Σκάνδαλο dumping στα κοτόπουλα απειλεί την ελληνική Πτηνοτροφία.Αναμένεται παρέμβαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης


Toυ Δημήτρη Μαρκόπουλου

Σκάνδαλο με γεύση Βουλγαρίας, με τις τιμές πώλησης των κοτόπουλων εταιρείας από την Κατερίνη, απασχολεί τις αρμόδιες αρχές και σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται η ενεργοποίηση της σχετικής έρευνας. Ήδη για το θέμα έχει ενημερωθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, με τον ΣΔΟΕ και τις φορολογικές αρχές να καλούνται να κινηθούν άμεσα μιας και το θέμα που έρχεται στην επιφάνεια αφορά αδιαφανείς οικονομικές συναλλαγές και απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο τον κλάδο της Πτηνοτροφίας και τους 10.000 εργαζόμενους που απασχολεί.
Το θέμα έρχεται στην επικαιρότητα την ώρα που, σύμφωνα με τις καταγγελίες, αυξάνονται συνεχώς οι παράνομες εισαγωγές «ελληνοποιημένων» κοτόπουλων σε τιμές κάτω του κόστους (dumping) που καλύπτουν την συρρικνωμένη ελληνική παραγωγή, λόγω ελλείψεως κεφαλαίων κίνησης.
Η υπόθεση που θα τεθεί στο μικροσκόπιο των φορολογικών αρχών, αφορά την πτηνοτροφική εταιρεία Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ, που φέρεται να διαθέτει τα σύνολο της παραγωγής της σήμερα σε τιμές που κυμαίνονται κάτω του  30% του συνολικού κόστους. Εκτός από τα θέματα ανταγωνισμού που τίθενται, προκαλεί τεράστια ερωτηματικά πώς την ώρα που όλες οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις αναγκάζονται να μειώσουν την παραγωγή τους για να αντεπεξέλθουν στην αύξηση των τιμών των της σόγιας, του καλαμποκιού και του σιταριού, καθώς και την έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες, η συγκεκριμένη επιχείρηση αυξάνει εντυπωσιακά την παραγωγή της πουλώντας σε τιμές κάτω του κόστους. 
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η συγκεκριμένη επιχείρηση, με έδρα την Κατερίνη, κατά τον τελευταίο χρόνο διπλασίασε την παραγωγή της. Στις αρχές του 2012 παρήγαγε και διέθετε πανελλαδικά στην αγορά 150.000 κοτόπουλα την εβδομάδα και σήμερα παράγει και διαθέτει 300.000 - 320.000 κοτόπουλα την εβδομάδα! Υποψίες προκαλεί ότι τα κοτόπουλα αυτά, παρά την αρνητική συγκυρία, πωλούνται κάτω του κόστους δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για την πηγή της χρηματοδότησης, αφού η συγκεκριμένη πρακτική υπολογίζεται ότι δημιουργεί ζημιές περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ κάθε μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]