Μάχη μέχρι εσχάτων στη Βουλή για να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο

Μάχη μέχρι εσχάτων στη Βουλή για να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, Στα όρια της συνταγματικότητας ομολογεί η κυβέρνηση και δέχεται πυράΣε εκρηκτικό κλίμα ξεκίνησε και συνεχίζεται μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, η συνεδρίαση της ολομέλειας της βουλής για το πολυνομοσχέδιο. Η κυβέρνηση, δεν δέχεται μόνο την επίθεση της αντιπολίτευσης με πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς, αλλά και φίλια πυρά από τους βουλευτές της, εκ των οποίων μια κρίσιμη μάζα μόλις 5 βουλευτών με την ψήφο τους, θα καθορίσουν την έκβαση της ψηφοφορίας...

Στην εκκίνηση της συνεδρίασης   απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες  και υπερψήφισε και η ΔΗΜΑΡ, για πέντε διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Ωστόσο, υπήρξαν πολύ σκληροί χαρακτηρισμοί εκατέρωθεν, καθώς  οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, επικαλέστηκαν και παρατηρήσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής ότι ορισμένα άρθρα είναι αντισυνταγματικά. Ακόμη και οι εισηγητής της ΝΔ παραδέχτηκε ότι τα άρθρα αυτά κινούνται στο όριο της νομιμότητας, αλλά δεν γίνεται αλλιώς, διότι... μόνο έτσι θα μπορέσει να ξεμπλοκάρει η εξυγίανση του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα η ένσταση για την αντισυνταγματικότητα, η οποία απορρίφθηκε αφορούσε  τις διατάξεις για την εξασφάλιση του αστικού και ποινικού ακαταδίωκτου για τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , την ίδρυση Παρατηρητηρίου αξιολόγησης και ελέγχου του προϋπολογισμού των ΟΤΑ ,  τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων (δικαίωμα του ενός εκάστου υπουργού από κοινού με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να καταργούν ή να συστήνουν θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα), τη ρύθμιση για τον επανακαθορισμό της διαδικασίας διενέργειας υποχρεωτικών μετατάξεων (κινητικότητα ) , τον προσδιορισμό του κατώτερου μισθού από το υπουργικό συμβούλιο, την δικαστική προστασία των εργαζομένων και την αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων   και υποχρεωτική εκδίκαση των αγωγών για άκυρη απόλυση εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας μέχρι το τέλος του 2013, παράλληλα με κατάργηση της δυνατότητας δικαστικής επιβολής της προσωρινής απασχόλησης εργαζομένου, σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του.  

Πυρά από την αντιπολίτευση
Βαρύτατοι χαρακτηρισμοί ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ο βουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ, ο Π.Λαφαζάνης υποστήριξε ότι «το πολυνομοσχέδιο μεταμορφώνει το καθεστώς σε δικτατορία» και κάλεσε τους βουλευτές της συμπολίτευσης «να ορθώσουν το ανάστημά τους», πιστοί στον όρκο που έχουν δώσει για πιστή τήρηση του Συντάγματος.
 Φράσεις όπως "καλή αντάμωση στα γουναράδικα" και "κατοχική κυβέρνηση που συνεχίζει το ρόλο των χαφιέδων", από τους βουλευτές επίσης του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ.Σακοράφα και Διαμαντόπουλο, εξόργισαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ.Κεδίκογλου ο οποίος ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να τους αποπέμψει, γιατί αλλιώς «είναι προφανές ότι λειτουργούν κατ' εντολήν του».
Πυρά και από τη συγκυβέρνηση
Δριμύτατη κριτική άσκησαν όμως και βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων  οι  Ανδρέας Ψυχάρης και Νικήτας Κακλαμάνηςο οποίος δήλωσε ότι δεν αποφάσισε ακόμη εάν θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο...
Χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Ψυχάρης είπε ότι ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος είναι «προχειροδουλειά, έχει πολλά κενά», είναι «γραμμένος στη λογική της κουρελούς», καυτηριάζοντας το μέτρο των αποδείξεων. 
Ο Νικήτας Κακλαμάνης εξέφρασε την έντονη ενόχλησή του λόγω της απουσίας των υπουργών από την Βουλή, σχολιάζοντας: «Είμαι 20 χρόνια σε αυτό το κοινοβούλιο και σε τέτοιας σπουδαιότητας νομοσχέδιο δεν έχω δει τέτοια θλιβερή εικόνα στα έδρανα της κυβέρνησης, παρότι είναι μόλις 15 μέρες που σχηματίστηκε η κυβέρνηση και δεν μπορεί να επικαλεστεί κόπωση». Επιτέθηκε μάλιστα προσωπικά στον κ. Στουρνάρα, λέγοντας  ότι «ήρθε να ακούσει τον υφυπουργό του και έφυγε. 
 Για ένα νομοσχέδιο που τα ¾ του αφορούν το υπουργείο Οικονομικών, δεν βρίσκεται κανείς από το υπουργείο να ακούσει τους συναδέλφους»...«Τι να πω; Για να τα ακούσετε εσείς ; Δεν έχω ανάγκη να τα ακούσουν οι ψηφοφόροι μου έχω ανάγκη να τα ακούσει η κυβέρνηση η οποία φαίνεται ότι δεν έχει το σθένος να υποστηρίξει το νόμο που υπογράφει και ζητάει να τον εμείς να τον ψηφίσουμε. Ποιος είναι από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ποιος από το υπουργείο Εσωτερικών και ποιος από το Υγείας, για του πω για τον ΕΟΠΥΥ; Είναι σα να ακούω τώρα τις νουθεσίες του Πρωθυπουργού που τους είπε μη τυχόν και δεν πηγαίνετε στη Βουλή.  Δεν θα κάνω την ομιλία μου. Περιμένω να δω τις τροποποιήσεις πριν πάρω την απόφαση τι θα ψηφίσω και τι όχι. Επί της αρχής έχω τοποθετηθεί ότι θα το ψηφίσω αλλά είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει τη Σύνοδο των προέδρων», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.
Νομοτεχνικές βελτιώσεις
Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών παραθέτει μία σειρά βελτιωτικών ρυθμίσεων σε άρθρα του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στο ίδιο και αποφασίστηκαν κατά τη σύσκεψη των αρμοδίων υπουργών παρουσία του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Αυτές είναι:
«Συγκεκριμένα ικανοποιείται το αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που αφορούσε το στάδιο της κατάρτισης των προϋπολογισμών των Δήμων και των Περιφερειών.Απαλείφεται η διάταξη για έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και προβλέπεται πλέον η παροχή οδηγιών από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.
Παράλληλα παραμένουν στους Δήμους οι σχολικοί φύλακες και οι δημοτικοί αστυνομικοί που κατέχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό τίτλο.

Επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών προχωρά σε νομοτεχνικές βελτιώσεις στο άρθρο της δημοτικής αστυνομίας, με αντικατάσταση των προεδρικών διαταγμάτων με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ούτως ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης στην Ελληνική Αστυνομία καθώς και η ρύθμιση των θεμάτων για την άσκηση των αρμοδιοτήτων, η οποία προβλέπεται ότι θα γίνεται σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους.

Εισάγεται ειδική πρόβλεψη για το μεταβατικό χρονικό διάστημα έως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την οποία, για τους Δήμους που το επιθυμούν, με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που θα εκδίδεται κατόπιν προτάσεων των οικείων Δημάρχων, μπορεί να ανατίθεται στην Ελληνική Αστυνομία, σε έναν ή περισσότερους Δήμους, η παράλληλη άσκηση μίας ή περισσοτέρων εκ των ανωτέρω αρμοδιοτήτων.

Τέλος στο πολυνομοσχέδιο θα υπάρξει πρόβλεψη της δυνατότητας των σχολικών φυλάκων να συνιστούν κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις προς παροχή υπηρεσιών σχετικών με τη φύλαξη σχολικών κτιρίων στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με τους οικείους Δήμους, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο».
Ακολούθως ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει και νέα  νομοτεχνική βελτίωση από  το υπουργείο Εσωτερικών , ώστε να δίνεται στους σχολικούς φυλακές η δυνατότητα εξαγοράς συντάξιμου χρόνου απασχόλησης έως και πέντε έτη. Με αυτόν τον τρόπο, όσοι σχολικοί φύλακες βρίσκονται κοντά στη σύνταξη θα μπορέσουν να εξαγοράσουν τα πέντε έτη ασφάλισης της περιόδου 2001-2006, οπότε είχαν προσληφθεί μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).  Στα χρόνια εκείνα είχαν μεν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όχι όμως ασφαλιστική κάλυψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]