ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Ζωή - μαρτύριο για τους ανασφάλιστους χρόνια πάσχοντες Τα 2,4 εκ. στο σύνολο φτάνουν όσοι δεν έχουν υγειονομική κάλυψη

Ενδεικτικά του Γολγοθά που ανεβαίνουν οι χρονίως πάσχοντες που έχασαν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη, εξαιτίας της απώλειας της ασφαλιστικής κάλυψης λόγω της ανεργίας και των λουκέτων στα μαγαζιά, είναι τα όσα καταγγέλθηκαν χτες από το Σύλλογο Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών (ΣΠΕΑ).
Οι ασθενείς με αιμορροφιλία είναι 900 στην Ελλάδα και το «κόστος» νοσηλείας τους ήταν κοντά στα 25 εκ. ευρώ το χρόνο. Η νοσηλεία παρέχεται σε πέντε κέντρα αιμορροφιλίας (Λαϊκό, Ιπποκράτειο και Αγία Σοφία στην Αθήνα και Κέντρο ανηλίκων και ενηλίκων στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης). Ομως, με τις περικοπές της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης από 1.350 εκ. ευρώ το 2009 σε 530 εκ. το 2014, τα κονδύλια για τους αιμορροφιλικούς έχουν μειωθεί από 23,4 εκ. ευρώ το 2013 σε 17 εκ. ευρώ το 2014.
Ολες αυτές οι περικοπές, σε συνδυασμό με την αύξηση των ανασφάλιστων ασθενών με αιμορροφιλία, δημιουργούν τραγικές καταστάσεις:
Νέος ασθενής με αιμορροφιλία, που δεν εργάζεται, ήταν ασφαλισμένος ως προστατευόμενο μέλος στο ταμείο του πατέρα του. Ομως ο πατέρας του έμεινε άνεργος και - εκτός από τον πατέρα - έμεινε και ο ίδιος ανασφάλιστος. Ο νέος χρειάστηκε επείγουσα νοσηλεία η οποία και του προσφέρθηκε. Λίγες μέρες μετά από τη νοσηλεία του ήρθε «μπουγιουρντί» από την Εφορία ότι οφείλει 8.000 ευρώ για νοσήλια. Τελικά, το θέμα ρυθμίστηκε στη βάση της «καλής θέλησης», όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Δηλαδή τα έξοδα καλύφθηκαν από τον κωδικό για τους ανασφάλιστους και τους απόρους.
Οι ασθενείς με αιμορροφιλία δεν μπορούν να πάρουν βιβλιάριο απορίας γιατί παίρνουν επίδομα πρόνοιας 690 ευρώ το μήνα. Μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση του βιβλιαρίου απορίας είναι η μηδενική φορολογική δήλωση.
Υπάρχουν ασθενείς με αιμορροφιλία που πήραν σύνταξη με ποσοστό αναπηρίας 67%. Ομως με τις νέες διαβαθμίσεις της αναπηρίας μέσω των ΚΕΠΑ το ποσοστό αναπηρίας «έπεσε» σε 50%, με αποτέλεσμα να χάσουν τη σύνταξη.
Οι «φιλάνθρωπες» πολυεθνικές...
Συνολικά, οι ανασφάλιστοι - που δεν έχουν και υγειονομική κάλυψη - ανέρχονται σε 1,9 - 2,4 εκ. σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Ο Αδωνις Γεωργιάδης παραβρέθηκε χτες σε εκδήλωση της φαρμακευτικής πολυεθνικής εταιρίας Roche, για τη δωρεά 11.500 συσκευασιών φαρμάκων αξίας 2 εκ. ευρώ για ανασφάλιστους ασθενείς. Η δωρεά της πολυεθνικής εντάσσεται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και η διάθεση των φαρμάκων θα γίνει μέσω των δημόσιων νοσοκομείων και του «κοινωνικού ιατρείου» που λειτουργούν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και η Αρχιεπισκοπή.
Ο υπουργός Υγείας εκθείασε την προσφορά της πολυεθνικής, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να βρει λύση για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφαλίστων. Απαντώντας σε ερώτηση για το πόσοι είναι οι ανασφάλιστοι που δεν έχουν υγειονομική κάλυψη, ο υπουργός Υγείας είπε: «Τα νούμερα των ανασφαλίστων δεν τα ξέρει κανένας επακριβώς. Το σύστημα ΑΤΛΑΣ προχωράει στην καταγραφή (και) σήμερα ξέρουμε ότι θα κυμανθεί μεταξύ του 1.900.000 και του 2.400.000. Η καταγραφή έχει ξεπεράσει σήμερα το 80%».
Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]