Οι Γάλλοι «επιστρέφουν» στην Ελλάδα

Οι γαλλικές επιχειρήσεις ήταν από τις πρώτες που κούνησαν το μαντίλι στην Ελλάδα όταν ξέσπασε η κρίση. Τρία χρόνια μετά, κάτι φαίνεται να αλλάζει, όχι μόνο στις επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών αλλά και στομοντέλο συνεργασίας.

Μόλις προχθές το βράδυ η γαλλική τυροκομική εταιρία Fromagerie Guilloteaux υπέγραψε συμβόλαιο με Έλληνες κτηνοτρόφους για την αγορά κατσικίσιου γάλακτος. Και όχι μόνο αυτό. Η γαλλική εταιρία, που παράγει γαλλικά τυριά, υπέγραψε συμφωνία και με τυροκομική επιχείρηση από τη Μακεδονία η οποία θα συγκεντρώνει και εν συνεχεία θα παστεριώνει το γάλα, το οποίο μετά θα κατευθύνεται στις εγκαταστάσεις της Fromagerie Guilloteaux στη Γαλλία.
Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο όταν οι εκπρόσωποι της γαλλικής επιχείρησης απευθύνθηκαν στο Ελληνογαλλικό Εμπορικό Επιμελητήριο για να ανοίξουν δίοδο επικοινωνίας με τους Έλληνες κτηνοτρόφους.
Όπερ και εγένετο. Μετά από πέντε μήνες επαφών και διαπραγματεύσεων, η γαλλική εταιρία κατάφερε να κλείσει συμβόλαια με περισσότερους από 100 κτηνοτρόφους από τη Μακεδονία οι οποίοι θα την προμηθεύσουν σε πρώτη φάση με 6 εκατομμύρια κιλά (6 χιλ. τόνους) κατσικίσιο γάλα. Τα συμβόλαια που έκλεισε είναι μονοετή αν και ο στόχος των Γάλλων είναι να αγοράζουν από την Ελλάδα πάνω από 15 εκατομμύρια κιλά γάλα (15 χιλ. τόνους) ώστε να καλύψουν μέρος των αναγκών τους για την παρασκευή των τυροκομικών τους προϊόντων.
Η επιλογή του ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος δεν είναι τυχαία. Αντιθέτως. Το ελληνικό γάλα είναι από τα καλύτερα ποιοτικά σε επίπεδο πρωτεϊνών και λιπαρών, κάτι που γνωρίζει η γαλλική πλευρά. Η επιχείρηση εκτός από τη Γαλλία προμηθεύεται γάλα και από την Ισπανία. Επιπροσθέτως η Ελλάδα παράγει το 1/3 του συνολικού παραγόμενου στην Ε.Ε. αιγοπρόβειου γάλακτος, η παραγωγή ξεπερνά το 1,2 εκατ. τόνους, με τη μεγαλύτερη ποσότητα αυτού να κατευθύνεται στην τυροκομία.
Για τον λόγο αυτό εξάλλου η Fromagerie φαίνεται να μην αποκλείει το ενδεχόμενο σε δεύτερο χρόνο ναεπενδύσει ακόμη περισσότερο στην ελληνική αγορά, αν και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της αρχικής συμφωνίας και από τις ανάγκες της.
Μπορεί η συγκεκριμένη συμφωνία να μην ανατρέπει τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για έναν κλάδο ο οποίος, παρά το γεγονός ότι είναι από τους πλέον παραδοσιακούς, παραμένει στο περιθώριο από τα κέντρα αποφάσεων των Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]