Οδοιπορικό στα Γιάννενα με τον Κώστα Κρομμύδα...

Η αργία της 25ης Μαρτίου μ;aς έδωσε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε στον τόπο καταγωγής της γυναίκας μου, τα Γιάννενα, και να περάσουμε όλες τις ημέρες εκεί. Ξεκινήσαμε την Παρασκευή το μεσημέρι με μεγάλο ενθουσιασμό καθώς και η κόρη μας τρελαίνεται για ταξίδια.

12
Πρώτη στάση το Αγρίνιο, σε οικογένεια φίλων μας, όπου η επίσκεψη στη φάρμα τους μας ενθουσίασε. Είδαμε από κοντά πώς ένα σύγχρονο ζευγάρι, ο Δημήτρης και η Αλεξάνδρα, συνδυάζει το μεγάλωμα τριών παιδιών, με δουλειές, αλλά και τη συντήρηση μιας μεγάλης φάρμας. Το απογευματάκι ξεκινήσαμε για τα Γιάννενα.
9
Ο δρόμος μετά το Αντίρριο είναι στο μεγαλύτερο του κομμάτι, κακός και θέλει πολλή προσοχή. Αναρωτιέμαι πώς μια ολόκληρη και τόσο σημαντική περιφέρεια συνδέεται με αυτό τον άθλιο δρόμο με την πρωτεύουσα της χώρας.
8
Μετά από πολύ καιρό έζησα και πάλι αυτό που λέμε ζωή κοντά στη φύση.
7
Μέναμε στο χωρίο Λιγοψά 20 χιλιόμετρα έξω από τα Γιάννενα στο δρόμο προς Ζίτσα. Ήταν το ορμητήριο μας για πολλές και ωραίες εκδρομές.
6
Το Σάββατο το περάσαμε κάνοντας υπέροχες βόλτες δίπλα στην λίμνη και στο κάστρο των Ιωαννίνων. Το μέρος προσφέρεται για περιπάτους μαζί με τα παιδιά σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε και μια βόλτα στη λίμνη με τα βαρκάκια. Ρωτήσαμε κάποιους φίλους πού να πάμε να φάμε και ήταν η αφορμή πέρα από το πραγματικά εξαιρετικό φαγητό που δοκιμάσαμε όλοι μας, να επισκεφτούμε έναν υπέροχο χώρο που φτιάχτηκε για τα παιδιά και την οικογένεια. Την «ΑΛΑΝΑ» κοντά στη λίμνη. Ούτε στην Αθήνα δεν έχουμε συναντήσει τόσο όμορφο χώρο. Μπράβο στη διεύθυνση για την εξαιρετική επένδυση που έκαναν. Λείπουν τέτοιοι χώροι για όσους έχουμε παιδιά.
5
Την Κυριακή κάναμε μια μεγάλη εκδρομή στα Ζαγοροχώρια και καταλήξαμε στο χωριό Δίλοφος όπου φάγαμε στο εστιατόριο «ΛΙΘΟΣ», που είχαμε φάει και παλιότερα.
4
Με λύπη μας μάθαμε πως οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες δεν ήταν πλέον εκεί και λειτουργούσε υπό νέα διεύθυνση. Φάγαμε έξω απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα με τα χιονισμένα βουνά τριγύρω. Το φαγητό ήταν πραγματικά από τα καλύτερα που έχουμε φάει τελευταία και σας προτείνω αν βρεθείτε στην περιοχή να το επισκεφτείτε. Να δοκιμάσετε τα παϊδάκια κοτόπουλο αλλά και τις υπέροχες σαλάτες με την εξαιρετική πάπρικα. Το σέρβις πολύ καλό και όλοι τους ευγενέστατοι, έλυσαν όλες μας τις απορίες γύρω από τις συνταγές που δοκιμάσαμε. Μπορώ να πω ότι ζήλεψα την ηρεμία των ανθρώπων και του τοπίου.
3
Τη Δευτέρα επισκεφτήκαμε τις πηγές Βελλά κοντά στο Καλπάκι, αλλά δυστυχώς το εστιατόριο ήταν κλειστό εκείνη τη μέρα. Είδαμε όμως από κοντά τις υπέροχες πηγές να αναβλύζουν μέσα από τα πλατάνια και τους βράχους. Η μικρή αυτοσχέδια λίμνη μπροστά με τις πέστροφες συμπλήρωνε ιδανικά το τοπίο.

Στο χωριό που μέναμε μόλις είχε ανοίξει μια μικρή ταβέρνα «Ο ΝΑΣΤΟΣ». Ήταν πολύ κοντά στο σπίτι μας και δοκιμάσαμε αρκετές φορές τα νοστιμότατα πιάτα με προϊόντα τοπικής παραγωγής. Το ίδιο και το κρασί το οποίο φτιάχνει ο ιδιοκτήτης. Είναι μια πολύ ωραία και ευχάριστη στάση αν βρεθείτε στην περιοχή.
2
Το απόγευμα της δευτέρας κάναμε άλλη μια βόλτα στα βροχερά Γιάννενα και φάγαμε τα φημισμένα σιροπιαστά γλυκά των Ιωαννίνων, στο ζαχαροπλαστείο «ΔΙΕΘΝΕΣ». Από τα λίγα στην Ελλάδα που έχουν κρατήσει το παραδοσιακό στιλ ζαχαροπλαστείου.

Την Τρίτη το πρωί με μεγάλη μας λύπη πήραμε το δρόμο του γυρισμού. Επιστρέψαμε όμως από τον άλλο δρόμο μέσω Κατάρας, Καλαμπάκας, Τρικάλων. Κυρίως λόγο της καταγωγής μου για να επισκεφτούμε έστω και για λίγο τα μέρη μου. Πέρα όμως από αυτό, αν και είναι λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, είναι μια εξαιρετική διαδρομή που σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε πολλές και διαφορετικές εικόνες. Ένα μεγάλο κομμάτι της νέας Εγνατίας οδού κάνει το ταξίδι πολύ ξεκούραστο.
1
Σας προτείνω να κάνετε αυτή όλη αυτή τη διαδρομή με το αυτοκίνητο. Θα μπορείτε έτσι να σταματήσετε σε πολλά σημεία τα οποία αξίζει να δείτε εσείς, αλλά και τα παιδιά σας. Προσοχή όμως στον δρόμο που, όπως σας είπα, είναι επικίνδυνος.
Είναι κρίμα η απίστευτη ομορφιά που διαθέτει η χώρα μας να μένει ανεκμετάλλευτη. Θα πρέπει καταρχάς το κράτος να φροντίσει όλοι αυτοί οι προορισμοί να έχουν πρόσβαση μέσα από ασφαλείς δρόμους. Δεν μπορώ πραγματικά να καταλάβω γιατί τα Γιάννενα δεν έχουν αξιοποιηθεί, έτσι ώστε να γίνουν ένας από τους πιο τοπ προορισμούς όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο. Τα τοπικά προϊόντα είναι εξαιρετικής ποιότητας και κάποια από αυτά μοναδικά στον κόσμο (τυροκομικά).
Μέσα σε τέσσερις μέρες είδαμε πολλά και όμορφα πράγματα. Κυρίως όμως αυτό το ταξίδι άξιζε γιατί έφερε την κόρη μας σε επαφή με αυτό που λέμε, ζωή στη φύση. Όταν την ρώτησα στο τέλος του ταξιδιού μας τι της άρεσε περισσότερο μου απάντησε: «οι κοτούλες και τα αβγουλάκια που μάζεψα από τις φωλιές τους…»
Να είστε όλοι σας καλά!
32066
krommydas-photo11
ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]