10.000 τόνοι ακτινιδίων χάθηκαν από το χαλάζι στην Άρτα...

Η αναγγελία της έντονης χαλαζόπτωσης που έπληξε τις καλλιέργειες ακτινιδιάς και εσπεριδοειδών έγινε ήδη με ημερομηνία 28 και 29 Μαΐου και για 15 ημέρες οι παραγωγοί καλούνται να υποβάλλουν τις δηλώσεις ζημιάς προς το Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Ιωαννίνων. Η σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε τις καλλιέργειες στις περιοχές Ανθοτόπου, Αγίας Παρασκευής, Ακροποταμιάς, Παχυκαλάμου, Νεοχωρίου, Συκιών, Κομμένου και Μπούκας Γυκορίζου. Ο προϊστάμενος του υποκαταστήματος, Σωτήρης Χήρας, ο οποίος βρέθηκε στην περιοχή το πρωί της Παρασκευής, τονίζει στον «Τ» ότι ο Οργανισμός καλύπτει την ζημιά στην παραγωγή από την χαλαζόπτωση. Ο κ. Χήρας, μετά την πρώτη εικόνα που έλαβε από τις πληττόμενες περιοχές, προέβη σε επιτόπια ενημέρωση των παραγωγών σε συνάντηση που έγινε στην τοπική κοινότητα της Αγίας Παρασκευής, όπου και καταγράφηκε η αγωνία των καλλιεργητών για την απώλεια εισοδήματος από την χαλαζόπτωση.

Σύμφωνα με τα όσα  ανέφερε ο ίδιος  στην  τοπική εφημερίδα Ταχυδρόμος , οι εκτιμήσεις θα ξεκινήσουν αύριο Πέμπτη με τις πρώτες δηλώσεις που έχουν κατατεθεί από τους παραγωγούς και με τους γεωπόνους να ελέγχουν αρχικά τα ακτινίδια και μετέπειτα τα εσπεριδοειδή. «Με την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων θα παρακολουθείται η εξέλιξη των καλλιεργειών», επισήμανε ο ίδιος. Παράλληλα τόνισε ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν από τον ΕΛΓΑ, βάση της δήλωσης καλλιέργειας του 2020, η οποία θα αποσταλεί στον ΕΛΓΑ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Οπότε βασική προϋπόθεση είναι να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, η οποία εξασφαλίζεται για μεν όσους έχουν κάνει εξουσιοδότηση με την πληρωμή από τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις όπου θα παρακρατηθεί η πρώτη δόση, ενώ όσοι έχουν επιλέξει την απευθείας κατάθεση θα πρέπει να το έχουν φροντίσει. Χρονικά η καταβολή των αποζημιώσεων υπολογίζεται έως το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς η απώλεια εκτιμάται στους 10.000 τόνους εις ότι αφορά τα ακτινίδια,όπως σημειώνει στην ηλεκτρονική της έκδοση η τοπική εφημερίδα Ταχυδρόμος της Άρτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]