ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΠΡΕΒΕΖΑ: Πρώτη ημέρα εκδηλώσεων για τα 2α εν Νικοπόλει Άκτια (phot.-vid).


Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη 3/9/2014 στο αρχαιολογικό μουσείο της Νικόπολης.

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της Ναυμαχίας του Ακτίου, πλήθος κόσμου βρέθηκε στο διαμορφωμένο χώρο του Μουσείου για να παρακολουθήσει την εκδήλωση της πρώτης ημέρας των «2ων εν Νικοπόλει Ακτίων».



Τα Άκτια ήταν  ετήσιοι τοπικοί αγώνες των Ακαρνάνων, που αναδιοργάνωσε ο Οκταβιανός Αύγουστος, σε ανάμνηση της νίκης του και ιδρύοντας παράλληλα και τη Νικόπολη. Οι αγώνες -αθλητικοί, μουσικοί και θεατρικοί.τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια κατά την επέτειο της ναυμαχίας, διαρκούσαν 4-5 ημέρες και θεωρούνταν ισότιμοι με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στη συνέχεια θεωρήθηκαν μία από τις σημαντικότερες αγωνιστικές διοργανώσεις και η αίγλη τους έφτασε σε όλο το μήκος και πλάτος της Ελλάδας.



Την εκδήλωση άνοιξε η κα Χριστίνα Μερκούρη, προϊσταμένη της ΛΓ' ΕΠΚΑ, η οποία παρουσίασε το θέμα «Η ναυμαχία του Ακτίου και το τέλος των ελληνιστικών βασιλείων». Οι ομιλίες συνεχίστηκαν με τον επίτιμο Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Κων/νο Ζάχος  να κάνει λόγο στη δική του ομιλία στο θέμα της παγκοσμιοποίησης του αρχαίου κόσμου μετά το Άκτιο. Τόσο η κα Χριστίνα Μερκούρη όσο και ο κ. Κων/νος Ζάχος προσπάθησαν να κάνουν το κοινό να καταλάβει τη σημασία της νίκης του Ακτίου, τους πρωταγωνιστές καθώς και τις εξελίξεις που ακολούθησαν με το  θάνατο της Κλεοπάτρας και το τέλος των ελληνιστικών βασιλείων της Μεσογείου.



Την εκδήλωση πλαισίωσε μια ξεχωριστή μουσική παράσταση, η οποία παρουσίασε ήχους από 40 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα.



Οι εκδηλώσεις για τα 2α εν Νικοπόλει Άκτια  ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης με ξενάγηση στο Μουσείο  και θα συνεχιστούν το Σάββατο και την Κυριακή 6 και  7 Σεπτεμβρίου 2014. Η είσοδος για το κοινό σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.




πηγη mypreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]