Συμφωνία για τη μείωση του κόστους φυσικού αερίου

Την ύπαρξη κατ' αρχήν συμφωνίας με την Ελλάδα για τη μείωση του κόστους φυσικού αερίου επιβεβαιώνουν πηγές της ρωσικής εταιρείας Gazprom Export. Όπως αναφέρουν κύκλοι του ρωσικού ενεργειακού γίγαντα, σε μεταγενέστερο χρόνο θα καθοριστούν και οι νέες τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου. Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τη ΔΕΠΑ, η διαπραγμάτευση βρίσκεται στο στάδιο της ανταλλαγής επιστολών και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, ούτε υπάρχει συμφωνία των δύο πλευρών.Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχει μεν κινητικότητα αλλά το θέμα δεν προβλέπεται να κλείσει σήμερα.

Εκτός από την τιμή, η διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο εταιρειών περιλαμβάνει και σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με τους όρους της προμήθειας και τις ρήτρες take or pay που προβλέπουν ότι η ΔΕΠΑ πληρώνει για συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου ετησίως ανεξάρτητα από το αν τις παραλαμβάνει.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat (Μάιος 2013) η τιμή του φυσικού αερίου στην Ελλάδα για τα νοικοκυριά είναι 42% ακριβότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, καθώς διαμορφώνεται στα 10,2 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες έναντι 7,2 στην ΕΕ.
Το θέμα είχε θέσει ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνάντησή τους την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες.
Σημειώνεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ την Πέμπτη έθιξε το θέμα: «Προσέξτε όμως: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν είναι μόνο μείωση μισθών. Είναι και μείωση κόστους ενέργειας. Και σε αυτό ρίχνουμε το βάρος μας τώρα. Και πολύ σύντομα ελπίζω να έχουμε καλά νέα. Γιατί το κόστος που πληρώναμε σε φυσικό αέριο ήταν πάνω από 20% ψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Κι έτσι η βιομηχανία μας πληρώνει σήμερα δυσβάστακτο κόστος ενέργειας, είτε μεσαία είτε υψηλή τάση. Βήμα-βήμα κι αυτό βελτιώνεται.»
ΠΗΓΗ: .skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]