Φτάνει στην Αθήνα η τρόικα - Τι νέα μέτρα αναμένεται να ζητήσει

Καταφτάνουν άυριο ημέρα Δευτέρα οι εκπρόσωποι των δανειστών κι αμέσως θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προκειμένου να συζητήσουν κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά στα καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης που ακόμη παραμένουν ανοιχτά.


Επίσης ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει στην τρόικα το σχέδιο για τις "δεξαμενές" από τις οποίες θα προκύψουν οι απολύσεις, ξεκινώντας από τις δίκες εξπρές για 4.000-6.000 συμβασιούχους και τα σχέδια αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών, ενώ θα ζητήσει παράταση μέχρι το Σεπτέμβριο για τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων παρουσιάζοντας μηνιαίους στόχους υλοποίησης.

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε εξάλλου στο "ΕΘΝΟΣ της Κυριακής" δήλωσε ότι δεν θα είναι ο υπουργός των απολύσεων αλλά της αξιολόγησης. "Θα γίνουν απολύσεις. Μην ξεχνάτε όμως ότι για κάθε έναν υπάλληλο που θα φεύγει θα έρχεται ένας ο οποίος σήμερα περιμένει στην... ουρά του ΑΣΕΠ. Αυτή θα είναι η πραγματική αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού. Δεν θα είμαι ο υπουργός των απολύσεων, αλλά της αξιολόγησης", τόνισε σχετικά. (Διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση)

Σχετικά με την τρύπα του ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο Υγείας έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο λήψης ισοδύναμων μέτρων με περικοπές στις παροχές, ενώ ο Αδωνης Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων νοσοκομείων. (Διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση)
Θολό παραμένει το τοπίο και για το φόρο στα ακίνητα, όμως αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στην εβδομάδα, καθώς τα κλιμάκια των ελεγκτών θα παραδώσουν το πόρισμα για τα 33 κλιμάκια που έχει προτείνει το υπουργείο οικονομικών. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η τρόικα  φαίνεται να επιμένει το χαράτσι να εισπραχθεί σε 4 δόσεις αντί για 5 ενώ έντονα αμφισβητεί και την αποτελεσματικότητα της είσπραξης του νέου φόρου μέσω των εφοριών και ζητούν να εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών ανοίγουν εκ νέου το εργασιακό, ζητώντας τη συνολική επανεξέταση του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, αλλά και την κατάργηση πλέον των τριετιών που τον συνοδεύουν, αντί του παγώματος που ισχύει σήμερα. Την ίδια ώρα η κατάρρευση των Ασφαλιστικών Ταμείων βάζει στο στόχαστρο τις συντάξεις. Στο κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου οι δανειστές ζητούν να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών έως τον Δεκέμβριο του 2013 και με έτοιμο το προσχέδιο τον Σεπτέμβριο! Στην πράξη, πρόκειται για μείωση των επικουρικών συντάξεων από το 2014 αντί για το 2015. Πάντως, κόλαφος είναι και το έγγραφο της τρόικας, σύμφωνα με το οποίο θέτουν ως προαπαιτούμενο την επιβολή της εισφοράς 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων προκειμένου να καλυφθεί η τρύπα του ΟΑΕΕ. (Διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση)


newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]