«Επιμένουν στην Ελλάδα οι πελατειακές πρακτικές και η δωροδοκία»

Financial Times: Οι πλούσιοι άφησαν τα βάρη στη μεσαία τάξη και τους φτωχούς

Την άποψη ότι οι πελατειακές πρακτικές και η δωροδοκία θα παραμείνουν στην Ελλάδα εκφράζει ο αρθρογράφος των Financial Times Τόνι Μπάρμπερ σε άρθρο του στην βρετανική εφημερίδα με τίτλο: «Patronage and bribery will persist in Greece». 

«Το πρόγραμμα στήριξης της τρόικας θυμίζει στους Έλληνες πως οι μεγάλες δυνάμεις συχνά ασκούσαν τον έλεγχο στη χώρα τους, από την επανάσταση του 1821 ενάντια στην Οθωμανική κυριαρχία, ενώ για τους μεγαλύτερους σε ηλικία Έλληνες θυμίζει την κατοχή των Ναζί την περίοδο 1941-44 καθώς και την επιρροή των Βρετανία και ΗΠΑ στη μεταπολεμική Ελλάδα», τονίζει ο αρθρογράφος των FT και επισημαίνει: «Το αίσθημα για αυτοδιάθεση είναι πρωτεύουσας σημασίας για την ελληνική ταυτότητα».

Ο Μπάρμπερ σχολιάζει, μεταξύ άλλων, ότι αν και η οικονομική κρίση έχει αντιμετωπίσει εν μέρει τις ελληνικές παθογένειες, όπως οι μίζες στον δημόσιο τομέα και το πελατειακό σύστημα, δεν έχει, ωστόσο, καταφέρει να τις εξαλείψει. «Στον ιδιωτικό τομέα, οι πλούσιοι επιχειρηματίες δεν έχουν κάνει καμία προσπάθεια για να βοηθήσουν τη χώρα τους να ορθοποδήσει αφήνοντας τη μεσαία τάξη και τους φτωχούς να υπομείνουν όλα τα βάρη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος των Financial Times. 

«Οι πελατειακές σχέσεις και ο εγωισμός των πλουσίων επιβίωσαν όλα τα δεινά του 20ου αιώνα, δύο παγκόσμιους πολέμους, ξένη κατοχή, εμφύλιο πόλεμο και χούντα. Μην απορείτε εάν επιβιώσουν και την τρόικα, αφού φύγουν οι τελευταίοι ξένοι ηγεμόνες της χώρας», υπογραμμίζει.

Ο ίδιος σημειώνει πως αυτό που έχει σημασία για την Ελλάδα δεν είναι εάν θα παραμείνει στην κυβέρνηση ο κ. Σαμαράς ή εάν θα τον αντικαταστήσει ο κ. Τσίπρας, αλλά το εάν η πενταετία κακουχιών και υποταγής στην τρόικα οδήγησαν στον εκσυγχρονισμό της πολιτικής κουλτούρας και της στάσης του κόσμου προς το κράτος.
πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]