Η «ΠΡΙΣΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ» ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΠΑΝΤΟΥ

Νέα εποχή στις σχέσεις
μουσείων-επισκεπτών

Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα Αρτινού


Με αιχμή την τεχνολογία και τις αλματώδεις προόδους της στους τομείς έρευνας και εφαρμογής οι μέρες μας αλλάζουν ταχύτατα και καθημερινά. Και ο χρόνος, πολύτιμος, αλλά ανελέητος, μας πιέζει όλο και πιο πολύ να τον εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να προλάβουμε και να μάθουμε όσα περισσότερα μας προσφέρονται στους ευμετάβλητους καιρούς που βιώνουμε.
Από τις ραγδαίες επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις δεν θα μπορούσε να μείνει  ανεπηρέαστος ο χώρος, ο χρόνος, οι επισκέψεις και οι ξεναγήσεις σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, αξιοθέατα της φύσης και ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν όχι μόνο μερικά κτίρια, σημεία ή μεμονωμένες περιοχές αλλά ολόκληρες πόλεις.
Στη διαμόρφωση της νέας προσέγγισης των παραπάνω, αλλά και διαφορετικής αντίληψης και νοοτροπίας στα σημερινά επιτεύγματα συνέβαλε αποφασιστικά και με γνώμονα την κοινωνική προσφορά στο χώρο του πολιτισμού μια πρωτοπόρος στον τομέα της ψηφιακής ξενάγησης εταιρία, η «Prisma Electronics SA». Μια εταιρία αμιγώς ελληνική, η οποία με έδρα την ακριτική Αλεξανδρούπολη κάνει… θαύματα εδώ και 20 χρόνια, πρωτοστατώντας στον τομέα της έρευνας, στον οποίο τόσο υστερεί η χώρα μας, αλλά και στον τομέα παραγωγής ηλεκτρονικού, ψηφιακού και πληροφοριακού υλικού υψηλής τεχνολογίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, κατέχοντας δεσπόζουσα θέση τόσο στις βαλκανικές και παρευξείνιες χώρες, όσο και την Ευρώπη και την Αμερική.
Η σχεδίαση και παραγωγή ηλεκτρονικών, η παροχή υπηρεσιών-εμπορίας προϊόντων, πληροφορικής και επικοινωνιών και η εμπλοκή της σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα την ανέδειξαν σε κορυφαία περιφερειακή βιομηχανία ψηφιακής τεχνολογίας και ηλεκτρονικών. Απόδειξη η συνεργασία της σε ερευνητικό και κατασκευαστικό επίπεδο με τα ευρωπαϊκά κέντρα CERN και ESA. Συνεργασία η οποία ευωδόθηκε με την απονομή από τη CERN του Χρυσού Αριστείου Βιομηχανίας 2009,  τη βράβευσή της από το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» σε ένδειξη αναγνώρισης άριστης συνεργασίας στην Ε&Α, καθώς και από το Δήμο Τρικκαίων για την άριστη λειτουργία των συστημάτων ευκολότερης και πληρέστερης εξυπηρέτησης δημοτών και επισκεπτών.
Στα εταιρικά προϊόντα της εταιρείας συγκαταλέγονται τα ηλεκτρονικά ψηφιακά συστήματα «Xenagos » «Xenagos City» τα οποία λειτουργούν ως ισχυρά στρατηγικά εργαλεία συλλογής, διαχείρισης και προβολής της γνώσης προς όφελος των επισκεπτών και του χρόνου τους στα μουσεία: Αρχαιολογικό Άρτας, Φυσικής Ιστορίας Λέσβου, Λυρικής Σκηνής Αθηνών, Τέχνης Μεταξιού Σουφλίου, Εκκλησιαστικό Αλεξανδρούπολης, CERN Γενεύης και στους Δήμους Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Ιωαννίνων, Τρικκαίων, Κορίνθου, Σερρών και Καλαμάτας. Ό «Xenagos» προσφέρει πλούσια και μοναδική εμπειρία σε επισκέπτες μουσείων, αρχαιολογικών χώρων, εκθέσεων, Galleries, κ.λπ. Ο δε  «Xenagos City» προβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου, στηρίζει την οικονομία προωθώντας τοπικές υπηρεσίες και προϊόντα, παρέχοντας χρήσιμες πληροφορίες και φιλική προσέγγιση στα αξιοθέατα και διευκολύνει τους δημότες σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Πρόκειται για πρωτοποριακά προγράμματα τουριστικής προβολής και ηλεκτρονικής οπτικοακουστικής ηλεκτρονικής-ψηφιακής καθοδήγησης σε ιστορικά μνημεία και σημεία δημόσιου ενδιαφέροντος. Εκτός όμως από τα προηγούμενα παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για την πολιτιστική παράδοση, τα καταλύματα, τα καταστήματα και τους χώρους αναψυχής και διασκέδασης των επισκεπτών.
Η παροχή ψηφιακών και ηλεκτρονικών προϊόντων και υπηρεσιών από την Prisma Electroniks SA δεν σταματούν εδώ. Με το σύστημα Crator συμβάλλει στη διαχείριση εντολών και αποτελεσμάτων σε εργασιακό περιβάλλον με τη βοήθεια Η/Υ χειρός, απαραίτητο εργαλείο για τεχνικά γραφεία, εργοτάξια και εργασίες δημοτικών επιχειρήσεων σε πόλεις και διαμερίσματα. Το Prisma Sense διαθέτει έξυπνα ασύρματα δίκτυα πολυαισθητήρων, με πρωτόκολλο επικοινωνίας ZigBee, για συλλογή, επεξεργασία και εκμετάλλευση πληροφοριών, κατάλληλα για επιτήρηση χώρων ή εγκαταστάσεων, έγκαιρη προειδοποίηση και υποστήριξη σε πιθανή επέμβαση. Το Prisma Led παρέχει πινακίδες μηνυμάτων, αυτόνομες ή και σε δίκτυο, κατάλληλες για σκοπούς διαφήμισης, ενημέρωσης και σήμανσης, οι οποίες λειτουργούν σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.
Όλα τα ηλεκτρονικά ψηφιακά επιτεύγματα της Prisma Elektronics SA παρουσιάστηκαν διεξοδικά κατά τη διάρκεια εσπερίδας με θέμα «Το έκθεμα, οι επισκέπτες και η συμβολή της τεχνολογίας στις σχέσεις τους», που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη.
Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της διοίκησης του μουσείου ο κ. Αν. Σακελλαρόπουλος, ιστορικός, υπεύθυνος του αρχείου του μουσείου, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης επωμίστηκε ο εύγλωττος κ. Π. Σουκουλιάς, πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου της Πρίσμα Ηλεκτρονικά.
Για την εμπειρία της από την εφαρμογή της λύσεως «Xenagos» στην έκθεση «Χειρ Αγγέλου» που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη μίλησε η καθηγήτρια Βυζαντινής Τέχνης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μαρία Βασιλάκη, η οποία μετά το τέλος της εκδήλωσης μας ξενάγησε… ψηφιακά στην πραγματικά εκπληκτική έκθεση. Με θέμα το ανοικτό μουσείο (open-air) ως χώρος εκπαιδεύσεως- Σύγχρονη αρχιτεκτονική και λύσεις μας μίλησε η κ. Αναστασία Σαλή, αρχιτέκτονας-αρχαιολόγος, καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Ο κ. Χρ. Εμμανουηλίδης, ερευνητής Α, ΙΠΕΤ Ερευνητικό Ίδρυμα, κύριος ερευνητής Β΄ Ινστιτούτο Πολιτιστικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, Αθήνα, ανέπτυξε το θέμα ανθρωπο-κεντρικές ψηφιακές υπηρεσίες: ο επισκέπτης πλησιέστερα στο μουσείο ή το μουσείο στον επισκέπτη. Ο μεταλλασσόμενος ρόλος του μουσείου στη σύγχρονη εποχή: ζητήματα και προκλήσεις ήταν το θέμα της ομιλίας της κ. Μαρίας Οικονόμου, επικ. καθηγήτριας στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Δυο νεανικά αλλά σημαντικά στελέχη της Πρίσμα Ηλεκτρονικά, οι κ. Χρ. Γιορδαμλής, ηλεκτρολόγος μηχανικός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας και Σ. Κατσικάς, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ& ΕΜΠ, διευθυντής τομέα έρευνας και ανάπτυξης της Πρίσμα Ηλεκτρονικά έκλεισαν την εκδήλωση με τις κατατοπιστικές ομιλίες τους ο πρώτος με θέμα τον επισκέπτη στο σύγχρονο μουσείο και ο δεύτερος αναλύοντας το σύστημα “Xenagos”, της τεχνολογίες αιχμής και τη διαφορετική προσέγγιση με την οποία γίνεται η παρουσίαση του περιεχομένου.
Με το κλείσιμο της εκδήλωσης το κοινό επιβράβευσε με παρατεταμένο χειροκρότημα τόσο τους ομιλητές όσο και τα στελέχη της εταιρίας για το σημαντικό έργο που επιτελούν, αποδεικνύοντας πως η Ελλάδα διαθέτει σημαντικό ερευνητικό, αλλά και παραγωγικό δυναμικό που μας κάνει όλους περήφανους όταν του δίνεται η ευκαιρία, κάτι που έκανε η Prisma Electronics. Συγχαρητήρια σε όλους.
Περισσότερες πληροφορίες στο WWW.prisma.gr   




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]