Ποιο θα είναι το τέλος του "σίριαλ" της Forthnet;

Πλοκή "σαπουνόπερας" έχει πάρει η υπόθεση εξαγοράς της Forthnet, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η Nova, καθώς η κατάθεση προσφοράς από τον ΟΤΕ αναμένεται να δώσει νέα τροπή στις, προ μηνών δρομολογημένες, εξελίξεις.
Μπορεί η προσφορά του ΟΤΕ να μην έχει ακόμα δεσμευτικό χαρακτήρα, το βέβαιο είναι ότι έχει "χαλάσει" την μαγιά σε Wind και Vodafone, ανεβάζοντας από την μία σημαντικά τον πήχη για την εξαγορά της Forthnet, το περιεχόμενο της οποίας δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί, εάν μπουν όλοι οι παίκτες μέσα τελικώς.
aforthne070714
Η προσφορά του ΟΤΕ
Ο Οργανισμός, έχοντας φυσικά την σύμφωνη γνώμη του βασικού μετόχου της Deutsche Telekom, προχώρησε σε κατάθεση μη δεσμευτικής προσφοράς ύψους 250-300 εκατ. ευρώ, ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις, για την απόκτηση της συνδρομητικής ψηφιακής τηλεόρασης Nova από την Forthnet, με την τελευταία να έχει διορία έως τις 14 Ιουλίου.

Στο ποσό της προσφοράς του ΟΤΕ περιλαμβάνεται η ανάληψη δανείων ύψους 225 εκατ. ευρώ και άλλα 25-75 εκατ. ευρώ που αφορούν το ουσιαστικό τίμημα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του συμβούλου του ΟΤΕ, από τα 330 εκατ. ευρώ του δανεισμού της Forthnet, τα 225 εκατ. ευρώ αφορούν την Nova. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας προς τις τράπεζες ξεπερνούν τα 61,5 εκατ. ευρώ ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της προσεγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ.
Και αν οι Άραβες πουν ναι;
Σε περίπτωση που η πρόταση του ΟΤΕ γίνει αποδεκτή από την Forthnet, τότε αυτομάτως θα πρέπει να γίνει ο διαχωρισμός των ενοποιημένων, από το 2013, δραστηριοτήτων σταθερής τηλεφωνίας, διαδικτύου και συνδρομητικής τηλεόρασης, ο οποίος όμως θεωρείται τεχνικά αρκετά δύσκολος. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η προ διετίας η Wind είχε καταθέσει προσφορά στην Forthnet για τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και διαδικτύου. Η πρόταση είχε απορριφθεί από την Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ) (βασικός μέτοχος Forthnet) υποστηρίζοντας ότι οι δύο κλάδοι δεν μπορούν να αποσχιστούν από την τηλεόραση.
afor070714
Την ίδια στιγμή στόχος του ΟΤΕ είναι να γίνει κυρίαρχος στην αγορά προσφέροντας πακέτα ενοποιημένων υπηρεσιών, που αποτελεί μάλιστα και την μοναδική προοπτική εξέλιξης στην αγορά, η οποία σε επίπεδο τηλεφωνίας και διαδικτύου παρουσιάζει πλέον περιορισμένες προοπτικές ανάπτυξης, λόγω κορεσμού.

Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι η ΕΙΤ δεν είναι τόσο αρνητική αυτή τη φορά σε ένα ενδεχόμενο απόσχισης του κλάδου της συνδρομητικής τηλεόρασης. Εγείρονται ωστόσο ερωτηματικά για τις πιθανότητες επιβίωσης των άλλων δύο δραστηριοτήτων της εταιρείας σε περίπτωση που αποχωρήσει η Nova.
Ποια θα είναι η «απάντηση» των Vodafone και Wind;
Μπορεί η Forthnet να έχει προθεσμία να απαντήσει στην πρόταση του ΟΤΕ έως τις 14 Ιουλίου, ωστόσο το πιθανότερο είναι μέχρι τότε να έχει προηγηθεί η ανταπάντηση των Vodafone και Wind. Οι δύο εταιρείες κατέχουν από κοινού ποσοστό περίπου 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet (Wind 33% και Vodafone 6,5%) και είχαν ήδη "συνασπιστεί" με πρόθεση να κινηθούν από κοινού προς την απόκτηση του 44% της εταιρείας που κατέχει σήμερα η EIT.
afort070714
Το βέβαιο πάντως είναι ότι η πρόταση του ΟΤΕ ανεβάζει το τίμημα για την εξαγορά της Forthnet από Vodafone και Wind, ενώ ίσως να σημάνει και καθυστερήσεις στις συζητήσεις τους με τους Άραβες. Με δεδομένη την πρόταση του ΟΤΕ, που αποτιμά την Nova στα τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ, η λογική θέλει την ΕΙΤ να μην συμβιβάζεται με τίποτα λιγότερο από 500 εκατ. ευρώ για το σύνολο της Forthnet.

Από την άλλη, το σενάριο που τοποθετεί τις Vodafone και Wind να εξαγοράζουν ό,τι απομείνει στην Forthnet, εάν δώσει την Nova, φαίνεται να μην είναι πολύ ισχυρό. Οι δύο εταιρείες διεκδικούσαν εξ αρχής την είσοδο στην αγορά συνδρομητικής τηλεόρασης, ώστε να μπορούν πλέον να παρέχουν ολοκληρωμένα πακέτα στην αγορά tripple-play και να αποτελέσουν ισχυρό αντίπαλο του ΟΤΕ. Το σίριαλ πάντως συνεχίζεται και η τροπή του εξαρτάται από τις κινήσεις όλων των πρωταγωνιστών...


Πηγή:reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]