Ολοκληρώθηκαν οι Διαλέξεις Παγκόσμιας Ιστορίας



Με αισθήματα απόλυτης ικανοποίησης για το αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκε ο κύκλος Σεμιναρίων Παγκόσμιας Ιστορίας στο Δήμο Παλλήνης, με την ιστορικό κα Μαρία Ευθυμίου.
 
Οι διαλέξεις ξεκίνησαν από τις 3 Φεβρουαρίου 2014 και ολοκληρώθηκαν την περασμένη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014, με το ραντεβού να δίνεται τις Δευτέρες το απόγευμα στο Οινοποιείο Πέτρου στην ΔΕ Παλλήνης.
 
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Παλλήνης, σε συνεργασία με το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία ξεπερνώντας κάθε προσδοκία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κοινού γεμίζοντας ασφυκτικά, κάθε μία από τις 18 Δευτέρες, την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου.
 
Ο κύκλος των 18 Σεμιναρίων ταξίδεψε το φιλομαθές κοινό στην Ιστορία του κόσμου, από την Κοσμογονία μέχρι τη νεότερη Ιστορία και από την Κίνα και τον πολιτισμό της μέχρι την Αμερικανική Ήπειρο. Επιστήμες, θρησκείες, κοινωνικά και πολιτικά ρεύματα, τάσεις και αντιθέσεις  εθνών και φυλών διαμόρφωσαν τον κόσμο και ο κόσμος τις ζωές τους.
 
Η μοναδική αφηγηματική ικανότητα της κας Ευθυμίου, η προσέγγιση της Ιστορίας με το βάθος της επιστημοσύνης και με την απλότητα και τη ζεστασιά του άμεσου της λόγου μετέτρεψαν αυτές τις παραμέτρους σε εύληπτες έννοιες, που κάθε Δευτέρα κινητοποιούσαν τα αντανακλαστικά της σκέψης και έκαναν την Ιστορία μέρος της καθημερινότητας μας.
 
Ο σεμιναριακός αυτός κύκλος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στην Παλλήνη αφού ολοκληρώθηκε επιτυχώς μία απόπειρα επιμορφωτικής πρωτοβουλίας ενός θεσμού, όπως είναι τα Συμβούλια Δημοτικής Κοινότητας και κατ’ επέκταση ενός Αυτοδιοικητικού Οργανισμού σε συνεργασία με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

 
Από μεριάς του, ο δήμαρχος Παλλήνης, Θανάσης Ζούτσος, ο οποίος παραβρέθηκε στην διάλεξη ευχαρίστησε δημοσίως την κα Ευθυμίου για την παρουσία της αυτό το διάστημα στην πόλη, Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στην κοινωνική της προσφορά αναφέροντας συγκεκριμένα πως ενώ κάποιοι θεωρούν ότι η γνώση είναι αποκλειστικό κτήμα και τη χρησιμοποιούν για τους δικούς τους στόχους, η κα Ευθυμίου δεν την κρατά, αλλά αντίθετα την μεταδίδει με μοναδικό τρόπο σε όλους μας ανιδιοτελώς.
Με το σεμινάριο αυτό τέθηκαν οι βάσεις για να καταστεί το αίτημα συνέχισης τέτοιων πρωτοβουλιών επίκαιρο και πρακτέο σε μία πιο τακτική βάση, αφού το αποτέλεσμα και η αποδοχή της από τον κόσμο ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Μετά την ολοκλήρωση της διάλεξης μια ακόμη έκπληξη περίμενε το κοινό αφού η κα Ευθυμίου στόλισε τη βραδιά με μουσικές από όλο τον κόσμο. Ήχοι Κέλτικης, εβραϊκής, ινδιάνικης, κινέζικης και αρμένικης μουσικής ταξίδεψαν όλους τους παρευρισκόμενους στις περιοχές και τους πολιτισμούς, που είχαν γνωρίσει κατά την παράδοση των μαθημάτων.
Στο τέλος, όλοι είχαν την ευκαιρία να αποχαιρετιστούν λίγο πριν το καλοκαίρι σε μία πολύ ωραία και σεμνή εκδήλωση που διοργανώθηκε από όλους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι επιφύλαξαν και ένα δώρο στην κα Ευθυμίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]