(ΚΟΣΜΟΣ)Κύπρος:Γερά Ποτήρια 44% των μαθητών τα... «τσούζει» - Σύγκριση με άλλες χώρες

Ανησυχητικά στοιχεία για την χρήση αλκοόλ κυρίως από μαθητές και νεαρά άτομα, το συσχετισμό χρήσης αλκοόλ με τα τροχαία δυστυχήματα και την συμπεριφορά των Κυπρίων σε σχέση με το αλκοόλ, παρουσιάστηκαν σε διάσκεψη Τύπου την Τετάρτη στη Λευκωσία. Την διάσκεψη οργάνωσε το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου (ΑΣΚ) για να παρουσιάσει τις δράσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας ευαισθητοποίησης για το αλκοόλ που άρχισε στις 13 και θα διαρκέσει έως τις 19 του Οκτώβρη.

Με βάση τα στοιχεία τα οποία πάρθηκαν από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), ένας στους πέντε νέους (15-24 ετών) ανέφερε ότι μέθυσε κατά τον τελευταίο χρόνο, ενώ η τάση για πρώτη μέθη είναι εντονότερη στις ηλικίες 15-22 ετών. Επιπρόσθετα, 1 στους 5 Κύπριους κατανάλωσε 6 ή περισσότερα ποτά σε μία μόνο περίσταση, ενώ ανάμεσα στους νέους 15-24 ετών, η συχνότητα αυτή είναι 1 στους 4.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ακόμη ότι 44% των μαθητών (15-16 ετών) ανέφεραν ότι κατανάλωσαν 5 ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά σε μια περίσταση κατά τον τελευταίο μήνα, ποσοστό που υπερβαίνει το μέσο όρο των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών (39%).

Η πρόσβαση των εφήβων στο αλκοόλ από υποστατικά που πωλούν αλκοόλ (49%), υπερβαίνει το μέσο όρο των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών (37%). Την ίδια ώρα, η Κύπρος είναι ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά πολιτών που δεν θεωρούν μεγάλο ρίσκο την οδήγηση μετά από κατανάλωση 2 ή περισσότερων ποτών.

Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι περίπου 2 στους 100 θανάτους που συμβαίνουν στην Κύπρο, οφείλονται στο αλκοόλ.
Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για τα θανατηφόρα δυστυχήματα που οφείλονται στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Κατά το 2014 καταγράφηκαν μέχρι τώρα 33 θάνατοι από οδικές συγκρούσεις, οι οποίοι αποδίδονται κυρίως στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης.



Τι ισχύει στις άλλες χώρες

Όπως λέχθηκε στην διάσκεψη Τύπου, το Σουηδικό πρόγραμμα STAD έδειξε ότι η εφαρμογή της νομοθεσίας μπορεί να αυξηθεί μέχρι 93% μέσα από την παροχή εκπαίδευσης για το προσωπικό κέντρων αναψυχής σε συνδυασμό με την στήριξη του γενικού πληθυσμού.

Η Σουηδία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Φινλανδία και η Εσθονία ρυθμίζουν τις πωλήσεις, την κατανάλωση και την κατοχή του αλκοόλ με όριο ηλικίας 18-20 χρονών.

Το νομοθετικό πλαίσιο της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, επιτρέπει την επιβολή ποινών βάσει των ελέγχων με δοκιμαστικούς αγοραστές αλκοολούχων ποτών.

Η Πολωνία απαγόρευσε την πώληση του αλκοόλ μέσω διαδικτύου ενώ η Ολλανδία χρησιμοποιεί νεαρούς επιθεωρητές τα Σαββατοκύριακα, οι οποίοι μπορούν ευκολότερα να διαπιστώσουν την ηλικία των νέων που αγοράζουν αλκοόλ και να καταγράψουν τις παραβιάσεις.

Επίσης αναφέρθηκε ότι οι λεγόμενες Δοκιμαστικές Αγορές (Mystery Shopping) τεκμηριωμένα αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της νομοθεσίας περί ορίου ηλικίας πρόσβασης στο αλκοόλ. Στις δοκιμαστικές αγορές υποψήφιοι νεαροί αγοραστές αγοράζουν αλκοόλ και αναφέρουν στη συνέχεια κατά πόσο τους ζητήθηκε ταυτότητα ή άλλα στοιχεία, αν τους αρνήθηκαν την αγορά κτλ για να εξαχθούν και τα ανάλογα συμπεράσματα σε σχέση με την εφαρμογή της νομοθεσίας για την πώληση.



Βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών που σχετίζονται με την επιβλαβή χρήση αλκοόλ ανάμεσα στους νέους

Εκ μέρους του ΑΣΚ χαιρετισμό στη διάσκεψη απηύθυνε ο Βοηθός Διοικητής της ΥΚΑΝ Στέλιος Σεργίδης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά, έχει ως κύριο στόχο να φέρει στο προσκήνιο βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών που σχετίζονται με την επιβλαβή χρήση αλκοόλ ανάμεσα στους νέους, αποσκοπώντας στην ενίσχυση των στόχων της Εθνικής Στρατηγικής.

Στη φετινή εκστρατεία, στόχος είναι να προβληθούν τα μέτρα μείωσης της προσβασιμότητας, πώλησης και σερβιρίσματος αλκοόλ σε νεαρά άτομα κάτω των 17 ετών, του επιτρεπόμενου ορίου ηλικίας όπως αυτό καθορίζεται μέσα από τη νομοθεσία, μέτρα τα οποία, όπως έχει τεκμηριωθεί μέσα από διεθνείς μελέτες, αποδεδειγμένα μειώνουν τον κίνδυνο κατάχρησης του αλκοόλ από
νεαρά άτομα.

Εκτός από αυτά, μέσα από τη συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου και τον οργανισμό Reaction Youth for Prevention, η εκστρατεία θα αποσκοπεί και στη μείωση περιστατικών οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Αυτά τα δύο σημεία εστίασης αντιπροσωπεύουν κοινές ανησυχίες όλων των κρατών μελών της Ευρώπης, αφού μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της επιβλαβούς κατανάλωσης και των μακροπρόθεσμων συνεπειών της.

Όπως ανέφερε ο κ. Σεργίδης, πρόσφατη Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Κατάσταση για το Αλκοόλ και την Υγεία σε 35 Ευρωπαϊκές χώρες (2013), αναφέρει ότι στιςπεριοχές της Ευρώπης όπου σημειώθηκε μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ,
μειώθηκαν ταυτόχρονα και τα ποσοστά θνησιμότητας συνδεόμενης με το αλκοόλ.

Παρόλα αυτά όμως, στις περιοχές της κεντρο-ανατολικής και ανατολικής Ευρώπης σημειώνεται αύξηση στην κατανάλωση του αλκοόλ, με
συνέπεια να παραμένουν υψηλά τα ποσοστά θνησιμότητας που αποδίδονται στο αλκοόλ.

Όπως σημειώνεται όμως, η εφαρμογή πολιτικών και μέτρων όπως η μείωση της προσβασιμότητας, η αύξηση της φορολογίας, οι περιορισμοί της διαφήμισης και η αύξηση της προσβασιμότητας σε θεραπευτικά προγράμματα, μέτρα τα οποία αποτελούν καλές πρακτικές, τεκμηριωμένα μπορούν να μειώσουν σημαντικά την έκταση του προβλήματος σε σύντομο μάλιστα χρονικό διάστημα.



Θέματα οδικής ασφάλειας- Οι δράσεις του Υπ. Συγκοινωνιών

Εκ μέρους του Υπουργού Συγκοινωνιών χαιρετισμό απηύθυνε η Χρυστάλλα Μαλλούππα, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων.

`Οπως τόνισε η κ. Μαλλούπα, το Υπουργείο έχει ήδη καταρτίσει το Στρατηγικό του Σχέδιο για την Οδική Ασφάλεια για την περίοδο 2012-2020 με κύριο στόχο τη μείωση κατά 50% των θυμάτων από θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις.

Στο Σχέδιο αυτό περιλαμβάνονται και δράσεις που αφορούν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή άλλων ουσιών.

Σύμφωνα με την κ. Μαλλούπα , το αλκοόλ ωστόσο παραμένει η κύρια αιτία των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων, μακράν της δεύτερης αιτίας.
Συγκεκριμένα, την περίοδο 2009-2013, η οδήγηση με αλκοόλ πέραν του επιτρεπτού ορίου αποτελούσε την αιτία του 1/3 των θανατηφόρων οδικών συγκρούσεων. Εξίσου ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία από τους ελέγχους αλκοόλ της Αστυνομίας σε σχέση με τους οδηγούς που καταγγέλλονται για υπέρβαση του ορίου, όπου, κατά μέσον όρο, την τελευταία τριετία, 6 στους 100 οδηγούς είναι εν δυνάμει καμικάζι , όπως είπε, στους κυπριακούς δρόμους.

Επίσης με βάση πανευρωπαϊκή έρευνα , η Κύπρος μαζί με το Βέλγιο φιγουράρουν με τα ψηλότερα ποσοστά, όπου το 17,3% των Κυπρίων οδηγών έχουν την αντίληψη ότι μπορούν να οδηγούν με ασφάλεια αφού έχουν καταναλώσει αλκοόλ, φτάνει να είναι προσεκτικοί. Επίσης λέχθηκε ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών προωθεί δύο σημαντικές νομοθετικές δράσεις, οι οποίες βρίσκονται ενώπιον της Βουλής .

Η πρώτη αφορά τη δραστική μείωση του επιτρεπτού ορίου αλκοόλ για τους αρχάριους οδηγούς, τους μοτοσικλετιστές και τους οδηγούς φορτηγών, λεωφορείων και ταξί. Η δεύτερη δράση αφορά την υιοθέτηση του ελέγχου της οδήγησης υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.



Αστυνομικοί έλεγχοι, εφαρμογή της νομοθεσίας, καταγγελίες

Ο Υπαρχηγός Αστυνομίας Ανδρέας Κυριάκου αναφέρθηκε στο δικό του χαιρετισμό στις αρμοδιότητες της Αστυνομίας για την πρόληψη και καταστολή του φαινομένου. Σημείωσε ότι βασικός στόχος είναι η μείωση της προσβασιμότητας των νέων κάτω των 17 στο αλκοόλ. Ανέφερε ότι το αλκοόλ είναι η κύρια αιτία των θανατηφόρων δυστυχημάτων στην Κύπρο και η Αστυνομία εστιάζει στην πρόληψη με εντατικοποίηση των ελέγχων της, ειδικότερα την εβδομάδα ευαισθητοποίησης με έμφαση τις μεταμεσονύχτιες ώρες.

Ο κ. Κυριάκου τόνισε ότι δεν είναι αυτοσκοπός της Αστυνομίας η ανακοίνωση αριθμών για το πόσες καταγγελίες έγιναν κτλ, ωστόσο με τον τρόπο αυτό δίνονται μηνύματα στην κοινωνία. Παράλληλα θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι πώλησης, διάθεσης, χορήγησης, λήψης ή και κατανάλωσης ποτών από ανήλικους. Οπως επισημάνθηκε, γίνονται καταγγελίες και επιβάλλονται ποινές ενώ στην περίπτωση που εντοπιστούν ανήλικοι σε υποστατικά, η Αστυνομία έχει την ευθύνη να ειδοποιήσει τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους και να τους παραδώσει εκεί με ασφάλεια.

Αναφέρθηκε ακόμη στο ρόλο των γονιών και των εκπαιδευτικών αλλά και στις ευθύνες των ιδιοκτητών κέντρων αναψυχής και άλλων υποστατικών που πωλούν αλκοόλ σε ανήλικους. Έγινε ακόμη αναφορά στην πρόκληση θανατηφόρων συνεπεία της χρήσης αλκοόλ σε συνδυασμό με κάνναβη.



Δράσεις στην εβδομάδα ευαισθητοποίησης

Στην πρωτοβουλία του ΑΣΚ, που θα διαρκέσει ως τις 19 Οκτωβρίου, συμμετέχουν Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, καθώς και κυβερνητικοί και μη οργανισμοί Παγκύπρια, οι οποίοι θα πραγματοποιούν δραστηριότητες με στόχο την ενθάρρυνση της κοινωνίας για ενεργή συμμετοχή σε σχέση με την αποτροπή της επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά και την εξάλειψη του στίγματος για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της εξάρτησης τους στο αλκοόλ.

Ανάμεσα στις δράσεις περιλαμβάνεται η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς συγκρούσεις στις 18/10, η εκστρατεία "Οδηγός της Παρέας" , θεματικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ασφαλούς νυκτερινής διασκέδασης κ.α.
 offsite.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]