών στο κοινοβούλιο.
Περισσότεροι από 100,000 Ούγγροι βρέθηκαν στους δρόμους της Βουδαπέστης την Κυριακή προκειμένου να διαδηλώσουν, ενάντια στην πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο 0,62 λεπτών ανά γιγαμπάιτ, μαζεύοντας εκατομμύρια φιορίνια. Μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, το FIDESZ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει τροπολογία που θα επιβάλει χαμηλότερο φόρο στις εταιρείες και θα αποφέρει στα κυβερνητικά ταμεία περί τα 20 εκατομμύρια φιορίνια, παρότι η βιομηχανία επιμένει ότι ο φόρος αντιστοιχεί σε 100 εκατομμύρια ετησίως.
Ο λόγος για τον οποίο οι Ούγγροι είναι στους δρόμους, όμως, δεν είναι η προστασία των κερδών της βιομηχανίας, αλλά μάλλον όσα συμβολίζει το ελεύθερο διαδίκτυο στα χρόνια του Ορμπάν. Στους δρόμους ακούγονται συνθήματα όπως "Ευρώπη", "Δημοκρατία" και "ελεύθερο internet", ενώ είναι σαφές στους διεθνείς αναλυτές που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην Ουγγαρία ότι οι μαζικές διαδηλώσεις που συνεχίστηκαν επί τρεις συνεχόμενες ημέρες, αφορούν περισσότερο τον αυταρχισμό του καθεστώτος, παρά το φόρο αυτό καθ'αυτό. Η wall street journal επισημαίνει ότι ο φόρος δεν σκοπεύει μόνο να περιορίσει τη χρήση του ιντερνετ και να συρρικνώσει την ελευθερία του λόγου, αλλά συνοδεύεται και από υψηλή φορολογία προς τα ιδιωτικά ΜΜΕ με σκοπό προς τα κρατικά και ελεγχόμενα από το καθεστώς, ενώ επιδιώκει να στρέψει και τη δημοσιότητα μακριά από το σκάνδαλο με τις Ουγγρικές βίζες.
Σε μια ασυνήθιστα σκληρή ενέργεια για χώρα της Ε.Ε. οι ΗΠΑ επέβαλαν απαγόρευση εισόδου σε έξι ανώτατους κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι κατηγορούνται για διαφθορά, φέρνοντας τις σχέσεις των δυο χωρών στο χειρότερο σημείο εδώ και είκοσι χρόνια τουλάχιστον. Η επίτροπος της ΕΕ, Νίλι Κρος σχολίασε στο twitter: "Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας νομίζει ότι μπορεί να συρρικνώσει την ελευθερία των Μέσων, να στοχοποιήσει τους ιδιοκτήτες τους και να επιβάλει φόρο στις εναλλακτικές. Λάθος κατεύθυνση".
Όπως έγινε σε τόσες άλλες περιπτώσεις, διεθνώς, τα κοινωνικά Μέσα παίζουν συντονιστικό ρόλο και η σελίδα που καλεί σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο facebook μετράει πάνω από 200,000 μέλη. Οι δημιουργοί της δηλώνουν πως δεν θα σταματήσουν να καλούν τον κόσμο σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ωσότου ο φόρος αποσυρθεί. "Δεν πρόκειται να πληρώσουμε έναν ακόμα φόρο σε διεφθαρμένους εφοριακούς" λένε χαρακτηριστικά.
Η Ουγγαρία έχει σειρά ειδικών φόρων, ένας εκ των οποίων είναι και ο φόρος τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Κάθε τηλεφώνημα η sms επιβαρύνεται με 2 φιορίνια και στον κρατικό κορβανά φαίνεται να έχουν συρρεύσει 42 εκατομμύρια από την αρχή του 2014. Όμως διατυπώνονται ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα του μέτρου και αν μπορεί να οδηγήσει τον κλάδο των telekom σε συρρίκνωση, όσο και για τον προορισμό αυτών των χρημάτων, αφού η διαφθορά στη χώρα φαίνεται να έχει εκτοξευθεί με την κυβέρνηση του Fidesz.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]