ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΑΝΗΛΙΚΑ: ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΩΝΕΣ

Δεν είναι μόνο τα εκατοντάδες ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά από τρίτες χώρες, που κρατούνται διοικητικά για μήνες ολόκληρους στα κέντρα κράτησης αλλά και στα αστυνομικά τμήματα, σε άθλιες συνθήκες και χωρίς προαυλισμό, παρά τις συστάσεις των διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου. Η κατάσταση είναι τραγική και στους ξενώνες φιλοξενίας ανηλίκων στην επικράτεια, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οξύτατα oικονομικά προβλήματα. Οπως επισημαίνει η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι επιχορηγήσεις των δομών φιλοξενίας, που χρηματοδοτούνται από το
Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, έχουν λήξει και δεν έχουν ανανεωθεί από τις 31 Μαρτίου. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί ξενώνες, ιδιωτικοί και δημόσιοι, να λειτουργούν χωρίς προσωπικό και μόνο με εθελοντές. Συγκεκριμένα αναφέρεται η περίπτωση του ξενώνα Αγιάσου στη Λέσβο που φιλοξενεί περίπου 60 παιδιά, στον οποίο υπάρχει μόλις ένας εργαζόμενος-μάγειρας. Οπως δήλωσε και ο Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος, η κατάσταση θα επιδεινωθεί, καθώς η διοίκηση του Κέντρου της Αγιάσου προγραμματίζει να σταματήσει και τη διάθεση φαγητού στους φιλοξενούμενους.


Ομως ερωτήματα γεννιούνται και για την τύχη 65 ασυνόδευτων ανηλίκων που φιλοξενούνταν μέχρι πρόσφατα στον ξενώνα της Σάμου. «Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, έχει κλείσει ο ξενώνας της Σάμου χωρίς να είναι σαφές πού πήγαν τα 65 παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί», αναφέρει σε ερώτησή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης η βουλευτίνα της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, ζητώντας να μάθει τι απέγιναν τα συγκεκριμένα παιδιά, αλλά και πόσοι ξενώνες συνολικά λειτουργούν στην Ελλάδα και με πόσα άτομα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η δυναμικότητα των ξενώνων φιλοξενίας μπορεί να φτάσει τις 338 θέσεις, αν και οι αιτήσεις είναι 850, ενώ τα αντίστοιχα προγράμματα υλοποιούνται από την υπηρεσία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ομως ο ακριβής αριθμός των φιλοξενούμενων παιδιών παραμένει άγνωστος, όπως άγνωστος είναι και ο αριθμός των κρατούμενων ανηλίκων, τα οποία δυστυχώς ο νόμος μεταχειρίζεται όπως και τους ενήλικες, επιτρέποντας ώς και τη 12μηνη διοικητική κράτηση.

Α. Τζ.  
http://www.efsyn.gr/?p=61243

ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]