ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

ΗΠΕΙΡΟΣ-ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ

ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!

Κέντρο παραεμπορίου και λαθρεμπορίου στα σύνορα με τη Βουλγαρία, καταγγέλλει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης

Κέντρο παράνομης διακίνησης προϊόντων έχει γίνει η συνοριακή διάβαση Αγίου Κωνσταντίνου, στα σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας, καθώς, σε καθημερινή βάση τα τελευταία χρόνια, Βούλγαροι έμποροι περνούν ανενόχλητοι και πωλούν τα εμπορεύματά τους, χωρίς να αποδίδουν ούτε ευρώ στο ελληνικό δημόσιο. Όπως καταγγέλλει στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και πρώην Αντινομάρχης Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, από το σημείο διακινούνται χωρίς παραστατικά «παράνομα» κάθε λογής προϊόντα, όπως τρόφιμα ζωικής και φυτικής παραγωγής, φυτοφάρμακα, συσκευές κάθε είδους, ποτά κ.α.

Το πρόβλημα στην περιοχή ξεκίνησε το 2006, όταν υπεγράφη διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία, με την οποία ετέθη σε λειτουργία η ορεινή διάβαση του Αγίου Κωνσταντίνου, που συνδέει την περιοχή της Ξάνθης με το Ζλάτογκραντ της Βουλγαρίας. Η διάβαση θα λειτουργούσε αποκλειστικά «για ήπια κυκλοφορία ΙΧ επιβατικών και πεζών», ωστόσο, όπως καταγγέλλουν οι επιχειρηματίες της περιοχής εξελίχθηκε σε χώρο ακατάπαυστης και ανεξέλεγκτης διακίνησης εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτη «το λαθρεμπόριο και το παρεμπόριο οργιάζει στην περιοχή. Μιλάμε για αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, όπως σφαγμένα ζώα, γιαούρτια, τυριά, γάλατα, οπωροκηπευτικά, ζάχαρη, καφέ, φάρμακα για ανθρώπους αλλά και φυτοφάρμακα. Όλα αυτά χωρίς νόμιμα παραστατικά αλλά ούτε πληρωμή ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει μια οικονομική αφαίμαξη για τους παραγωγικούς φορείς της περιοχής μας. Γνωρίζουμε ότι με τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα μας οι καταναλωτές στρέφονται στα φτηνά προϊόντα. Όμως η παράνομη διακίνηση σημαίνει ότι δεν γίνονται έλεγχοι σε αυτά τα προϊόντα και υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση τους. Σύμφωνα με μελέτη που κάναμε με τη βοήθεια όλων των επιμελητηρίων της χώρας μας, ανακαλύψαμε ότι περίπου 2 δισ. ευρώ χάνονται κάθε χρόνο από το παρεμπόριο που γίνεται σε όλους τους μεθοριακούς σταθμούς της χώρας μας (στο Κιλκίς, στη Δράμα, στην Ξάνθη κ.α.). Αυτό φέρνει «λουκέτα» στις ελληνικές επιχειρήσεις. Μάλιστα στο σημείο δεν υπάρχει μεθοριακός σταθμός ελέγχου από την ελληνική πλευρά, παρά μόνο ένας αστυνομικός, ο οποίος, επειδή δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις στο ελληνικό έδαφος, φιλοξενείται από τους Βούλγαρους συναδέλφους του. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατον, ακόμη και αν διαπιστώσει παρανομία, να προχωρήσει σε έλεγχο, καθώς βρίσκεται εκτός ελληνικού εδάφους».

Το Επιμελητήριο Ξάνθης, μαζί με άλλους επαγγελματικούς φορείς της περιοχής, έχουν πολλές φορές διαμαρτυρηθεί στην ελληνική πολιτεία, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα. Μάλιστα, προ ημερών συνέταξαν αναφορά για το θέμα και την κοινοποίησαν τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στην ΕΕ. «Ευδοκιμούν οι επιτήδειοι – μεσάζοντες της ελληνικής πλευράς που «εισάγουν» στη χώρα μας παράνομα σχεδόν τα πάντα, τα οποία πωλούν δίχως παραστατικά. Επιχειρήσεις και επαγγελματίες της περιοχής μας δέχονται άγριο πλήγμα», τονίζει ο κ. Μωραΐτης. Οι παραγωγικοί φορείς απευθύνονται στην ελληνική Πολιτεία ζητώντας έλεγχο της διόδου. Μέχρι σήμερα έχουμε εξαντλήσει όλους τους τρόπους διαμαρτυρίας (επιστολές, διαβήματα, έγγραφες καταγγελίες σε κάθε βαθμίδα της ελληνικής Πολιτείας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]