ΙΟΒΕ: Ειδικός φόρος, ύφεση αλλά και καιρός «φρέναραν» την αγορά πετρελαίου

Ειδικός φόρος, ύφεση αλλά και καιρός «φρέναραν» την αγορά πετρελαίου, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕΣημαντική πτώση των πωλήσεων καυσίμων και ζημιές για τις εταιρείες πετρελαιοειδών καταγράφεται σε έρευνα που πραγματοποίησε ο ΙΟΒΕ για τον κλάδο. Όπως προκύπτει, το 2012 οι πωλήσεις καυσίμων (σε όγκο) μειώθηκαν κατά 28% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ύστερα από πτώση 5,1% που είχε σημειωθεί το 2011 σε σχέση με το 2010.
Η εν λόγω μείωση αποδίδεται στη σημαντική αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, τις ήπιες κλιματικές συνθήκες και την εμβάθυνση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας.
Όσον αφορά την αξία, οι πωλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών διαμορφώθηκαν το 2012 σε 12.472 εκατομμύρια ευρώ έναντι 13.531 εκατομμύρια ευρώ το 2011, καταγράφοντας μείωση κατά περίπου 8%. Οι εταιρείες εμπορίας σημείωσαν ζημιές ύψους 81 εκατομμυρίων ευρώ το 2012, ενώ ζημιογόνο κατά 46 εκατομμύρια ευρώ ήταν και το 2011.
Πτώση παρατηρήθηκε και στον τομέα των επενδύσεων των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς αυτές μειώθηκαν το 2012 κατά 28% έναντι του 2011 και διαμορφώθηκαν σε 45 εκατομμύρια ευρώ από 63 εκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη χρονιά.
Εξάλλου, εντύπωση προκαλεί και η μείωση των ιδιόκτητων αποθηκευτικών χώρων των εταιρειών, (ανέρχονται στα 986 χιλ. m3 το 2012, καταγράφοντας σημαντική μείωση της τάξης του 16% σε σχέση με το 2011) με δεδομένο ότι η ύπαρξη ιδιόκτητων δεξαμενών διευκολύνει την απευθείας εισαγωγή έτοιμων προϊόντων από διυλιστήρια του εξωτερικού.
Η έρευνα του ΙΟΒΕ καλύπτει και το λεγόμενο κοινωνικό προϊόν από τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων, που περιλαμβάνει τη μισθοδοσία, τις ασφαλιστικές εισφορές, φόρους, τόκους και μερίσματα. Ο ρυθμός μεταβολής του κοινωνικού προϊόντος ήταν θετικός την περίοδο 2000 - 2010, ενώ το 2011 ξεκίνησε μια περίοδος πτωτικής τάσης (-16%) με το 2012 να παρουσιάζεται μείωση κατά 8,4%.
Στο δείγμα της έρευνας περιλαμβάνονται 12 εταιρείες εμπορίας: οι AVIN OIL, ΑΙΓΑΙΟΝ OIL, BP, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ, CYCLON, ΕΚΟ, ΕΛΙΝΟΙΛ, ΕΤΕΚΑ, MAMIDOIL - JETOIL, REVOIL, CORAL και CORAL Gas.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]