(ΚΟΣΜΟΣ)"Θερίζουν" και στην Κύπρο τα εγκεφαλικά

Χίλια περίπου περιστατικά αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων καταγράφονται κάθε χρόνο στην Κύπρο με τα 200 από αυτά να είναι θανατηφόρα, αναφέρει η Νευρολογική Εταιρεία Κύπρου, η οποία συστήνει μια σειρά από προληπτικά μέτρα, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για εγκεφαλικά επεισόδια. Σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Νευρολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Γιώργος Καπονίδης, ανέφερε πως τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτου στο δυτικό κόσμο, μετά τα καρδιαγγειακά, καθώς κάθε 6 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από εγκεφαλικό και κάθε 2 δευτερόλεπτα συμβαίνει ένα νέο τέτοιο περιστατικό.

Σύμφωνα επίσης με τα στατιστικά στοιχεία της Worldstroke Organization, κάθε χρόνο 15 εκατομμύρια άτομα παθαίνουν αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ ένας στους έξι ανθρώπους θα υποστεί αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τον Δρ.Καπονίδη, αν και δεν υπάρχουν καταγραμμένα στοιχεία λόγω απουσίας ενός ενιαίου σχεδίου Υγείας, "μπορούμε βάσει των πληθυσμιακών δεδομένων να υπολογίσουμε ότι χίλιοι συμπολίτες μας το χρόνο παθαίνουν εγκεφαλικό, είτε αυτό είναι ήπιο είτε πολύ σοβαρό". Από τα χίλια αυτά περιστατικά, συνέχισε, υπολογίζεται ότι το 20% είναι θανατηφόρα.

Ο κ. Καπονίδης ανέφερε πως ο αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων στην Κύπρο μπορεί να θεωρηθεί υψηλός, αποδίδοντας το σε μια σειρά από παράγοντες, όπως το γεγονός ότι οι περισσότεροι Κύπριοι είναι καπνιστές και δεν ασκούνται, ενώ δεν γίνεται συστηματικός έλεγχος των "προσωπικών παραγόντων κινδύνου".

Εξηγώντας τους "προσωπικούς παράγοντες κινδύνου", που αποτελούν έναν από τους τρόπους πρόληψης των εγκεφαλικών, ο Πρόεδρος της Νευρολογικής Εταιρείας Κύπρου είπε πως θα πρέπει να γνωρίζουμε και να ελέγχουμε την αρτηριακή μας πίεση, το σάκχαρο, τη χοληστερίνη και να επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας ώστε να γίνονται οι απαραίτητοι προληπτικοί έλεγχοι.

Θα πρέπει επίσης, συμπλήρωσε, να ελέγχουμε περιοδικά την καρδιά μας και να αναφέρουμε άμεσα στον γιατρό μας τυχόν "αίσθημα παλμών" ή καρδιακή αρρυθμία, να προσέχουμε τη διατροφή μας και να ασκούμαστε, να περιορίζουμε την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνουμε και φυσικά να μην καπνίζουμε.

Αναφερόμενος στα προειδοποιητικά σημάδια ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, ο Δρ.Καπονίδης είπε πως αυτά αφορούν το ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία, ειδικά στη μια πλευρά του σώματος, τη ξαφνική δυσκολία στην ομιλία ή στην κατανόηση ομιλίας, τη ξαφνική απώλεια ή μείωση της όρασης από το ένα ή και από τα δυο μάτια ή διπλωπία, τη διαταραχή της ισορροπίας και το αίσθημα ιλίγγου, ιδιαίτερα αν συμβαίνουν ξαφνικά και για πρώτη φορά και τον ισχυρό πονοκέφαλο που έρχεται απότομα, ιδιαίτερα για πρώτη φορά.

Υποδεικνύοντας ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο συνήθως δεν πονάει όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο Γιώργος Καπονίδης τόνισε πως κάθε υποψία χρειάζεται άμεση ιατρική εκτίμηση , αφού ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο θεωρείται ως μια "κατεπείγουσα ιατρική κατάσταση με άμεσο κίνδυνο για θάνατο ή αναπηρία".

Τόνισε παράλληλα πως, έστω κι αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν μέσα σε λίγα λεπτά, ο ασθενής χρειάζεται άμεσα συμβουλή και εξέταση γιατρού, γιατί κάποια από τα επεισόδια αυτά, που ονομάζονται "παροδικά εγκεφαλικά επεισόδια", είναι συνήθως προειδοποιητικά για ένα επόμενο εγκεφαλικό με μόνιμες συνέπειες.

Ο Πρόεδρος της Νευρολογικής Εταιρείας Κύπρου υπέδειξε ακόμη πως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που επιφέρει μια αναπηρία, αλλάζει όχι μόνο τον τρόπο ζωής του ίδιου του ασθενή, αλλά συνεπάγεται και ένα μεγάλο οικονομικό κόστος αποκατάστασης, για την οικογένεια και για το σύστημα υγείας.
πηγη offsite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]