ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙA:Μέχρι και 21 μήνες απλήρωτοι!


Οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στην απλήρωτη δουλειά. Χτες, συζήτησαν πώς θα αντεπιτεθούν, ξεπερνώντας φόβους και δυσκολίες
Την οργάνωση της δράσης τους συζήτησαν χτες το απόγευμα εργαζόμενοι σε ιδιωτικές κλινικές, γηροκομεία και διαγνωστικά κέντρα, που είναι απλήρωτοι για μήνες, αναδεικνύοντας τόσο τις τρομοκρατικές μεθόδους της εργοδοσίας, όσο και τις δυσκολίες συντονισμού των εργαζομένων του κλάδου. Τη σύσκεψη οργάνωσαν τα κλαδικά σωματεία της Αθήνας και του Πειραιά στο χώρο της ιδιωτικής Υγείας, σημειώνοντας πως το άμεσο διάστημα θα γίνουν παρεμβάσεις, κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς και στα υπουργεία Υγείας κι Εργασίας, με στόχο να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να υπογραφεί κλαδική ΣΣΕ.
Σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές, η μέθοδος των εργοδοτών είναι κοινή, για να υποτάξουν τους εργαζόμενους και να συμβιβαστούν με την απλήρωτη δουλειά: Πότε επικαλούνται τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, πότε την ...«ακυβερνησία» της χώρας, πότε ότι «περνάνε δύσκολα», πριν λίγους μήνες περίμεναν το PSI και τη δόση του δανείου! «Οι εργοδότες πιέζουν και τρομοκρατούν με κάθε τρόπο, αποβλέποντας και στην υπογραφή ΣΣΕ με μειώσεις», τόνισε η Αγγελική Σουλτανιά, πρόεδρος του κλαδικού της Αθήνας. «Ξέρουν πως όταν ένας εργαζόμενος δανείζεται ακόμη και για το εισιτήριο για να πάει στη δουλειά του, είναι πιο ευάλωτος, θα δεχτεί ίσως να χάσει δικαιώματα». Να μην κάνουν βήμα πίσω από τα δεδουλευμένα τους και τις κατακτήσεις τους, να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία και στα αντεργατικά σχέδια, αλλά να ξεσηκωθούν ενωμένοι και οργανωμένοι κάλεσε η Στέλλα Μπαρδούνια, πρόεδρος του κλαδικού σωματείου Πειραιά.
«Μαζί με το σωματείο έχουμε παλέψει και αποτρέψαμε κάποιες μεθοδεύσεις - όπως τις ατομικές συμβάσεις», είπε εργαζόμενος από τον «Κυανού Σταυρό», όπου είναι 5 μήνες απλήρωτοι. Σημείωσε πως η κατάσταση αυτή «κρατάει» τώρα 2 χρόνια και τόνισε πως όλοι πρέπει να συσπειρωθούν στο σωματείο, που «όποτε το καλέσαμε ήταν δίπλα μας και μας βοήθησε».
Το λόγο πήραν εργαζόμενες στο «Βουγιουκλάκειο Ιδρυμα», που εδώ και 2 μήνες 15 εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 6 μηνών και επιδόματα του 2011. «Οι τακτικές της εργοδοσίας είναι παντού οι ίδιες. Το θέμα είναι από μας να γίνει πιο συλλογικός και μαχητικός αγώνας», υπογράμμισαν.
Αντίστοιχη εμπειρία ήρθε και από τους εργαζόμενους στην κλινική «Dr's Hospital», όπου είναι 3 μήνες απλήρωτοι, ενώ έχουν γίνει κι απολύσεις και από το Πειραϊκό Θεραπευτήριο, όπου οι 107 εργαζόμενοι είναι μέχρι και 18 μήνες απλήρωτοι!
Στο βρώμικο ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού αναφέρθηκε εργαζόμενη από το «Ερρίκος Ντυνάν», όπου όχι μόνο είναι απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες, αλλά και το σωματείο (σ.σ. πλειοψηφεί η ΠΑΣΚΕ) υπέγραψε μείωση μισθών κατά μέσο όρο 14%!
Απεργούν σήμερα στο Γηροκομείο Αθηνών
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι του Γηροκομείου Αθήνας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 21 μηνών. Οι εργαζόμενοι θα βρίσκονται όλη τη μέρα έξω από το Γηροκομείο και καλούν όλους τους εργαζόμενους σε συμπαράσταση. «Πρέπει να είναι ενιαία και οργανωμένη η απάντησή μας. Να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να ξεπεράσουμε το φόβο που νιώθουμε. Είναι δύσκολο, μα πρέπει να τον ξεπεράσουμε», σημείωσε στη χτεσινή σύσκεψη η Ελένη Σιώτα, εργαζόμενη στο Γηροκομείο και μέλος του ΔΣ του κλαδικού σωματείου Αθήνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]