Συνέδριο του Ιδρύματος Γκέιτς για τις Ξεχασμένες Τροπικές Ασθένειες

Συνέδριο του Ιδρύματος Γκέιτς για τις Ξεχασμένες Τροπικές Ασθένειες
Καταπολεμώντας τις Τροπικές Ασθένειες: Αυτό που ακόμα λείπει
Λονδίνο, 30 Ιανουαρίου 2012- Το συνέδριο που φιλοξένησε χθες στο Λονδίνο το ίδρυμα Γκέιτς με θέμα «Ενωνόμαστε για να Καταπολεμήσουμε τις Τροπικές Ασθένειες» επέστησε την προσοχή στις καταστροφικές συνέπειες τροπικών ασθενειών που είναι ξεχασμένες εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο, οι φιλόδοξοι στόχοι για τον περιορισμό ή τον έλεγχο των δέκα τροπικών ασθενειών θα είναι αξιόπιστοι μόνο όταν καλυφθούν κάποια σημαντικά κενά, σύμφωνα με την ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

«Αν και χαιρόμαστε που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι δωρητές και οι αναπτυξιακοί φορείς εφιστούν επιτέλους την προσοχή στις ξεχασμένες τροπικές ασθένειες, ανησυχούμε ότι οι προκλήσεις για κάποιες από αυτές έχουν παραληφθεί», δήλωσε ο Daniel Berman, Αναπληρωτής Διευθυντής της Εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Εκτεταμένες δωρεές φαρμάκων από τη φαρμακευτική βιομηχανία θα αποτελέσουν μέρος της λύσης, αλλά δεν είναι δυνατό να περιορίσουν και να ελέγξουν ασθένειες, όπως το Τσάγας, το καλά-αζάρ, ή ! την ασθένεια του ύπνου, χωρίς μεγαλύτερη υποστήριξη των προγραμμάτων για τον εντοπισμό ή τη θεραπεία ασθενών και την αύξηση των επενδύσεων για νέα και καλύτερα διαγνωστικά τεστ και φάρμακα».
Για να επιτευχθεί αειφόρος ανάπτυξη για αυτές τις ασθένειες, πρέπει να αναπτυχθούν νέες διαγνωστικές μέθοδοι και θεραπείες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν- κατόπιν βασικής εκπαίδευσης- από εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης σε απομακρυσμένες περιοχές. Για παράδειγμα, η ασθένεια του ύπνου που αναπτύσσεται σταδιακά απαιτεί μια επώδυνη οσφυονωτιαία παρακέντηση καθώς δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία που μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα. Απαιτούνται ενέσεις και ενδοφλέβιες σταγόνες που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από �! �ις κλινικές των αγροτικών περιοχών ενώ αποτελούν δύσκολες και επώδυνες μεθόδους για τους ασθενείς.
Η έλλειψη χρηματοδότησης δεν έχει επιπτώσεις μόνο στα φάρμακα αλλά και στα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης. Αν το Τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου για τη Διεθνή Ανάπτυξη (DfID), η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες προτίθενται να ηγηθούν της προσπάθειας περιορισμού αυτών των ασθενειών, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την κρίσιμη ανάγκη για αναβάθμιση των προγραμμάτων και να επενδύσουν στην ενδυνάμωση των συστημάτων επιτήρησης. Προς το παρόν, υπάρχουν ακόμα κάποια «τυφλά σημεία», περιοχές όπου ξεχασμένες τροπικές ασθένειες, όπως η ασθένεια του ύπνου, είναι πιθανώς διαδεδομένες αλλά η ανασφάλεια και η έλλειψη χρηματοδότησης δεν επιτρέπει τη διάγνωση και τη θεραπεία της.
«Όλες οι συζητήσεις για τους φιλόδοξους στόχους και τον περιορισμό των ασθενειών δε θα φέρουν κάποια αλλαγή, αν δε υποστηρίξουμε σθεναρά τα εθνικά προγράμματα ελέγχου και τα εθνικά συστήματα υγείας χωρών, όπου η ασθένεια είναι ενδημική», δήλωσε ο Δρ. Andreas Lindner, μέλος της κινητής διαπεριφερειακής ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την ασθένεια του ύπνου που εργάζεται για την καταπολέμηση αυτής της παραμελημένης/ξεχασμένης ασθένειας σε χώρες όπως το Τσαντ (Chad) και η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία (CAR). «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τελικά είναι τα εθνικά προγράμματα ελέγχου-και όχι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ή οποιαδήποτε άλλη οργάνωση-που θα θέσουν την ασθένεια υπό έλεγχο, γι’ αυτό και χρειάζεται η μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη και συνεργασία.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ωστόσο, ανησυχούν ότι δίνοντας έμφαση στις δωρεές φαρμάκων, υπάρχει κίνδυνος ο περιορισμός αυτών των ασθενειών να επηρεαστεί από τα προϊόντα που προσφέρουν οι φαρμακευτικές εταιρείες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δεσμεύσεις των Gilead, Novartis και άλλων εταιρειών αντικατοπτρίζουν τις πολιτικές των εταιρειών, αλλά όχι απαραίτητα και τις προτεραιότητες της δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]