Αναβολή στο «ψαλίδι» των επικουρικών- Παπαδήμος: Ανοιχτός ο χρόνος των εκλογών

Αναβολή στο «ψαλίδι» των επικουρικών συντάξεων, Παπαδήμος, Ανοιχτός ο χρόνος των εκλογών, θα μιλήσει με αρχηγούςΤην αναβολή της κατάθεσης νομοσχεδίου για την περικοπή επικουρικών συντάξεων αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, μετά την άρνηση της ΝΔ να την ψηφίσει, αλλά και αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα υπο την προεδρεία του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης, δήλωσε ότι δεν υπάρχει νομοσχέδιο, αλλά μόνο προτάσεις και μετά από συζήτηση η συμβιβαστική λύση που βρέθηκε ήταν να γίνει περαιτέρω συζήτηση για να ληφθεί τελική απόφαση η οποία θα τεθεί υπό την έγκριση της τρόικας, αλλά όποια απόφαση και εάν ληφθεί τελικά, θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2012.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η δέσμευση για μείωση των επικουρικών συντάξεων προκύπτει  από το Μνημόνιο  και από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο περιελάμβανε σχέδιο για την αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών ταμείων. Μετά το κατηγορηματικό «όχι» της ΝΔ και την απειλή βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι δεν θα αφήσουν μόνη τη ΝΔ να το «παίζει» φιλολαϊκή αντιπολίτευση,
 το υπουργείο Εργασίας επιχείρησε να έρθει σε συνεννόηση με την τρόικα. Στόχος,  να διασφαλίσει μια περίοδο 2-3 μηνών έως ότου κατατεθεί και ψηφισθεί το σχετικό νομοσχέδιο.
Παπαδήμος: Ανοιχτή η ημερομηνία των εκλογών

Στη συνεδρίαση του υπουργικού ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος έστειλε μήνυμα ότι  η ημερομηνία των εκλογών «είναι ανοιχτή» αλλά η αναγκαιότητα συνεννόησης των «εταίρων» της κυβέρνησης δεδομένη. Γι΄ αυτό προανήγγειλε ότι θα συναντηθεί με τους κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη σε μια προσπάθεια να τα «βρουν» ως προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων της κυβέρνησης.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε:
Για τα εργασιακά:
Τόνισε ότι πρέπει «να προωθηθούν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, πριν ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα στα μέσα Ιανουαρίου. Το ουσιαστικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση των αυξανόμενων ελλειμμάτων των επικουρικών ταμείων και η διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους». Προσέθεσε ότι «υπάρχει ένα άμεσο θέμα, αλλά υπάρχει και ένα μεσομακροπρόθεσμο πρόβλημα το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Με βάση εκτιμήσεις των αναλογιστικών μελετών που έχουν γίνει και είναι στη διάθεσή μας, στα περισσότερα επικουρικά ταμεία θα παρατηρηθεί μια σημαντική επιδείνωση στα επόμενα χρόνια και αυτό το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Όπως είπα πριν, και για λόγους ουσιαστικούς, γιατί πρέπει να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των ταμείων, και ενόψει των διαπραγματεύσεων».
Ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι η εισήγηση του υπουργού κ. Κουτρουμάνη είναι «μια πρώτη προσέγγιση για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα» με «θεσμικές διαρθρωτικές αλλαγές», αλλά και σκέψεις όσον αφορά την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων μέσα από την προσαρμογή των συντάξεων, ζήτησε «συγκεκριμένες παρατηρήσεις», για την τελική πρόταση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί, το αργότερο έως τις 10-12 Ιανουαρίου και αφού περάσει πάλι για συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Συνεννόηση με τα κόμματα γιατί «παίζονται» τεράστια ποσά
Για θέματα που είναι ιδιαίτερα κρίσιμα, ο κ. Παπαδήμος ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τα κόμματα. «Θα ήθελα να επισημάνω ότι στις επόμενες εβδομάδες, τις κρίσιμες τρεις εβδομάδες που έπονται, πρέπει να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είτε αυτές που εκκρεμούν εν μέρει ή νέες που απαιτούνται, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα και ειδικότερα να έχουμε αποτελεσματικές διαβουλεύσεις με την τρόικα στα μέσα του Ιανουαρίου»,  είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «το τελικό αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα είναι καθοριστικό, προκειμένου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας, η οποία τον Μάρτιο αφορά τεράστια ποσά. Αφορά ένα ποσό που προσεγγίζει τα 80 δισ.  ευρώ. Δηλαδή είναι περίπου δεκαπλάσιο του ποσού χρηματοδότησης που εδόθη τον Δεκέμβριο. Διότι αφορά όχι μόνο τη χρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν , αλλά επιπλέον αφορά τη χρηματοδότηση του PSI, καθώς και της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών και άλλα λιγότερο σημαντικά θέματα».
Στο τέλος του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός συνόψισε τατι θα γίνει στις επόμενες εβδομάδες:
«Πρώτα απ’ όλα, πιστεύω ότι υπάρχει ευρεία συμφωνία, ότι είναι αναγκαία η αποτελεσματική  και άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των επικουρικών ταμείων». Υπογράμμισε πως «εάν δεν ολοκληρωθεί η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έως τα μέσα του Ιανουαρίου, θα αντιμετωπίσουμε σημαντικές δυσκολίες στις διαβουλεύσεις με την τρόικα, που συνδέονται και με την αξιολόγηση της  δημοσιονομικής προοπτικής της χώρας, αλλά και  με την αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Διότι τα προβλήματα των επικουρικών ταμείων δεν είναι μόνο ταμειακά, αλλά αντανακλούν και χαρακτηριστικά αυτών των ταμείων και επομένως απαιτούν θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές».
Ζήτησε να εξεταστούν λεπτομερέστερα ο τρόπος «με τον οποίο θα γίνει η ενοποίηση των ταμείων, το ποσοστό αναπλήρωσης, τις σχέσεις αυτής της μεταρρύθμισης  με τα θέματα της ανταγωνιστικότητας».
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τέλος «κοινωνικό  διάλογο μεταξύ των εταίρων, ο οποίος θα πρέπει να γίνει με την κατάλληλη καθοδήγηση από την Κυβέρνηση, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα».

eklogika
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]