(ΚΟΣΜΟΣ):Προς πρόωρες εκλογές η Βουλγαρία


Συνεδριάζει, σήμερα Πέμπτη, η βουλγαρική Βουλή προκειμένου να ψηφίσει επί της παραίτησης που υπέβαλε την Τετάρτη η κεντροδεξιά κυβέρνηση τουΜπόικο Μπόρισοφ, έχοντας βαλτώσει στα αδιέξοδα της πολιτικής λιτότητας και δραματικής φτωχοποίησης του βουλγαρικού λαού που ο ίδιος, με τη στήριξη της αστικής τάξης και τις ευλογίες της ΕΕ, επέβαλε.
Αφορμή για την παραίτησή του Μπόρισοφ στάθηκαν οι μαζικές διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε δεκάδες πόλεις της χώρας για περίπου δύο βδομάδες εξαιτίας της αγανάκτησης που προκαλούν οι υπέρογκοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και η απελπιστική φτώχεια. Ο ίδιος εντούτοις χρησιμοποίησε ως πρόσχημα τις αιματηρές συγκρούσεις χιλιάδων διαδηλωτών και αστυνομικών στη Σόφια την Τρίτη κατά τις οποίες τραυματίστηκαν τουλάχιστον 15 πολίτες και συνελήφθησαν άλλοι 25, καθώς και τη στάση της αστυνομίας.

Ήδη, όπως μεταδίδουν τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, τόσο το κυβερνών κόμμα GERB, όσο και η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της αντιπολίτευσης, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν την απόφαση του Μπόικο Μπορίσοφ.
Σε περίπτωση που η βουλγαρική Βουλή εγκρίνει την παραίτηση της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της χώρας Ρόσεν Πλέβνελιεφ θα πρέπει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, με σειρά δυναμικότητας. Ωστόσο, όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να κάνουν χρήση της εντολής, γεγονός που σημαίνει ότι θα οριστεί προσωρινή κυβέρνηση και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται μεγάλη συγκέντρωση υποστηρικτών του Μπόικο Μπόρισοφ έξω από το κοινοβούλιο. Ήδη, από την Τετάρτη πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ «επιστρατεύτηκε» και το Facebook για τη στήριξη της παραιτηθείσας βουλγαρικής κυβέρνησης, με τη δημιουργία σχετικής σελίδας.
Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στην πρωτεύουσα Σόφια και άλλες πόλεις δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις τουλάχιστον ως την Κυριακή, διεκδικώντας όχι μόνο φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα (που επί σοσιαλιστικών κυβερνήσεων ήταν αγαθό και όχι εμπόρευμα και προϊόν κερδοσκοπίας των μονοπωλίων), αλλά και γενικότερη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]