Ρίο από την ΚΛΠ για τους μικρούς φίλους των κινούμενων σχεδίων.

Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στις 11.00 το πρωί
στο Πολιτιστικό Κέντρο η Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας παρουσιάζει για τους μικρούς μας φίλους την ταινία  Ρίο
(κινούμενα σχέδια σε σκηνοθεσία Κάρλος Σαντάνια)
Μεταγλωττισμένο/Διάρκεια 96'

Είσοδος για μαθητές 4 ευρώ

Ένα παπαγαλάκι blue macaw ξυπνάει από τους ήχους της σάμπα που χορεύουν τα πουλιά στην ζούγκλα που περιβάλλει το Ρίο ντε Τζανέιρο. Το σώμα του κινείται από μόνο του και αρχίζει να ακολουθεί τους ρυθμούς που ακούει με ένα μεγάλο και πλατύ χαμόγελο. Οι κυνηγοί πουλιών όμως εμφανίζονται και διακόπτουν το πάρτι. Το παπαγαλάκι πέφτει από την φωλιά του και πιάνεται σε ένα δίχτυ που το μεταφέρει αρχικά σε ένα κλουβί και ύστερα στην καρότσα ενός φορτηγού που διασχίζει τις παγωμένες πολιτείες των Η.Π.Α. Καταλήγει, με δόση τύχης, στα χέρια ενός μικρού κοριτσιού που το μεγαλώνει ως οικόσιτο πτηνό. Ο Blu μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον ανθρώπινο, μαθαίνει πολλά πράγματα αλλά όχι το κυριότερο. Να πετάει. Κάτι που του χρειάζεται όταν ένας επιστήμονας ταξιδεύει από την Βραζιλία για να τον βρει. Όντας το τελευταίο αρσενικό blue macaw πρέπει να ζευγαρώσει με το τελευταίο θηλυκό για την διάσωση του είδους. Η επιστροφή του στα πάτρια εδάφη είναι γεμάτη εκπλήξεις και περιπέτειες για ένα οικόσιτο που δεν άφησε ποτέ το κλουβί του. Κάνει φίλους, εχθρούς, ερωτεύεται έχοντας ως κοινό σημείο αναφοράς την μουσική και τους ρυθμούς της...
Πολύ γλυκό animation από τους δημιουργούς του «Εποχή των παγετώνων» που σε μεταφέρει στις γειτονιές του Ρίο, στις παραλίες, στις 'Favelas' και στο διάσημο καρναβάλι του. Ευχάριστο και πάνω απ' όλα μουσικό, ανταποκρίνεται με χαρακτηριστική ευκολία στα υψηλά στάνταρ που έχουν θέσει τα animation των τελευταίων ετών.

Τα πουλιά αλλά και όλα όσα τα περιτριγυρίζουν είναι σχεδιασμένα με τέτοιο ζωντανό τρόπο που πλησιάζουν πολύ την πραγματικότητα. Οι κινήσεις, τα χαρακτηριστικά και τα συναισθήματα τους εκπέμπουν μια θαυμαστή φυσικότητα και σου προκαλούν αληθινά συναισθήματα, πιο αληθινά ίσως από μια ταινία με 'αληθινή' εικόνα. Η ψευδαίσθηση της κίνησης από την ακολουθία των εικόνων δεν είναι καθόλου ψευδής. Οι χαρακτήρες ζωντανεύουν κερδίζοντας με το σπαθί τους τον ερμηνευτικό έπαινο. Είναι πραγματικά φανταστική η δουλειά που έγινε στο τεχνικό κομμάτι.
Το ίδιο και στην μουσική. Η επένδυση ταιριάζει απόλυτα με τον τίτλο και παρόλο που το είδος δεν είναι το αγαπημένο μας, κατάφερε κάποιες φορές να μας ξεσηκώσει και παίρνοντας μας από το χέρι να μας οδηγήσει σε μια πιο συναρπαστική εξιστόρηση της περιπέτειας. Από τον γνωστό ήχο του 'Mas Que Nada' του Sergio Mendes μέχρι τα ολοκαίνουρια τραγούδια του soundtrack, η μουσική του «Rio» κατέχει μια ηγετική θέση στο δραματουργικό αλλά και στο ψυχαγωγικό μέρος του. Προσθέτει το κάτι παραπάνω έτσι ώστε να ταυτίσει το θεατή με την ιστορία και να τον ταξιδέψει νοερά στην καρδιά των βραζιλιάνικων ρυθμών και ήχων.
Οι ήχοι με τη σειρά τους υποστηρίζονται άψογα από τις φωνές των ηθοποιών που επιλέχτηκαν. Θα θέσουμε εαυτούς για άλλη μια φορά ενάντια στην μεταγλώτιση, αφού κάθε φωνή έχει αντίκτυπο στο χτίσιμο της ψυχολογίας κάθε χαρακτήρα. Η φωνή του Jesse Eisenberg δίνει στον Blu την αγχωμένη και φοβισμένη χροιά που θα έπρεπε να έχει όταν ταξιδεύει στην Βραζιλία. Οι φωνές των Jamie Foxx και Will I Am, πέρα από το soundtrack, συμβάλλουν και στην παρουσίαση δυο χαρακτήρων με εμπειρία από τον δρόμο και την γειτονιά, κάτι που φαίνεται απόλυτα χρήσιμο στον Blu. Δεν λειτουργούν ως απλό συμπλήρωμα αλλά αναδεικνύουν την διαφορετικότητα στα είδη των πουλιών και στην ψυχολογική τους ανατροφή.
Το «Rio» ενισχύει την άποψή μας ότι πλέον θα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να φτιάξεις ένα αποτυχημένο animation. Με την βοήθεια της τεχνολογίας αλλά και την όρεξη που υπάρχει γύρω από τέτοια project, δεν είναι εύκολο να βγει κάτι αδιάφορο. Το «Rio» δεν ήταν έκπληξη, το περιμέναμε καλό και κατάφερε να μας ανταμείψει δεόντως...


Πέτρος Καλογεράς-Cinema News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]