Η Κομισιόν μάς απειλεί με "ποινή" επιστροφής χρημάτων!


Στον "αέρα" είναι συγχρηματοδοτούμενα μεγάλα έργα, ειδικότερα οι βασικοί εθνικοί οδικοί άξονες, αλλά και το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης. Αυτή, όμως, είναι η μία κακή είδηση που ο επίτροπος Γ. Χαν δίνει σε ερώτηση του Ν. Χουντή. Η άλλη είναι ότι η υστέρηση απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων στα συγκεκριμένα έργα παραμένει τεράστια, σε σημείο τέτοιο ώστε να μην αποκλείεται να κληθεί να επιστρέψει η Ελλάδα στο τέλος του 2015 τα χρήματα που δεν θα έχει τότε απορροφήσει.

Σύμφωνα με τον Γ. Χαν, "οι κατευθυντήριες γραμμές για την περάτωση των προγραμμάτων 2007-2013 δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης των έργων-γεφυρών (σ.σ.: έτσι χαρακτηρίζονται τα έργα που ξεκίνησαν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και συνεχίζονται με το τρέχον), ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο παράτασης των μεγάλων έργων πάνω από τρεις περιόδους".Στην απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου, λίγες ημέρες πριν ειδικότερα (12 Απριλίου), γίνεται γνωστό ότι, "ώς τις 31 Δεκεμβρίου 2011, η Επιτροπή είχε λάβει 23 παραδεκτές αιτήσεις για μεγάλα έργα, 14 εκ των οποίων άρχισαν να υλοποιούνται κατά την περίοδο προγραμματισμού 2000-2006", πράγμα που σημαίνει ότι βασικά έργα καρκινοβατούν από 7 (το λιγότερο) ως 13 χρόνια (το περισσότερο).
Η "βόμβα" όμως της Κομισιόν ακολουθεί: "Κατ' αρχήν, κάθε ποσό που καταβλήθηκε στο πλαίσιο της περιόδου προγραμματισμού 2000-2006 για τα έργα-γέφυρες θα πρέπει να επιστραφεί στην Επιτροπή, σε περίπτωση που ολόκληρο το έργο δεν ολοκληρωθεί εντός της περιόδου προγραμματισμού 2007-2013. Η Επιτροπή αναγνωρίζει την ιδιαίτερη κατάσταση της Ελλάδας, όμως της συνιστά αποδοτική και έγκαιρη υλοποίηση των έργων, ώστε να αποκομίσει το μέγιστο όφελος από τα κονδύλια της Ε.Ε.", είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Βρυξέλλες.

Στο... 19% η απορρόφηση της Ιονίας Οδού

Η λίστα των συγχρηματοδοτούμενων έργων που δεν προχωρούν και η οποία επισυνάπτεται στην απάντηση Χαν είναι ακόμη πιο αποκαρδιωτική: Ο βαθμός απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων -με τον φόβο, επαναλαμβάνουμε, να υποχρεωθεί η χώρα να επιστρέψει τα ποσά- είναι για τον μεν αυτοκινητόδρομο Ιονία Οδός (από Αντίρριο έως Ιωάννινα), μαζί όμως με έργα στην Εθνική Οδό Αθηνών Θεσσαλονίκης (Μαλιακός, Σχηματάρι, Χαλκίδα), μόλις στο... 19%, για τον δε αυτοκινητόδρομο Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα στο 51%. Προβλήματα, επίσης, διαπιστώνονται και σε σιδηροδρομικές γραμμές, κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού, ακόμη όμως και στα έργα αναβάθμισης του αερολιμένα της Θεσσαλονίκης.
Ποιος όμως φταίει για την κατάσταση αυτή; Ευθύνονται οι λίγες εκείνες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που μονοπωλούν τα δημόσια έργα, μας είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, που υπογραμμίζει ταυτοχρόνως και τις κυβερνητικές ευθύνες, αφού αρνούνται να ενεργοποιήσουν τις ρήτρες υπέρ του Δημοσίου. Κατ' ουσίαν, η κατάσταση αυτή επισημοποιεί την αποτυχία του μοντέλου των ΣΔΙΤ.
Από την πλευρά του, ο Γ. Χαν αποδίδει την καθυστέρηση στα προβλήματα που εμφανίζουν δημόσιες συμβάσεις, στις δικαστικές διαδικασίες, αλλά και σε προβλήματα ρευστότητας των κατασκευαστών, όπως επί λέξει αναφέρει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην, προ διμήνου, υποβληθείσα ερώτηση, ο Νίκος Χουντής γνωστοποιούσε στην Επιτροπή έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου (Δεκέμβριος 2012), με την οποία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο "να μην υπάρξει δυνατότητα υλοποίησής τους με χρηματοδότηση επόμενης περιόδου και να απαιτηθεί από την Ε.Ε. η επιστροφή του συνόλου της χρηματοδότησης". Απευκταίο ενδεχόμενο, δηλαδή, που επιβεβαίωσε στην απάντησή του ο επίτροπος.
Ν.ΠΑΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]