Αύριο η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό - Οι μισοί Έλληνες δε γνωρίζουν πόσο νερό καταναλώνουν

Περισσότεροι από 48 στους εκατό Έλληνες δεν γνωρίζουν πόσο νερό καταναλώνουν ενώ περίπου 19 στους εκατό εμφανίζονται να μη γνωρίζουν καν τι λογαριασμό πληρώνουν στις εταιρείες παροχής ύδατος.

Τα αποκαλυπτικά στοιχεία πανελλαδικής έρευνας του Δικτύου Μεσόγειος SOS, με τίτλο "Από-Τιμώντας το νερό" και με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, παρουσίασαν σήμερα σε ειδική θεματική ημερίδα οι εκπρόσωποι του Δικτύου.
Η έρευνα έγινε σε δείγμα άνω των 1.600 πολιτών, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, κατά μέσο όρο.

Τα στοιχεία της έρευνας αποκάλυψαν, επίσης, σοβαρή έλλειψη ενημέρωσης και γνώσης για το νερό σε σημαντικό ποσοστό πολιτών της ελληνικής κοινωνίας, πολίτες οι οποίοι ωστόσο, εμφανίστηκαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία θετικοί τόσο σε μία μικρή επιβάρυνση στον λογαριασμό τους, όσο και στη συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη βελτίωση της ποιότητας του πολυτιμότερου αγαθού.

"Απλώς, παίρνουν τον λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ και δεν τους ενδιαφέρει τι πληρώνουν και τι καταναλώνουν" είπε ο μαθηματικός Μανώλης Καραμολέγκος, σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας.

Ειδικότερα, 52,8% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι δεν εφαρμόζουν μέτρα εξοικονόμησης νερού, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης ενημέρωσης, γνώσης, χρόνου, καθώς επίσης και εξαιτίας τού κόστος εξοπλισμού.

Ποσοστό 72,3% δήλωσαν ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένοι, ενώ αίσθηση προκάλεσε ότι πάνω από 54,3% απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται το νερό, όπως επίσης και ότι 54,8% θεωρούν ότι το νερό είναι ένας φυσικός πόρος σε επάρκεια. "Αυτό σημαίνει ότι η ευαισθητοποίηση σε θέματα νερού είναι μηδενική" σχολίασε ο κύριος Καραμολέγκος.

Σε σχέση με την αντίληψη για την τιμή του νερού, σε ποσοστό 46,5% οι πολίτες θεωρούν ότι είναι ακριβό, ωστόσο η αποδοχή για κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με τη σπατάλη του νερού φθάνει σε ποσοστό 66,3%.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, οι Έλληνες καταναλωτές φαίνεται να αποδέχονται μικρή χρηματική επιβάρυνση σε ποσοστό της τάξης του 93,3%, αρκεί τα χρήματα να δαπανώνται για την αποκατάσταση βλαβών των δικτύων και διαρροών.

Ως "άριστη" ή "καλή" αξιολογούν την ποιότητα του νερού για πόση 85% περίπου των ερωτηθέντων, παρά το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς δήλωσαν ότι προτιμούν το εμφυαλωμένο.

Στη δε σπατάλη του νερού κυριαρχούν τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων και η χρήση του ηλιακού θερμοσίφωνα. Έπονται τα μπόιλερ και οι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση της κατανάλωσης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του σπιτιού, η κατανάλωση στο μπάνιο και για το πλύσιμο των ρούχων και των πιάτων εμφανίστηκε πολύ αυξημένη, σε σχέση με την κουζίνα, την αυλή, τον κήπο και το πλύσιμο του αυτοκινήτου.

Τέλος, ποσοστό 92% θεωρούν το νερό φυσικό πόρο και κοινωνικό αγαθό,ενώ 90% επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση του νερού.

newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]