Μ.Τζούφη για την Κακαβιά:Για κανένα συγκεκριμένο μέτρο δεν δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Υγείας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ  ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΡΟΠΗΣ ΤΖΟΥΦΗ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΡΙΑΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΚΑΚΑΒΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ.
Για κανένα συγκεκριμένο μέτρο δεν δεσμεύτηκε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφορικά με την εύλογη ανησυχία που προκαλεί η απουσία προληπτικού ελέγχου και υγειονομικής θωράκισης στον συνοριακό σταθμό Κακαβιάς, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της Μερόπης Τζούφη, βουλευτού Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ  διαπιστώνεται πως, παρά το αναφερόμενο «κλείσιμο των ελληνοαλβανικών συνόρων», χιλιάδες πολίτες περνούν καθημερινά από τον χερσαίο συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς, καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή οι διακινούμενοι  εμπίπτουν στις εξαιρέσεις των κλειστών συνόρων (όπως οι κάτοχοι δελτίων ταυτότητας ομογενούς, οι κάτοχοι αδειών παραμονής λόγω εργασίας και οι έχοντες διπλή υπηκοότητα), ο υφυπουργός Υγείας στην απάντησή του ανέφερε ως  μέτρο  πρόληψης την υποχρέωση των μετακινούμενων για συμπλήρωση της Φόρμας Εντοπισμού Επιβατών. Η συμπλήρωση της συγκεκριμένης φόρμας δεν παρέχει διασφάλιση για τον εντοπισμό πιθανών κρουσμάτων και ούτε μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στη διασπορά, εάν δε συνοδεύεται από τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους. Απαντώντας στην ερώτηση για τα αποτελέσματα των μοναδικών ελέγχων που έγιναν στην Κακαβιά στα μέσα Ιουλίου,δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία για το σύνολο των δειγμάτων, εντείνοντας έτσι τον προβληματισμό.
Στις επίμονες τοποθετήσεις της κ. Τζούφη για την αναγκαιότητα ύπαρξης σταθερού κλιμακίου ελέγχου για τον κορονοϊό στον συνοριακό σταθμό Κακαβιάς, ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στη δημιουργία 5 επιπλέον Κινητών Μονάδων Υγείας στο Νομό Ιωαννίνων, χωρίς να δώσει πληροφορίες για τη δράση των ΚΟΜΥ που λειτουργούν σήμερα στην περιοχή και χωρίς να δεσμεύεται για τον τρόπο και τον τόπο της μελλοντικής δραστηριοποίησης τους, ενώ διευκρίνισε ότι η  λήψη επιπλέον μέτρων θα γίνει όταν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Ο υφυπουργός Υγείας αρνήθηκε την αναγκαιότητα της εγκατάστασης περιφερειακής δομής του ΕΟΔΥ σε υπάρχουσες υποδομές στα Ιωάννινα, η οποία, σε άμεση διασύνδεση και συνεργασία με τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας,  θα μπορούσε να συμβάλλει στην έγκαιρη αντιμετώπιση, στον συντονισμό και στην εξασφάλιση της απαραίτητης ενημέρωσης των εργαζομένων, των ταξιδιωτών και της τοπικής κοινωνίας ευρύτερα, που είναι κρίσιμος παράγοντας στην ανάληψη της ατομικής ευθύνης που ζητάει η κυβέρνηση από τους πολίτες.
Κλείνοντας τη δευτερολογία της, η Μερόπη Τζούφη τόνισε χαρακτηριστικά: «Τώρα είναι η ευκαιρία το υπουργείο Υγείας, που έχει τη δυνατότητα για αυξημένες δαπάνες, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, να αξιοποιήσει στο έπακρο τις υπάρχουσες υποδομές, για να υπάρξει ένα πιο σωστά οργανωμένο δημόσιο σύστημα φροντίδας υγείας, που όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη του στη συγκεκριμένη στιγμή, με την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των υπαρχουσών δομών, αλλά και με τη δημιουργία νέων, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]