Πώς ο καφές προστατεύει το συκώτι

Η κατανάλωση του καφέ μπορεί να συνδέεται με την καλύτερη υγεία του ήπατος, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό “Hepatology”.


Οι ερευνητές μελέτησαν τις καταναλωτικές συνήθειες 27,793 ατόμων μέσω ερωτηματολογίων τα οποία συμπληρώθηκαν κατά στο χρονικό διάστημα 1999-2010. Σε αυτά οι ερευνητές κατέγραψαν τη συχνότητα κατανάλωσης καφέ, την οποία έπειτα συνέκριναν με το φύλο, την ηλικία, τη φυλή, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ και άλλους παράγοντες υγείας των ερωτώμενων. Από αυτούς, πάνω από 14,000 έπιναν καφέ καθημερινά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι έπιναν τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν κατά 25% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν μη κανονικά επίπεδα ηπατικών ενζύμων από όσους δεν έπιναν καφέ. Διευκρινίζεται, ότι οι αυξημένες τιμές των ηπατικών ενζύμων μπορεί να είναι σημάδι φλεγμονής ή ηπατικής βλάβης. Παρόμοια ήταν τα οφέλη και για όσους κατανάλωναν ντεκαφεϊνέ.


Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να προσδιορίσουν ποια ακριβώς ουσία που περιέχεται στον καφέ μπορεί να συνδέεται με τα χαμηλά επίπεδα ηπατικών ενζύμων, ο δρ. Qian Xiao, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των ΗΠΑ δήλωσε: «Αν και δεν είμαστε σε θέση να προτρέψουμε τους ανθρώπους να καταναλώνουν περισσότερο καφέ, έχουμε βάσιμα στοιχεία ότι τουλάχιστον η κατανάλωση καφέ δεν είναι επιβλαβής για το ήπαρ».

Πηγή: Ξένος Τύπος
via:iatronea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]