Δεν κινδυνεύει η ποιότητα του νερού του Ερύμανθου από την υλοτόμηση στα όρια Ηλείας-Αρκαδίας

«Δεν εγκυμονεί κινδύνους αλλοίωσης της ποιότητας του νερού του Ερύμανθου η υλοτόμηση που πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα σε δασική περιοχή στα σύνορα Ηλείας-Αρκαδίας»… είναι η απάντηση στις σχετικές ανησυχίες  που εξέφρασαν πολίτες προς τo patrisnews.com
Το παραπάνω επισημαίνεται τόσο από το αρμόδιο Δασαρχείο Βυτίνας όσο και από ειδικούς για το θέμα επιστήμονες, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ…


Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για το έργο ύδρευσης από τον ποταμό Ερύμανθο, η σπουδαιότητα του οποίου δεν αμφισβητείται, αφού η ολοκλήρωση του θα σημάνει παροχή υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού στα νοικοκυριά που καλύπτει το δίκτυό του στους Δήμους Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.  
Οι ανησυχίες οικολογικά ευαίσθητων πολιτών που έφτασαν στο patrisnews.com εξέφραζαν ανησυχία τόσο για περιβαλλοντική καταστροφή όσο και για κίνδυνο αλλοίωσης της ποιότητας του νερού του Ερύμανθου, μια και η περιοχή όπου πραγματοποιείται η υλοτόμηση βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τις όχθες του ποταμού…
Το Δασαρχείο Βυτίνας παραχώρησε δικαίωμα κοπής πεύκων και βαλανιδιών σε συνεταιρισμούς και εργολάβους σε δασική έκταση κοντά στις όχθες του Ερυμάνθου που ανήκει στη γεωγραφική περιφέρεια Αρκαδίας, γεγονός που δημιούργησε προβληματισμό που είχε να κάνει με το ότι η  βλάστηση στις πλαγιές πάνω από τον Ερύμανθο –αλλά και σε κάθε ποταμό- είναι πολύτιμη επειδή διατηρεί τον ποταμό καθαρό και με καθαρά, διαυγή νερά.
Η βλάστηση φιλτράρει τα νερά της βροχής και έτσι το ποτάμι παραμένει χωρίς οργανικές ουσίες, καθαρό και διαυγές. Για το λόγο αυτό ο Ερύμανθος έχει νερό κορυφαίας ποιότητας, ενώ ταυτόχρονα φιλοξενεί τον τελευταίο πληθυσμό άγριας πέστροφας στην Πελοπόννησο. Οι ανησυχίες που εκφράστηκαν σχετίζονταν με το αν η κοπή της βλάστησης θα μπορούσε να αφήσει τα νερά της βροχής να ρέουν χωρίς εμπόδιο και το ποτάμι να γεμίσει λάσπη και φύκη.
«Με μια ανεξέλεγκτη υλοτόμηση η ποιότητα των νερών θα μπορούσε να χαθεί για πάντα δεδομένου ότι οι δασικές περιοχές γύρω από τα υδάτινα σώματα που χρησιμοποιούνται για υδροληψία προστατεύονται σε όλο τον κόσμο διότι μέσω αυτών προστατεύεται το πόσιμο νερό»... σχολίασαν οι ανησυχούντες πολίτες.

Απάντηση της Δασάρχη Βυτίνας…
Απαντώντας στα σχετικά ερωτήματα που της απηύθυνε το patrisnrews.com, η δασάρχης Βυτίνας Μαρία-Λουίζα Μακαροπούλου ανέφερε τα εξής:
«Σε απάντηση, σας γνωρίζουμε ότι στη θέση που αναφέρεστε πραγματοποιούνται υλοτομικές εργασίες από τον Αγροτικό Δασικό Συνεταιρισμό Χώρας. Το δασικό τμήμα βρίσκεται εντός του Δημόσιου Συμπλέγματος Δασών τέως Δήμου Θέλπουσας (σ.σ. περίπου στο ύψος του χωριού Ράχες), το οποίο εδώ και δεκαετίες διαχειρίζεται από την υπηρεσία μας με εγκεκριμένες διαχειριστικές μελέτες ή πίνακες υλοτομίας. Ο ανωτέρω δασικός συνεταιρισμός πραγματοποιεί τις υλοτομικές εργασίες ως έχουν ορισθεί στο συμφωνητικό και πρωτόκολλο εγκατάστασης. Σε ό,τι αφορά τα νερά του ποταμού Ερύμανθου δεν γνωρίζουμε να υπάρχουν στοιχεία ή μελέτες που να αποδεικνύουν ότι οι υλοτομικές εργασίες που πραγματοποιούνται στο παρακείμενο δάσος και σε απόσταση από την  κοίτη του ποταμού μπορεί να επηρεάσουν και με ποιό τρόπο, την ποιότητα των νερών».
Σημειώνουμε ότι η υλοτόμηση στο συγκεκριμένο σημείο θα ολοκληρωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου ύστερα από σχετική παράταση που πήρε ο ανάδοχος Συνεταιρισμός.
Επιστήμονες που ασχολούνται με τη διαχείριση και την προστασία των δασών σχολίασαν με δηλώσεις τους στο patrisnews.com ότι η συγκεκριμένη υλοτόμηση αποτελεί μια προγραμματισμένη δράση στο πλαίσιο διαχειριστικής μελέτης. Μια δράση που κρίνεται επωφελής για τη βλάστηση και που χωρίς αυτή την παρέμβαση σε τακτά διαστήματα, γερνά και υποβαθμίζεται.
Τόνισαν επίσης ότι για την συγκεκριμένη διαδικασία όλα φαίνονται νόμιμα και σωστά από το θέμα της Δασολογικής επιστήμης -πιθανώς και πιο αυστηρά- για εκμετάλλευση δασών. Επισήμαναν ταυτόχρονα ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένας από τους παράγοντες αύξησης της επικινδυνότητας των δασικών πυρκαγιών είναι η έντονη αύξηση της βιομάζας στα μεσογειακά δάση λόγω εγκατάλειψης των εργασιών στο δάσος και της μείωσης της κτηνοτροφίας.
«Η συγκεκριμένη σύμβαση επισυνάφθηκε με Δασικό συνεταιρισμό και αναρτήθηκε στο "Διαύγεια" όπως προβλέπεται από το νόμο»... διευκρίνισαν για να προσθέσουν, εν κατακλείδι, ότι για σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού του Ερύμανθου δεν τίθεται κίνδυνος βάση των ισχυόντων.
Αν υπάρχει κάτι που πρέπει να μας λυπεί όσον αφορά τις ελεγχόμενες υλοτομήσεις, δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι δεν υπάρχουν περισσότερα χρήματα για επέκτασή τους σε μεγαλύτερα κομμάτια δάσους σε όλη την Ελλάδα, κάτι που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά στο ενδεχόμενο καταστροφής τους από πυρκαγιές...
Αξιοσημείωτο πάντως είναι και το γεγονός ότι το κομμάτι της συγκεκριμένης περιοχής που ανήκει στην Ηλεία έχει χαρακτηριστεί καταφύγιο άγριας ζωής, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο με το κομμάτι της Αρκαδίας, το οποίο όμως αποτελεί τη συνέχεια του συγκεκριμένου δασικού συστήματος. Γεγονός που φανερώνει… την «τετράγωνη λογική» που επικρατεί -δυστυχώς ακόμα- σε γραφειοκρατικό επίπεδο.
Γιώργος Γουβιάς
gougio@hotmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]