ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Greenpeace: Πάνω από 1.200 πρόωροι θάνατοι ετησίως στην Ελλάδα από την καύση λιγνίτη

Η ρύπανση από την καύση του λιγνίτη ευθύνεται για περισσότερους από 1.200 πρόωρους θανάτους στην Ελλάδα ετησίως.
Αυτό ανακοινώθηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης «Σιωπηλοί δολοφόνοι», η οποία αναφέρεται στις επιπτώσεις των 300 μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής, μεταξύ των οποίων και η ΔΕΗ, στη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο της Στουτγκάρδης για λογαριασμό της διεθνούς Greenpeace, στην Ελλάδα η καύση λιγνίτη ευθύνεται για την απώλεια 260.000 εργατοημερών ετησίως επιβαρύνοντας έτσι σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία και το εθνικό σύστημα υγείας.
Μάλιστα, όπως αναφέρεται, αν κατασκευαστεί η νέα μονάδα της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα (Πτολεμαΐδα 5) θα ευθύνεται ετησίως για τον πρόωρο θάνατο 100 ανθρώπων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, το 2010 οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ εξέπεμψαν συνολικά 40 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2), περισσότερους από 11.000 τόνους μικροσωματιδίων και 140.000 τόνους διοξειδίου του θείου (SO2), καθώς επίσης και περισσότερους από 8 τόνους βαρέων μετάλλων και άλλων τοξικών ουσιών, όπως είναι ο υδράργυρος, το αρσενικό, το κάδμιο, το χρώμιο και ο ψευδάργυρος.
Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να ακυρώσει τα σχέδια για νέες λιγνιτικές μονάδες και να θέσει χρονοδιάγραμμα για την οριστική απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τη μετάβαση σε ένα μοντέλο ηλεκτροπαραγωγής μηδενικού άνθρακα, το αργότερο έως τη δεκαετία του 30.
«Δεν υπάρχει υγιώς σκεπτόμενη επιχείρηση που θα επένδυε στον λιγνίτη, αν έπρεπε να πληρώσει το πλήρες κόστος του. Αυτή είναι η χειρότερη στρέβλωση και η μεγαλύτερη επιδότηση που θα πρέπει να άρει η ελληνική κυβέρνηση, αν ενδιαφέρεται πραγματικά για το εθνικό συμφέρον», τόνισε ο υπεύθυνος της εκστρατείας της περιβαλλοντικής οργάνωσης για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, Τάκης Γρηγορίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]