Ήλιον για μπαλόνια: 5 πράγματα που δεν ήξερες!


Όλοι έχουμε ακούσει το αέριο ήλιον, για τη μαγική του ιδιότητα να κάνει μπαλόνια και αερόστατα να πετούν και τα παιδιά να ξετρελαίνονται. Ζητήσαμε από το balloon.gr, ως ειδικό στο θέμα, να μας φτιάξει μια μικρή λίστα με ενδιαφέροντα πράγματα για το ήλιο. Σίγουρα έχεις παίξει κι εσύ με μπαλόνια σε κάποιο πάρτυ ή έχεις ρουφήξει ήλιον για να αλλάξεις τη φωνή σου, όμως το πιθανό είναι πως τα παρακάτω δεν τα έχεις ξανακούσει!
1. Γιατί αλλάζει η φωνή μας αν εισπνεύσουμε ήλιον; 
Τα κύματα ήχου ταξιδεύουν με μεγαλύτερη ταχύτητα με το ήλιο αφού είναι πιο ελαφρύ και λιγότερο πυκνό αέριο από ότι το κύριο συστατικό αέρα που αναπνέουμε, το άζωτο. Έτσι, αλλάζει προσωρινά η ποιότητα της φωνής μας και ακούγεται πιο ψιλή και τσιριχτή, σαν ήρωες κινουμένων σχεδίων!
2. Τι κίνδυνοι υπάρχουν από την εισπνοή ηλίου;
Αν ρουφήξεις ήλιο μερικές φορές από ένα μπαλόνι, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα καταλάβεις τίποτα εκτός από την αστεία φωνή σου. Όμως αν η ποσότητα που εισπνεύσεις είναι σημαντική, τότε μπορεί να προκληθεί ζαλάδα, ναυτία ή ακόμα και ασφυξία. Πριν σε πιάσει πανικός, να ξέρεις ότι το ήλιον είναι ένα ευγενές, άχρωμο, άοσμο και μη τοξικό αέριο. Το ήλιον δεν είναι επικίνδυνο. Όλες οι παραπάνω παρενέργειες οφείλονται ουσιαστικά, στην έλλειψη οξυγόνου. Κάθε φορά που ρουφάς ήλιον, το οξυγόνο εκτοπίζεται για χάρη του επομένως τα επίπεδα οξυγόνου στον οργανισμό μειώνονται. Άρα χρειάζονται βαθιές καθαρές ανάσες ανάμεσα από κάθε ρούφηγμα ηλίου. Και φυσικά με μέτρο!
3. Που χρησιμοποιείται το ήλιον εκτός από τα μπαλόνια;
Στην πραγματικότητα τα μπαλόνια είναι η πιο «ασήμαντη» χρήση του. Το ήλιο χρησιμοποιείται ιατρικά για τη θεραπεία διαφόρων αναπνευστικών διαταραχών αλλά και για την αναισθησία. Το υγρό ήλιο, όντας πολύ ψυχρό χρησιμοποιείται στη λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου (MRI).
Λόγω της χαμηλής του διαλυτότητας, είναι αναμεμιγμένο με τον παρεχόμενο αέρα σε εργάτες που δουλεύουν σε υψηλή ατμοσφαιρική πίεση, όπως στα υποβρύχια αλά και στους δύτες.  Χρησιμοποιείται στην κρυογονική —είναι η μεγαλύτερη χρήση του, που καταναλώνει περίπου το 1/4 της παραγωγής του. Τέλος, έχει σημαντικό ρόλο για τους ερευνητές της κβαντομηχανικής, ενώ χρησιμοποιείται και στην κατασκευή ορισμένων πυρηνικών όπλων.
4. Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει ένα μπαλόνι με ήλιον;
Το μέσο ύψος που φτάνουν τα μπαλόνια latex που είναι φουσκωμένα με αέριο ηλίον, όταν τα αφήνουμε στον αέρα, είναι 9250-10650 μέτρα. Όσο ανεβαίνουν στην ατμόσφαιρα τόσο μεγαλώνει η διάμετρος του μπαλονιού με αποτέλεσμα σε αυτό το ύψος να σκάνε.
5. Γιατί τα μπαλόνια με αέρα κρατάνε περισσότερο;
Ένα μπαλόνι φουσκωμένο με ήλιον κρατάει από μερικές ώρες έως λίγες μέρες, ανάλογα το υλικό του -foil ή latex- και τις συνθήκες. Ένα μπαλόνι που έχει φουσκωθεί με αέρα δεν πετάει αλλά παραμένει φουσκωμένο πολύ περισσότερο από εκείνο με ήλιον. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα μόρια αέρα είναι μεγαλύτερα και πιο αργά από τα μόρια του ηλίου. Έτσι ο αέρας δεν διαπερνά το λάτεξ τόσο γρήγορα όσο το ήλιον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]