Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ζητάνε οι πτηνοτρόφοι και οι πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί


Παύση των πιέσεων από τις τράπεζες για άμεση εξόφληση των χρεών και ρύθμισή τους με άτοκη χρέωση και εξόφληση του κεφαλαίου σε 15 ετήσιες δόσεις με έναρξη την 31/12/2013. Αυτό αναφέρουν σε επιστολή καταγγελία η «Πτηνοτροφική» Συνεταιριστική Ένωση και η Πανελλήνια Ένωση Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ). Όπως υποστηρίζουν, σήμερα η ελληνική πτηνοκτηνοτροφία έχει περιέλθει στο πιο κρίσιμο σημείο της ιστορίας της, ενώ επικρέμαται οριστικός αφανισμός και κατάρρευση του παραγωγικού της δυναμικού της, εξαιτίας των πρόσφατων πιέσεων από τις δανείστριες τράπεζες για άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών πτηνοτρόφων και πτηνοτροφικών συνεταιρισμών και μάλιστα με την απειλή αποστολής των οφειλόμενων ποσών στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. προς είσπραξη μέσα από τον μηχανισμό των δημοσίων εσόδων. 


Πρόκειται για δύο κατηγορίες δανείων που είναι:

  • Tα έντοκα δάνεια, που όπως είναι γνωστό χορηγήθηκαν το 2006, με την εγγύηση του Δημοσίου, για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών
  • Τα άτοκα δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Δημοσίου για την πτηνοκτηνοτροφία την περίοδο 2007 – 2008 για την αντιμετώπιση της κρίσης της αγοράς

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει τα εξής:

Σήμερα η ελληνική πτηνοκτηνοτροφία έχει περιέλθει στο πιο κρίσιμο σημείο της ιστορίας της, ενώ επικρέμαται οριστικός αφανισμός και κατάρρευση του παραγωγικού της δυναμικού της εξ΄αιτίας των πρόσφατων πιέσεων από τις δανείστριες τράπεζες για άμεση εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών πτηνοτρόφων και πτηνοτροφικών συνεταιρισμών και μάλιστα με την απειλή αποστολής των οφειλόμενων ποσών στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. προς είσπραξη μέσα από τον μηχανισμό των δημοσίων εσόδων.
Πρόκειται για τις δύο επόμενες κατηγορίες δανείων που είναι:
  • Tα έντοκα δάνεια που όπως είναι γνωστό χορηγήθηκαν το 2006 με την εγγύηση του Δημοσίου για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών σύμφωνα με τις αποφάσεις:
    1. 2/4242/0025/1.3.2006/ΦΕΚ 300Β΄/13.3.2006 όπως αυτή τροποποιήθηκε με τελευταία τροποποίηση την: 2/86528/0025/29.12.2011/ΦΕΚ 3042Β’/30.12.2011 για εκμεταλλεύσεις με κύκλο εργασιών μεγαλύτερου του 1.000.000 €.
    2. 2/22213/0025/ ΦΕΚ Β/ 579/ 9-5-2006 όπως αυτή τροποποιήθηκε με τελευταία τροποποίηση την: 2/87432/0025/29.12.2011/ΦΕΚ 3042Β΄/30.12.2011 για εκμεταλλεύσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 1.000.000 €.
  • Τα άτοκα δάνεια που χορηγήθηκαν με την εγγύηση του Δημοσίου για την πτηνοκτηνοτροφία την περίοδο 2007 – 2008 για την αντιμετώπιση της κρίσης της αγοράς σύμφωνα με την απόφαση 50824/Β 2362 ΦΕΚ Β/ 2310/ 21-11-2007 η οποία στην συνέχεια τροποποιήθηκε και έγινε έντοκη βάσει της απόφασης 2/3203/0025/28.3.2011/ΦΕΚ 820Β΄ με τελευταία την 2/6252/0025/ΦΕΚ 1312Β.
Οι απειλές αυτές διατυπώνονται, τόσο από τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ, όσο και από άλλες δανείστριες τράπεζες με αδιαπραγμάτευτες και ανάλγητες μεθοδεύσεις και εφ΄όσον πραγματοποιηθούν σημαίνει ότι οι παραγωγοί και οι πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί δεν θα μπορούν να λαμβάνουν την απαραίτητα ασφαλιστική ενημερότητα για την απρόσκοπτη λειτουργία των εκμεταλλεύσεων και των εγκαταστάσεών τους.
Επί πλέον οι άμεσες καταβολές των ληξιπρόθεσμων οφειλών που απαιτούνται από τις τράπεζες είναι αδύνατον να καταβληθούν από τους παραγωγούς και τους συνεταιρισμούς, διότι λείπει το απαιτούμενο ρευστό, ακόμη και για την αγορά των απαραίτητων εισροών, κυρίως ζωοτροφών, καθώς και άλλων λειτουργικών δαπανών για την λειτουργία των εκμεταλλεύσεων και των μονάδων επεξεργασίας.
Όπως σας είναι ήδη γνωστό από πρόσφατα σχετικά διαβήματά μας, οι παραγωγικές διαδικασίες στον κλάδο έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά εξ΄αιτίας των αναστολών των χρηματικών ροών, αφού διαπιστώνεται αδυναμία καταβολής υποχρεώσεων σε προμηθευτές, αλλά και πληρωμές της αξίας της παραγωγής από πελάτες.
Η επιμονή στην άμεση είσπραξη των οφειλών θα οδηγήσουν σε διακοπή της λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων, σε διαρκή αποεπένδυση του κλάδου, καταστροφή κεφαλαίου και θέσεων εργασίας, καθώς και σε αυξανόμενη ανεργία ειδικά στις αγροτικές περιοχές με αναγνωρισμένο μειωμένο εισόδημα.
Κατ΄επανάληψη σε διαβήματά μας στους αρμόδιους φορείς και σε συναντήσεις μας με πολιτειακούς παράγοντες τονίσαμε ότι η κρίση της αγοράς από τη γρίπη των πτηνών προέκυψε από εξωγενείς παράγοντες χωρίς ευθύνη του κλάδου, κυρίως μετά από τη γνωστή δυσφήμηση από την πλευρά του ΥΑΑΤ για πλασματικές εστίες μόλυνσης στη χώρα μας που ουδέποτε υπήρξαν. Επίσης τα τελευταία χρόνια με παρεμβάσεις των επαγγελματικών μας οργανώσεων σας επισημάναμε την διαρκή επιδείνωση της αγοράς των πτηνοτροφικών προϊόντων, την αλματώδη άνοδο των τιμών των ζωοτροφών και γενικά πρώτων υλών καθώς και τη χρηματοδοτική στενότητα που καθιστούν αδύνατη την ομαλή αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων των πτηνοτρόφων και των συνεταιρισμών.
Κατ΄επανάληψη είχαν επίσης δοθεί υποσχέσεις από ανώτερους κυβερνητικούς παράγοντες ότι οι ρυθμίσεις των δανείων θα είναι ουσιαστικές και μάλιστα μετά από έγκριση από την Ε.Ε. που όμως δεν εκπληρώθηκαν.
Μετά από επίπονη στάθμιση των δυνατοτήτων μας και των νέων οξυμένων συνθηκών αγοράς και έλλειψης ρευστότητας που έχουν διαμορφωθεί σε βάρος του κλάδου, σας διατυπώνουμε την επόμενη τελική πρότασή μας για ουσιαστική ρύθμιση των υποχρεώσεών μας στα πιστωτικά ιδρύματα:
Παύση των πιέσεων από τις τράπεζες για άμεση εξόφληση των χρεών και ρύθμισή τους με άτοκη χρέωση και εξόφληση του κεφαλαίου σε 15 ετήσιες δόσεις με έναρξη την 31/12/2013.
Ζητούμε λοιπόν να αντιμετωπίσετε το θέμα αυτό με πλήρη κατανόηση και πραγματικό ενδιαφέρον με τη αποδοχή της πρότασής μας και ευελπιστούμε στην ευμενή κατάληξη του διαβήματός μας.
Για όλους τους ως άνω λόγους είναι επιτακτική η ανάγκη να ρυθμιστούν ουσιαστικά τα χρέη των πτηνοτροφικών συνεταιρισμών, ώστε να είναι σε θέση να επιτελούν το παραγωγικό και κοινωνικό τους έργο ως επιχειρήσεις συλλογικής δράσης με μακροχρόνια αναγνωρισμένη υγιή επιχειρηματικότητα για την επιβίωση της μικρής και μεσαίας οικογενειακής πτηνοτροφικής εκμετάλλευσης που όπως είναι γνωστό έχει εξαιρεθεί από κάθε κοινοτική ενίσχυση στήριξης εισοδήματος.
Η αναβλητικότητα της ικανοποίησης ριζικής ρύθμισης των χρεών των πτηνοτροφικών συνεταιρισμών, και η ελλιπείς κατά περιόδους ρυθμίσεις, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ και των μελών της πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών, οδήγησαν τον κλάδο σε κατάσταση κατάρρευσης, διότι η κρίση σήμερα όπως προαναφέρθηκε είναι πολύ χειρότερη από εκείνη του 2007, αλλά και της γρίπης των πτηνών του 2006 όπως αρχικά μνημονεύθηκε.
Σύμφωνα με τις νέες συνθήκες της κρίσης προτείνουμε τις επόμενες ρυθμίσεις για την επιβίωση των πτηνοτροφικών συνεταιρισμών:
  • Κούρεμα (haircut) κατά 50% του κεφαλαίου και των τόκων υπερημερίας.
  • Για την αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού να ορισθεί περίοδος αποπληρωμής 20 ετών με χαμηλό επιτόκιο.
  • Να ορισθεί περίοδος χάριτος για τα 3 πρώτα χρόνια που θα πληρώνονται μόνο οι τόκοι.
  • Εναλλακτικά περίοδος αποπληρωμής 18 ετών + 2 έτη μετάθεση με περίοδο χάριτος για τα 2 πρώτα χρόνια που δεν θα πληρώνονται ούτε κεφάλαιο ούτε τόκοι με αντίστοιχη με μετάθεση της διάρκειας αποπληρωμής από 18 σε 20 έτη (μετάθεση περιόδου δανείου) που σημαίνει ότι θα διατηρηθεί ίδιο ύψος των τοκοχρεωλυτικών δόσεων, χωρίς αύξηση επιτοκίου ούτε κεφαλαιοποίηση των τόκων. Σε περίπτωση που η κρίση δεν υποχωρήσει δυνατότητα παράτασης της περιόδου χάριτος για ένα ακόμη έτος και μετάθεση διάρκειας αποπληρωμής από 18 σε 21 έτη.
    Επισημαίνεται ότι η παραπάνω ρύθμιση της μετάθεσης της περιόδου αποπληρωμής των τοκοχρεωλυτικών δόσεων σε σταθερό ύψος, χωρίς αύξηση των τόκων και κεφαλαιοποίησή τους, ακολουθείται από ορισμένες τράπεζες για τις υγιείς επιχειρήσεις.
  • Να θεσμοθετηθεί πλαίσιο χρηματοδότησης της κτηνοτροφίας με χαμηλό επιτόκιο.
Η ως άνω ρύθμιση που προτείνουμε θα πρέπει να αφορά, τόσο τα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου της περιόδου 2007-2008 σύμφωνα με την απόφαση 5082/Β 2362 ΦΕΚ Β/ 2310/ 21-11-2007, όσο και τα έντοκα δάνεια της γρίπης των πτηνών της περιόδου 2006 σύμφωνα με την απόφαση 2/4242/00251/ ΦΕΚ Β 300/2006 που είχαν ορισθεί για τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις.
Επισημαίνουμε την ανάγκη άμεσης ικανοποίησης του αιτήματός μας διότι σήμερα, καθώς η κρίση εντείνεται οι πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί οδηγούνται στα όρια της χρεωκοπίας με ανυπολόγιστες επιπτώσεις σε βάρος της μικρής – και μεσαίας πτηνοτροφίας και της οικονομίας ειδικευμένων στη παραγωγή πτηνοτροφικών προϊόντων αγροτικών περιοχών.
Η κάθετη μείωση του κύκλου εργασιών των πτηνοτροφικών συνεταιρισμών στη σημερινή κρίση η μηδενική σχεδόν κερδοφορία των παραγωγών – μελών τους, αφού το κόστος παραγωγής συχνά υπερβαίνει τη τιμή παραγωγού, η έλλειψη κεφαλαίων κίνησης, οδηγούν σε κλείσιμο μονάδων, σε αφανισμό την πτηνοτροφία, ενώ η επενδυτική καχεξία από την πλευρά των συνεταιρισμών εντείνει τον κίνδυνο υποβάθμισης της θέσης τους σε σχέση με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στον κλάδο της πτηνοτροφίας συνολικά.
Στις συνθήκες αυτές οι πιέσεις των τραπεζών για εισπράξεις οφειλών από τους πτηνοτροφικούς και τα μέλη τους παραγωγούς, εντείνουν ακόμη περισσότερο τα οξυμένα προβλήματα, σε διαρκή αποεπένδυση, καταστροφή κεφαλαίου και θέσεων εργασίας, καθώς και σε αυξανόμενη ανεργία ειδικά στις αγροτικές περιοχές με αναγνωρισμένο μειωμένο εισόδημα.
Για την «ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ»
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Μπαλτογιάννης Χριστόδουλος
Για την ΠΕΟΠΠ
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Απόστολος Ζιώγας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]