Μέχρι τις 8.00 της Δευτέρας οι φορολογικές δηλώσεις - Λήγει η προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης φόρου εισοδήματος και ΦΑΠ

Λήξη προθεσμιών σήμερα Παρασκευή 30 Αυγούστου και για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, αλλά και για την πληρωμή της πρώτης δόσης για το φόρο εισοδήματος και για τους ΦΑΠ του 2011 και του 2012.
Ο γενικός γραμματέας ΕσόδωνΧάρης Θεοχάρης με δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα παράτασης για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων. Όπως ανέφερε, οι δηλώσεις μπορούν να κατατίθενται εμπρόθεσμα και το Σαββατοκύριακο και έως τη Δευτέρα στις 8 το πρωί.

Βαριά χαράτσια για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις
Σήμερα Παρασκευή 30 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οι οποίες υποβάλλονται μόνο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της Εφορίας, του Taxisnet.
Το σύστημα θα μείνει ανοιχτό για υποβολή φορολογικών δηλώσεων και τις επόμενες μέρες, ωστόσο μια σειρά από χαράτσια και πρόστιμα προβλέπονται για όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις.
Συγκεκριμένα:
1) Θα χάσουν τη μείωση του φόρου για τις δαπάνες που αναγνωρίζονται από την Εφορία, όπως για νοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, τόκους στεγαστικών δανείων, έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης. Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένες «ελαφρύνσεις» έχουν καρατομηθεί. Επιπλέον, οι περισσότερες από αυτές θα ισχύσουν για τελευταία φορά στην εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Για παράδειγμα, η έκπτωση για τα νοίκια της λαϊκής οικογένειας περιορίστηκε στα 100 ευρώ (από 240 ευρώ στα προηγούμενα χρόνια). Στα ίδια επίπεδα (μέχρι 100 ευρώ) καρατομήθηκε η «ελάφρυνση» για τα φροντιστήρια των παιδιών.
2) Θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο 10% για το 25% του ετησίου εισοδήματός τους,δηλαδή με πρόσθετο φόρο 2,5% του εισοδήματος! Αυτό θα συμβεί επειδή δε θα αναγνωριστούν οι αποδείξεις λιανικής πώλησης που μάζεψαν το 2012.
3) Εάν από την εκπρόθεσμη δήλωση προκύπτει ποσό φόρου προς πληρωμή, θα καταβληθεί με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.
4) Η εκπρόθεσμη υποβολή συνεπάγεται και την επιβολή «αυτοτελούς προστίμου». Συνήθως, με το «συμβιβασμό» που επέρχεται διαμορφώνεται στα 39 ευρώ.
Λήξη προθεσμίας για καταβολή 1ης δόσης φόρου εισοδήματος και ΦΑΠ
Λήγει σήμερα η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, για όσους η πληρωμή του συνολικού φόρου θα γίνει σε τρεις δόσεις, συμπεριλαμβανομένων του τέλους επιτηδεύματος και της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Σήμερα επίσης εκπνέει και η προθεσμία για την καταβολή της 1ης δόσης για τους Φόρους Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012.
Να εκτυπώσουν οι φορολογούμενοι το εκκαθαριστικό τους ζητά το υπουργείο Οικονομικών
Την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος καλούνται να καταβάλουν ακόμα και όσοι δεν έχουν λάβει ακόμη το ειδοποιητήριο από την Εφορία. Διαφορετικά, θα κηρυχθούν εκπρόθεσμοι και θα αντιμετωπίσουν τις προβλεπόμενες ποινές, όπως επιβάρυνση 1% το μήνα.
Το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τους φορολογούμενους που δεν έλαβαν ταχυδρομικά τα εκκαθαριστικά σημειώματα πληρωμής των φόρων έως τις 30 Αυγούστου, να εκτυπώσουν οι ίδιοι το εκκαθαριστικό σημείωμα και να σπεύσουν με αυτό στις τράπεζες και τα ΕΛΤΑ για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.
Η εκτύπωση των εκκαθαριστικών γίνεται από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr) και μέσα από τους λογαριασμούς των φορολογουμένων στο σύστημα TAXISnet, όπου τα σημειώματα έχουν αναρτηθεί σε ηλεκτρονική μορφή.
Τα ηλεκτρονικά εκκαθαριστικά αναγράφουν τους κωδικούς «Ταυτότητας Οφειλής», με τους οποίους μπορεί να γίνει η εξόφληση των οφειλών.
Παράταση των παλιών κωδικών του TAXISnet
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η ισχύς των παλαιών κωδικών του TAXISnet, η οποία έληγε σήμερα 30 Αυγούστου, παρατείνεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2013.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι το τέλος ισχύος των κωδικών οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να εκδώσουν νέους κωδικούς με χρήση του κλειδαρίθμου και τη γνωστή διαδικασία.
Περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.gsis.gr επιλογή «Υπηρεσίες προς Πολίτες» και μετά «Εγγραφή Νέου Χρήστη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]