ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΠΛΗΘΟΣ ΠΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΚΕ του ΚΚΕ: Συνάντηση με φορείς και εργαζόμενους από το χώρο της θεραπείας και της πρόληψης των ναρκωτικών (VIDEO - ΦΩΤΟ)



Η ανάγκη συντονισμού των αγώνων για την καταπολέμηση των ναρκωτικών, με αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν δομές πρόληψης - θεραπείας - απεξάρτησης και εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών δουλειάς και ζωής των εργαζομένων σε αυτές, αναδείχθηκε σε εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε τοΚΚΕ, την Πέμπτη στη Βουλή, για τα ναρκωτικά.
Το ΚΚΕ βρίσκεται σταθερά σε ουσιαστικό διάλογο με φορείς κι εργαζόμενους από το χώρο της πρόληψης και της θεραπείας των ναρκωτικών, ενώ η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποκτά ιδιαίτερη σημασία ενόψει της εισαγωγής την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής του κυβερνητικού νομοσχεδίου με τον τίτλο «Κώδικας Ναρκωτικών».
Σε δήλωσή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα (Δείτε εδώ το βίντεο) τόνισε: «Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο δείχνει ότι έχει μια επιλογή, να στηρίξει, να διαιωνίσει τη συντήρηση, την υποκατάσταση, αντί να δώσει έμφαση και να στηρίξει τα στεγνά προγράμματα και την πρόληψη. Επομένως, είναι υπόλογη, κυριολεκτικά, η κυβέρνηση, γιατί η αναγωγή του προβλήματος σε πρόβλημα συντήρησης σημαίνει διάδοση».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, η Αλέκα Παπαρήγα επανέλαβε τη ριζική αντίθεση του ΚΚΕ στο διαχωρισμό μεταξύ σκληρών και μαλακών ναρκωτικών και στην υποκατάσταση ως γενική κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για απεξάρτηση και κοινωνική - επαγγελματική επανένταξη των χρηστών.
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε ότι και σήμερα υπάρχει η δυνατότητα για το χρήστη να απεξαρτηθεί εάν πραγματικά το θέλει, ωστόσο ενιαία και οριστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δοθεί μόνο στο πλαίσιο ενός κρατικού φορέα που θα παρέχει αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν πρόληψη, θεραπεία και επανένταξη, αίτημα το οποίο απαιτεί ρήξη και ανατροπή της υφιστάμενης πολιτικής.
Ν. Σοφιανός
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Νίκος Σοφιανός (δείτε εδώ το βίντεο), μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η μεγαλύτερη επιείκεια για το χρήστη είναι να κάνουμε το παν για να κερδίσει τη ζωή του. Η μεγαλύτερη επιείκεια είναι να στηριχτούν μέτρα και νομοθετικά, και θεραπευτικά, και κοινωνικά, που θα οδηγούν τη δύσκολη διαδικασία απεξάρτησης - γιατί είναι δύσκολη - και επανένταξη στην κοινωνία με καθαρή σκέψη και κρίση.
Και αυτό απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα και για αντιμετωπιστούν προκαταλήψεις που υπάρχουν και για να αντιμετωπιστούν προβλήματα ακόμα και για τους νέους που δίνουν τη μάχη και μπαίνουν στη διαδικασία επανένταξης, με την ανεργία, την εκμετάλλευση, με όλη αυτή τη σαπίλα η οποία είναι κυρίαρχη. Απαιτούνται όμως τέτοια μέτρα να πάρουμε και αν θα παρθούν εμείς θα τα στηρίξουμε, ανεξάρτητα από το ποιος θα τα φέρει». 
Γ. Γκιόκας
«Η κυβέρνηση επιχειρεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα πλέγμα μέτρων που το προηγούμενο διάστημα καταδικάστηκαν από την πλειοψηφία του λαού, της νεολαίας και κυρίως καταδικάστηκαν από τους φορείς εκείνους που ασχολούνται με το πρόβλημα των ναρκωτικών, με την πρόληψη, με τη θεραπεία, με την απεξάρτηση», τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας (δείτε εδώ το βίντεο).
Πρόσθεσε ότι «στο παρόν νομοσχέδιο γίνεται ένα λίφτινγκ και μια απάλειψη μιας σειράς ρυθμίσεων και διατυπώσεων» που «ήταν από ακραία αντιδραστικές, αντιεπιστημονικές μέχρι σκοταδιστικές και επικίνδυνες». Παρά τις επιμέρους αυτές διορθώσεις - σημείωσε - το νομοσχέδιο «παραμένει ατόφιο, αυτούσιο σε μια σειρά άλλες πλευρές που κατά τη γνώμη μας είναι εξίσου σημαντικές». Μεταβιβάζεται, επισήμανε, «σε ιδιώτες, στην επιχειρηματική δραστηριότητα, στα επιχειρηματικά συμφέροντα αυτό που θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στα κέντρα πρόληψης είναι στον αέρα, τα στεγνά προγράμματα υποχρηματοδοτούνται, οι εργαζόμενοι σε πολλά από αυτά οδηγούνται στην εφεδρεία, ενώ δεν υπάρχει καμία ουσιαστική μέριμνα ούτε για την πρόληψη ούτε για την κοινωνική επανένταξη αυτών των παιδιών που έδωσαν τη μάχη της απεξάρτησης».
Το ζήτημα της συντήρησης της χρήσης - ούτε καν της υποκατάστασης! - όπως και της ιδιωτικοποίησης των δομών και υπηρεσιών, που φανερώνουν και το σκοταδιστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου, απασχόλησε τους φορείς και συλλόγους από όλο το φάσμα της αντιμετώπισης της τοξικοεξάρτησης, που έδωσαν μαζικό «παρών» στη σύσκεψη.
Μπαίνει από το παράθυρο η συντήρηση
Αναφορικά με τις τροπολογίες που έγιναν τελευταία στιγμή ο Μπάμπης Πουλόπουλος, διευθυντής ΚΕΘΕΑ, είπε: «Μπαίνει από το παράθυρο η συντήρηση μέσα στη φυλακή». «Κάποιος που παίρνει για παράδειγμα σιρόπι μέσα στη φυλακή, μπορεί να βγει στο 1/5 της ποινής του μόνο με το σιρόπι και όχι σε ένα πρόγραμμα απεξάρτησης, ψυχολογικής στήριξης κλπ.» και πρόσθεσε: «Θα ξαναβγεί στην κοινωνία έχοντας κάνει ληστεία, εμπορία ναρκωτικών και ουσιαστικά βάζοντας σε κίνδυνο όλο το σχέδιο νόμου. Με την ίδια λογική, κάποιος που παίρνει ψυχοφάρμακα μέσα στη φυλακή και αυτός να διεκδικήσει για άλλα αδικήματα να βγαίνει έξω. Αν κάποιος βγει έξω και είναι στο δρόμο πάλι θα ξαναμπλέξει στη χρήση και στο έγκλημα. Επίσης τα δικαστήρια δεν θα δίνουν άδεια σε κανένα. Θα είναι επιφυλακτικοί ακόμα και απέναντι σε αυτούς που προσπαθούν κάτι να κάνουν.
Αυτό εμάς στο ΚΕΘΕΑ μας δημιούργησε μια απογοήτευση. Και δεν βασίζεται στην ισονομία. Γιατί δεν είναι ισονομία να πάρει κάποιος ένα σιρόπι και να βγει στην κοινωνία, γιατί με την ίδια λογική γιατί να μη βγουν και οι άλλοι, που δεν παίρνουν, στο 1/5 της ποινής τους;».
Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πιο συντηρητικό, πιο κατασταλτικό και πιο γραφειοκρατικό», ενώ «σε μια περίοδο που είναι πολύ δύσκολη και οι εξαρτήσεις διαρκώς αυξάνονται» «θα περίμενε κανείς να υπάρχουν κι άλλα μέτρα υποστήριξης των φορέων Πρόληψης, Θεραπείας, Επανένταξης». «Και οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ και στο ΚΕΘΕΑ και παντού είναι προς την κατεύθυνση της κοινωνικής ένταξης, να ξαναβρεθεί κάποιος στην κοινωνία με δουλειά, με στέγη, να γίνει ένας λειτουργικός άνθρωπος» και όχι «το φάρμακο να υποκαθιστά όλες τις ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες και να οδηγεί σε αδιέξοδο ανθρώπους που έχουν ανάγκη».
«Φάρμακο» αντί για θεραπεία και επανένταξη
Ο Γιάννης Κακλαμάνης, πρόεδρος εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, σημείωσε τη διαδρομή υποβάθμισης του ΟΚΑΝΑ προς ένα κέντρο χορήγησης φαρμάκου, προς δομές-αποθήκες ανθρώπινων ψυχών. Εξέφρασε την εκτίμηση πως «το παιχνίδι που αφορά τον ΟΚΑΝΑ στοχεύει στο να μπουν στο χώρο ιδιώτες, στη θεραπεία γενικότερα και ειδικότερα στην υποκατάσταση. Η μπίζνα είναι παγκόσμια πολύ μεγάλη στην εμπορία, αντίστοιχη μπίζνα υπάρχει και στα υποκατάστατα, ανάμεσα σε μεγάλες βιομηχανίες φαρμάκων, μεγαλογιατρούς, δομές, κλινικές κλπ.».
«Πρέπει να τονίσουμε πως όταν λέμε υποκατάσταση εννοούμε χρήση», υπογράμμισε οΚώστας Σκαρίπας, γραμματέας του Συλλόγου Γονέων της Παρέμβασης. Αντίστοιχα ηΚωνσταντίνα Αραπάκη, πρόεδρος Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ - Παρέμβαση, είπε πως στους κρατούμενους χρήστες πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία και ζήτησε από την κυβέρνηση «να ενισχυθούν τα στεγνά προγράμματα, όχι υποκατάστατα, όχι μεθαδόνη. Όχι στη συντήρηση. Μέριμνα για κοινωνική επανένταξη». Ο Δημήτρης Κολοκάθης, μέλος ΔΣ Συλλόγου εργαζομένων ΚΕΘΕΑ, τόνισε: «Η αντιμετώπιση της εξάρτησης ως μόνο μέτρο μπορεί να έχει την καλύτερη δυνατή κοινωνική ένταξη» και «θεωρούμε ότι ένας Εθνικός Σχεδιασμός που θα λέει να τους δώσουμε ένα υποκατάστατο για να μη μας ενοχλούν, δεν θα μπορούσε να σταθεί».
Ιδιωτικοποίηση και θεραπεία δεν «πάνε μαζί»
Ο Δημήτρης Υφαντής, εκ μέρους της Επιστημονικής Ομάδας του «18 Άνω», χαρακτήρισε πιο σημαντικό στο νομοσχέδιο την ιδιωτικοποίηση και τόνισε πως η δημόσια και δωρεάν θεραπεία είναι ουσιαστική προϋπόθεση για απεξάρτηση και επανένταξη. Για την υποκατάσταση σημείωσε πως «είναι ουσιαστικά καταστολή με έναν άλλο τρόπο, με άλλο μέσο που λέγεται φάρμακο».
 «Η μορφή της μη κερδοσκοπικής εταιρείας δεν συνεπάγεται ότι δεν θα κοστολογηθούν οι υπηρεσίες και θα είναι δωρεάν», επισήμανε ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου, πρόεδρος συλλόγου εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, και σημείωσε τις ευεργετικές επιπτώσεις της πρόληψης που πρέπει να δημόσια και δωρεάν.
Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Φίλων «18 Άνω», Βάσω Μελέτη, είπε πως ο Κώδικας Ναρκωτικών δεν μιλάει για την αντιναρκωτική πολιτική, για την πρόληψη, δεν ανακουφίζει την οικογένεια και ζήτησε «να σταματήσει η εμπορευματοποίηση του ανθρώπινου πόνου και η επιχειρηματική δράση σε βάρος της οικογένειας».
Να συναντηθούμε «στο δρόμο»!
Ο Κώστας Βρυώνης, leader στη Διάβαση του ΚΕΘΕΑ, μπροστά και στην ψήφιση του νομοσχεδίου, τόνισε: «Οι σύλλογοι υψώνουν τη δική τους φωνή προς την κοινωνία; Να υπάρχει ένας συντονισμός μεταξύ των συλλόγων, να φωνάξουν, να διαμαρτυρηθούν, να πάνε στα σωματεία, στη ΓΣΕΕ - είναι ένα κοινωνικό θέμα. Γιατί θα ακουστούν δυο - τρεις φωνές στη Βουλή, αλλά δεν υπάρχει μια κοινωνική παρουσία να αναδείξει τη σοβαρότητα του προβλήματος και να μπει πλαίσιο διεκδίκησης».
Στόχος και αυτού του νομοσχεδίου είναι η πάση θυσία περικοπή δαπανών, είπε ο Γιάννης Βουτσινάς, από το Σύλλογο Γονέων και Φίλων «18 Ανω» και κάλεσε σε ένα συντονιστικό των φορέων: «Τι θα κάνουμε εμείς έξω από τη Βουλή;» Να «απαντήσουμε στο νομοσχέδιο όπως του αξίζει με τους λαϊκούς αγώνες. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή για τους γονείς, τους θεραπευτές κι εργαζόμενους στα προγράμματα που θα βρεθούν χωρίς δουλειά σύντομα».
Η πρόεδρος εργαζομένων στο ΨΝΑ, Μένια Λουκέρη κάλεσε σε αγώνα για το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα των δομών, για να χτυπηθεί η «κερκόπορτα» που ανοίγει το νομοσχέδιο σε ΜΚΟ και ιδιωτική πρωτοβουλία: «Να συνεννοηθούμε και να βρεθούμε όλοι έξω».
Εκτός από τους παραπάνω φορείς που τοποθετήθηκαν συμμετείχαν ακόμη: Το ΕΣΥΝ, οι Σύλλογοι Γονέων ΚΕΘΕΑ «Στροφή» και «Νόστος», ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.
902

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]