Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων:"Πάρτε πίσω τις απολύσεις συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών στο Δήμο Ζίτσας"

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΙΤΣΑΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων αποφάσισε να εισηγηθεί προς τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, καταγγελία για την απόλυση των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών από τη Δημοτική Αρχή Ζίτσας. 
Η Γενική Συνέλευση των εργαζόμενων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020 αποφάσισε ότι στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων σχολικών καθαριστριών, που στην πραγματικότητα είναι συνάδελφοί μας καθώς έχουμε τον ίδιο εργοδότη, και καταγγέλλει τη στάση αυτή της Δημοτικής Αρχής Ζίτσας 
Στο Σύλλογό μας, έχουμε συναδέλφους σχολικές καθαρίστριες με σχέση εργασίας Αορίστου Χρόνου που μονιμοποιήθηκαν μετά από πολυετείς αγώνες, μετά από χρόνια ανασφάλειας κατά τα οποία εργαζόταν με τις απαράδεκτες συμβάσεις του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.. Δηλαδή χωρίς δικαίωμα αναρρωτικής άδειας, σε καθεστώς μαύρης εργασίας αφού ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς τους όπως οι σκάλες και οι αυλές δεν δηλώνονται, κακοπληρωμένες για το υπόλοιπο τμήμα που πληρώνονται και με μια σειρά εμπόδια για να μπουν στο καθεστώς των ΒΑΕ. Με συμβάσεις που τις αναγνώριζαν σαν εργολάβους για να τους αφαιρούν ότι απέμεινε από εργατικά δικαιώματα. 
Η πανδημία  του κορωνοϊού ανέδειξε την τεράστια ανάγκη όχι μόνο να μονιμοποιηθούν οι συνάδελφοι μας με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα αλλά και να διοριστούν πολύ περισσότερες σχολικές καθαρίστριες από όσες δουλεύουν σήμερα με συμβάσεις, ώστε να καλύψουν και την πρωινή λειτουργία των σχολείων 
Οι συμβασιούχες καθαρίστριες του Δήμου Ζίτσας, δούλευαν μέχρι σήμερα χωρίς να τους παρασχεθούν Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), χωρίς ενημέρωση για τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Αντί να προχωρήσει σε εκπαιδεύσεις και παροχή των ΜΑΠ που προβλέπονται τόσο για την καθημερινή εργασία όσο και για την προστασία απ τον κορωνοϊό, αντί να γίνουν προσπάθειες για μετατροπή των συμβάσεών τους σε ΙΔΑΧ, η Δημοτική Αρχή προχωρά σε απολύσεις και επαναπροκήρυξη των θέσεων λες και πρόκειται για καμία καλοπληρωμένη θέση μεγαλοστελέχους. Δίνει με αυτό τον τρόπο το “σήμα” στις βιομηχανίες της περιοχής να μην τηρούν κανένα μέτρο προστασίας της υγείας των εργατών, να εμπεδώνουν την εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.  
Αν προχωρήσουν οι απολύσεις, οι νέες συμβασιούχοι θα πρέπει πιάνοντας δουλειά, να μάθουν μόνες τους, από την αρχή, με ποιο τρόπο θα εφαρμόσουν τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ για τον καθαρισμό των σχολικών μονάδων (αν αυτή τη φορά ασχοληθεί κάποιος να τις ενημερώσει ότι υπάρχουν τέτοια) 
Η πράξη της Δημοτική Αρχής Ζίτσας να απολύσει τις συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες εν αναμονή του 2ου κύματος πανδημίας και να επιδοθεί σε έναν αγώνα εξαθλίωσης προκηρύσσοντας εκ νέου θέσεις κακοπληρωμένης μισοδουλειάς χωρίς δικαιώματα δεν είναι μόνο απαράδεκτη ηθικά, αλλά και επικίνδυνη για την υγεία των καθηγητών και των μαθητών του Δήμου Ζίτσας. 
Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να πάρει πίσω τις απολύσεις, να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να προχωρήσει στην προκήρυξη και νέων θέσεων με βάση τις πραγματικές ανάγκες και φυσικά να αποδώσει τα ΜΑΠ στις εργαζόμενες ώστε να μην κινδυνεύουν καθημερινά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]