ΠΡΕΒΕΖΑ: ''Έσπασαν'' οι στάμνες για την Πρώτη Ανάσταση !(φωτο)

Παρά την βροχή, πλήθος πιστών συνέρρευσε τόσο στο Σαϊταν Παζάρ όσο και στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης της Πρέβεζας για να γιορτάσουν την πρώτη Ανάσταση. Ήταν λίγο πριν τις 10:00 π.μ όταν οι καμπάνες του Αγίου Χαραλάμπους ήχησαν χαρμόσυνα για να στείλουν παντού το χαρμόσυνο μήνυμα της πρώτης Ανάστασης του κυρίου. Δεκάδες στάμνες  «έσπασαν» στον πλακόστρωτο     ενώ  οι κροτίδες έπεσαν  από τους πιο «τολμηρούς» στέλνοντας το μήνυμα της νίκης της ζωής ενάντια στον θάνατο.
Το έθιμο «χάνεται» στα βάθη της Τουρκοκρατίας όταν οι χριστιανοί  , προκειμένου να μπορέσουν να γιορτάσουν την Ανάσταση  προκαλούσαν φασαρία στο Σαϊτάν Παζάρ   για να κρατήσουν μακριά τους  Τούρκους.
Η συνήθεια αυτή τηρήθηκε και μετά την Απελευθέρωση και έφτασε μέχρι τις μέρες μας χάρη στους κατοίκους και τους καταστηματάρχες του  Σαϊτάν Παζάρ οι οποίοι βρήκαν το έθιμο από τους προγόνους τους.
Από πέρσυ  , με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλογου του Ιστορικού Κέντρου της Πρέβεζας το έθιμο επεκτάθηκε και στον πεζόδρομο της Αγοράς με ιδιαίτερη επιτυχία.
Την χαρμόσυνη ατμόσφαιρα πλαισίωσε το Μουσικό Σχολείο της Πρέβεζας ενώ τόσο  στο Σαιτάν Παζάρ όσο και στον πεζόδρομο προσφέρθηκαν παραδοσιακά νηστήσιμα γλυκίσματα (σουτζούκι, χαλβάς κλπ)  παρασκευασμένα από τους διοργανωτές .











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]