«Η τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας που είναι πλούσια σε EPA και DHA ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αποδεδειγμένα, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένηςδιατροφής, κάνουν καλό στην καρδιά»
την συμμετοχή του Υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας
κ. Γιάννη Διαμαντίδη εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση της
επιστημονικής γνωμοδότησης
της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας των Τροφίμων (European Food Safety
Authority - EFSA) για τις ωφέλειες στην υγεία της καρδιάς
από την κατανάλωση EPA και DHA ωμέγα-3
πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στο πλαίσιο
μιας ισορροπημένης διατροφής.
Την εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 150 προσκεκλημένοι,
πραγματοποίησε ο κλάδος της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, και προλόγισε ο
Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλιεργειών (ΣΕΘ) κ. Στέλιος Πιτάκας.
Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, όπως προέκυψαν μέσα από μία προσπάθεια που
ξεκίνησε το 2007 με την κατάθεση στον ΕΦΕΤ και την EFSA από τον ΣΕΘ του πρώτου
φακέλου για ισχυρισμό υγείας για ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας «Η τσιπούρα και το
λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας που είναι πλούσια σε EPA και DHA, ωμέγα-3
πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αποδεδειγμένα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης
διατροφής, κάνουν καλό στην καρδιά», δήλωση που προκύπτει από την επιστημονική
γνωμοδότηση της EFSA για τις ωφέλειες στην υγεία της καρδιάς από την πρόσληψη
EPA και DHA, ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων.
Ο Υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης
κατά την παρουσίαση του Κλάδου της Ελληνικής Θαλασσοκαλλιέργειας, ενός μοχλού
«πράσινης» ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας, ανέφερε τα παρακάτω:
«Όπως έχετε δει μέχρι σήμερα από τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες μας δίνουμε
ιδιαίτερη βαρύτητα
στον συγκεκριμένο κλάδο, με συνεχείς δράσεις και παρεμβάσεις, αφού θεωρούμε ότι
η αλιεία και οι υδατοκαλλιέργειες είναι ο καθαρά παραγωγικός μοχλός του
Υπουργείου, που μέσα από την ανάπτυξη τους θα δημιουργήσουν αναπτυξιακές
συνέργιες και στους άλλους δύο πυλώνες, την ναυτιλία και τα νησιά μας, και θα
λειτουργήσουν ως μοχλός «πράσινης» ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας.
Ειδικά η θαλάσσια ιχθυοκαλλιέργεια είναι μία ιδιαίτερα σημαντική δραστηριότητα
για την χώρα μας καθώς αποτελεί
έναν καθαρά εξαγωγικό και εξωστρεφή παραγωγικό κλάδο εθνικής σημασίας έχοντας
ανέλθει στην 2η θέση συνολικά σε επίπεδο χώρας
(μετά τα φάρμακα) με εξαγωγές ύψους 405.000.000 ευρώ το 2010 (με βάση τα
διαθέσιμα στοιχεία του Συνδέσμου Ελλήνων Εξαγωγέων) και στην 1η
θέση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων.
Η προώθηση των προϊόντων υδατοκαλλιέργειας, καθώς και η διεύρυνση των αγορών,
παλαιών και νέων, αποτελούν άμεση προτεραιότητα για το Υπουργείου. Γι* αυτό το
λόγο γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες και για την εφαρμογή εκστρατείας
προώθησης των προϊόντων σε εθνικό επίπεδο μέσω των δράσεων του Επιχειρησιακού
Προγράμματος Αλιείας 2007-2013, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ενέργειες για
χρηματοδότηση προγραμμάτων απ* ευθείας από την Ευρ
ωπαϊκή Επιτροπή, που αφορούν διακρατικές εκστρατείες ενημέρωσης των
καταναλωτών».
Η επιστημονική γνωμοδότηση της EFSA
(European Food Safety Authority) συνέδεσε άμεσα
την κατανάλωση EPA και DHA ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων με τη διατήρηση
της φυσιολογικής λειτουργίας της καρδιάς, τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων
τριγλυκεριδίων και στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης, στο
πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.
Συγκεκριμένα η EFSA γνωμοδότησε ότι:
«Η πρόσληψη 250mg EPA και DHA την ημέρα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης
διατροφής συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας της καρδιάς,
πρόσληψη 2g EPA και DHA την ημέρα συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών
επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα και 3g EPA και DHA την ημέρα συμβάλλουν στη
διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης»
(EFSA Journal 2009; 7(9):1263 ; EFSA Journal 2010;8(10):1796).
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επιστημονικής γνωμοδότησης ο Κλάδος των Ελληνικών
Θαλασσοκαλλιεργειών με βάση το γεγονός ότι διαπιστωμένα η τσιπούρα και το
λαβράκι της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας είναι πλούσια σε EPA και DHA συστήνουν:
«Η κατανάλωση τσιπούρας και λαβρακιού ιχθυοκαλλιέργειας δύο φορές την εβδομάδα
στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής συμβάλλει στη διατήρηση της
φυσιολογικής λειτουργίας της καρδιάς»,
«Η Κατανάλωση 250γρ φιλέτου τσιπούρας και λαβρακιού ιχθυοκαλλιέργειας καλύπτει
τις ημερήσιες ανάγκες μας σε EPA-DHA και αποδεδειγμένα, στο πλαίσιο μιας
ισορροπημένης διατροφής, βοηθάει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων τριγ
λυκεριδίων στο αίμα και στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέληςπου ανέφερε ότι στις ΗΠΑ τα ελληνικά προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας έχουν
κατακτήσει το 88% των συνολικών αμερικανικών εισαγωγών τσιπούρας - λαυρακιού,
στη Ρωσία το 63%, ενώ στις Βαλκανικές αγορές την τελευταία 2ετία έχουμε άνοδο
της τάξης του 15%Η
Καθηγήτρια Αντωνία Τριχοπούλου
(Καθηγήτρια Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής Ε.Κ.Π.Α, Αντιπρόεδρος Ελληνικού
Ιδρύματος Υγείας) παρουσίασε τη σημασία της επιστημονικής γνωμάτευσης της EFSA
για τα Ω-3 Πολυακόρεστα Λιπαρά Οξέα EPA και DHA για την τσιπούρα και το
λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας.
Ο
Καθηγητής Παύλος Τούτουζας
(Καθηγητής Καρδιολογίας Ε.Κ.Π.Α., Διευθυντής του Ελληνικού Ιδρύματος
Καρδιολογίας - ΕΛ.Ι.ΚΑΡ) παρουσίασε το ρόλο των Ω-3 Πολυακόρεστων Λιπαρών
Οξέων EPA και DHA στην υγεία της καρδιάς.
Η Δρ. Μαρία Αλέξη
(Διευθύντρια Ερευνών ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ινστιτούτου
Υδατοκαλλιεργειών), παρουσίασε το ρόλο της διατροφής στα ψάρια
ιχθυοκαλλιέργειας και την επίδρασή της στη διατροφική αξία και το προφίλ των
Ω-3 Πολυακόρεστων Λιπαρών Οξέων στην τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοκαλλιέργειας.
Ο Καθηγητής Γεώργιος-Ιωάννης Νυχάς(Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος του ΕΦΕΤ) παρουσίασε τα Επιστημονικά Ερευνητικά προγράμματα στην Ελληνική Υδατοκαλλιέργεια και τη
Διαδικασία Κατάθεσης Ισχυρισμών Υγείας στον ΕΦΕΤ και Επιστημονικές Γνωματεύσεις
EFSA.
Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στις ιστοσελίδες του
Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών
http://www.fgm.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.