Έρχεται το τσιπάκι στα τσιγάρα

Την ερχόμενη Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία που είχε δώσει τοΥπουργείο Οικονομικών για να εκδώσει τις προδιαγραφές για το διαγωνισμό που αφορά την ιχνηλασιμότητα στα τσιγάρα.

Σημειώνεται ότι η εγκατάσταση ειδικών συστημάτων κρίνεται απαραίτητη για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, που ανέρχεται σε ετήσια βάση στο επίπεδο των 800 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια από την επιτροπή που έχει συσταθεί να μην υπάρξει επιβάρυνση του προϋπολογισμού, καθώς οι προτάσεις για το κόστος των ειδικών συστημάτων ξεκινούν από 30.000 ευρώ ετησίως και φθάνουν τα 17 εκατ. ευρώ.

Για το διαγωνισμό που θα προκηρύξει η Γενική Γραμματεία Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών ενδιαφέρονται αφενός οι εταιρείες που ειδικεύονται στη σήμανση στα τσιγάρα και αφετέρου υπάρχουν και οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες που έχουν δημιουργήσει το δικό τους σύστημα ιχνηλασιμότητας.

Στις 26 Φεβρουαρίου 2014 η Ε.Ε. ενέκρινε την αναθεώρηση της οδηγίας για τα προϊόντα καπνού, η οποία θεωρείται αρκετά αυστηρότερη από την προηγούμενη το 2001.

Ανάμεσα στις αλλαγές ξεχωρίζει η εισαγωγή πανευρωπαϊκού συστήματος εντοπισμού και παρακολούθησης των τσιγάρων κατά μήκος της διαδρομής τους από τις καπνοβιομηχανίες στην αγορά, το οποίο θα περιλαμβάνει ορατά και αόρατα χαρακτηριστικά, που θα δίνουν τη δυνατότητα στις Αρχές, αλλά και τους καταναλωτές, να εντοπίζουν τα παράνομα προϊόντα.
via:thesstoday.gr

Του Ανέστη Ντόκα πηγή: businessnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]