Ιωάννινα:Ο "Γολγοθάς" πρωτοδιοριζόμενης γιατρού στο Χατζηκώστα ...με την άδεια ειδικού σκοπού

Λάβαμε και δημοσιεύουμε αυτούσια επιστολή  διαμαρτυρίας πρωτοδιοριζόμενης γιατρού στο νοσοκομείο Χατζηκώστα .
Η καταγγελία της αφορά το θέμα της  άδειας ειδικού  σκοπού .
Η γιατρός στην επιστολή  της αναφέρει αναλυτικά:

"Ονομάζομαι Β. Τ και είμαι μονογονέας (ανύπαντρη μητέρα) τέκνου 23 μηνών.Ο πατέρας του παδιού είναι Σουηδός υπήκοος και διαμένει μόνιμα στην Σουηδία.Το παιδί μου δεν έχει πάει ακόμη σε βρεφονηπιακό μιάς και το φρόντιζα αποκλειστικά εγώ εφόσον δεν εργαζόμουν ως τώρα.
Το Νοέμβρη μήνα μπήκα σε λίστα επικουρικών γιατρών γαστρεντερολόγων και ήμουνα πρώτη.Τον Φεβρουάριο περίπου μίλησα με το υπουργείο υγείας και με ενημέρωσαν ότι έχει εγκριθεί διετές επικουρικό στο νοσοκομείο Χατζηκώστα. Περίμενα λοιπόν τον διορισμό μιας και ήμουνα πρώτη ο οποίος όμως καθυστερούσε χαρακτηριστικά. Ξανά επικοινώνησα και μου είπανε ότι στάλθηκε η έγκριση στο νοσοκομείο αλλά για κάποιον λόγο το Νοσοκομείο θέλησε να μειώσει  την διετία σε 12 μήνες (το οποίο θεώρησα αξιοσημείωτο μιάς και είχε εγκριθεί η διετία)οπότε είχε σταλεί πίσω στο υπουργείο για τροποποίηση.
Εντωμεταξύ εμφανίστηκε το θέμα του κορωνοιού. Γνωστοί με ενημέρωσαν ότι στο διαύγεια ανακοινώθηκε ο διορισμός μου και από την 6η ΥΠΕ ότι αν θέλω μπορώ να τον εκτυπώσω και να παρουσιαστώ. Δυστυχώς λόγω συνθηκών δεν είχα που να αφήσω το παιδί,μιάς και η μητέρα μου δεν ζεί και ο πατέρας μου είναι στις ευπαθείς ομάδες . Επικοινώνησα με κάποιες κοπέλες για babysitting αλλά η απάντησεις ήταν αρνητικές. Άλλοι κοντινοί συγγενείς δεν υπάρχουν στα Ιωάννινα.
Θεώρησα σωστό να επικοινωνήσω με την διοίκηση και να τους ενημερώσω ότι θα παρουσιάστω να υπογράψω και θα αιτηθώ άμεσα την άδεια σκοπού αφού άλλη λύση δεν υπήρχε και ως μονογονέας την δικαιούμαι άνευ άλλων προυποθέσεων.Η πρώτη προφορική απάντηση που έλαβα από την διοίκηση ήταν ότι αυτό δεν γίνεται γιατί ένα δοθεί σε εμένα μετά θα ζητάνε κι άλλοι και μου πρότειναν να με διευκολύνουν εντός εισαγωγικών καθυστερώντας μου τον διορισμό…Που μόνο διευκόλυνση δεν θεωρείται αυτό μιάς και έτσι καθυστερεί και η μισθοδοσία.Εγώ φοβούμενη ότι αν πάω δεν θα μου δώσουν την άδεια και το παιδί θα μείνει στον αέρα,περίμενα να έρθει και η κοινοποίηση με το ταχυδρομείο και να εξαντλήσω και αυτό το περιθώριο.Στο μεταξύ μίλησα κάποιες φορές με την προισταμένη της 6ης ΥΠΕ η οποία έδειξε κατανόηση και μου επειβεβαίωσε ότι η άδεια αυτή είναι δικαίωμά μου. Επίσης επικοινώνησα τόσο τηλεφωνικά όσο και με μάιλ με το υπουργείο εσωτερικών,εργασίας και υγείας. Σαν απάντηση στο ερώτημα μου για το αν ο εργοδότης έχει δικαίωμα ναμου αρνηθεί την άδεια αυτή έλαβα από το υπουργειο Εργασίας τη διευκρινιστική εγκύκλιο 16.3.20  18449. Εν συνεχεία μίλησα με το Υπ. Υγείας. Εκείνοι δεν απάντησαν στο ερώτημα μου ακριβώς. Μου είπανε μεν ότι με καταλαβαίνουν και ότι δικαιούμαι την ειδική άδεια όμως ότι το μόνο που μπορούνε να μου πούνε είναι αν έχω τη δυνατότητα να καθυστερήσω κανένα μήνα ακόμα την πρόσληψή μου. Τους απάντησα ότι ήδη την έχω καθυστερήσει 2 εβδομάδες (βέβαια πάντα μέσα σε προθεσμίες αφου η κοινοποίηση μου έγινε στις 31 Μαρτιου) και  ότι η αδεια είναι δικαιωμα μου και δεν πρόκειται να καθυστερώ άλλο.
Αφού ήρθε η κοινοποίηση πήρα ξανά τηλέφωνο στην διοίκηση. Ενημέρωσα ότι θα πάω να υπογράψω και μετά θα ζητ’ησω την άδεια.Ο διοικητής μου είπε ότι δεν γίνεται να μου την δώσει όλη και ότι θα μου σπαστά και στο ενδιάμεσο πρέπει να δουλεύω. Του εξήγησα πάλι ότι αυτό δεν γίνεται γιατί δεν έχω που να αφήσω το 2 ετών παιδί μου και ότι από όσο γνωρίζω στην περίπτωση μου ο εργοδότης οφείλει να την εγκρίνει.Τότε μου απάντησε ότι αυτος κάνει κουμάντο στο νοσοκομείο και δεν πρόκειται να την εγκρίνει όλη.Στη συνέχεια ξαναεπικοινώνησα με 6η ΥΠΕ,αστυνομία και εισαγγελέα για να θέσω τον προβληματισμό μου.Φυσικά δεν θα μπορούσα να πηγαίνω με το ανήλικο τέκνο και να συναντώ ασθενείς με κίνδυνο να νοσήσει το παιδί όμως προστατεύομαι από το νόμο διότι όυτε εγώ σαν μονογονέας πρεπει να εκτεθω σε περιβάλλον πανδημίας διότι αν νοσησω εξαιτιας των ειδικών συνθηκων και μπω ας πουμε σε καραντινα το παιδί μενει απροστάτευτο.
Εντωμεταξύ είχα επικοινωνήσει και με το γραφείο προσωπικού που όμως μου είπαν ότι είναι απόφαση του διοικητή.
Χθες 6 Απριλιου 2020 πήρα το παιδί στο καρότσι σκεπασμένο με ένα αδιαβροχο πλαστικο για προστασία όσο γίνεται και πήγα στο νοσοκομείο να παρουσιαστώ μιας και δεν υπήρχε άλλο περιθώριο.Υπέγραψα τη σύμβαση και περίμενα να υπογράψει και ο διοικητής ενώ στο μεταξύ ανεβοκατέβαινα με το μωρό πανω κατω από το ένα γραφείο στο άλλο περιμένοντας.Κάπου εκεί συνάντησα στον διάδρομο και την κ. Τ. η οποία μου είπε ,που το παω το μωρο,αν δεν ηταν ο Κορονωιος που θα το πηγαινα και ότι τι θα κανω αν επιταχθει το νοσοκομειο και ότι δε γινεται να ερχομαι κ με το που ερχομαι να ζηταω αδεια….
Ξανακατέβηκα στο γραφειο προσωπικου μετα από 2 ωρες και ρωτησα τι γινεται με την συμβαση. Μου ειπαν ότι δεν ξερουν αν θα την υπογραψει τελικα ο διοικητης.Εγινα εξω φρενων και επικοινωνησα με συνάδελφο που ενημέρωσε την εινη και από ότι γνωριζω τελικα τον πηραν τηλεφωνο και υπεγραψε τη συμβαση. Εν συνεχεια εκανα την αιτηση για άδεια σκοπου και την πρωτοκόλλησα.Στο γραφειο προσωπικου μου ειπαν ότι το προβλημα είναι ότι δεν εχω κανονικη αδεια και ότι αυτό ειπε και η νομικη συμβουλος του νοσοκομειου (δηλαδη άλλη δικαιολογία για να μην μου τη δώσουν). Εγω τους ειπα ότι εχω διαβασει .οτι ισχύει ότι αυτή η αδεια στην οποια αναφερονται θα αφαιρεθει από την συνολικη της χρονιάς που δικαιούμαι.Η ώρα περνούσε και τελικά αφού πήγα στο σπίτι μου με ενημέρωσαν τηλεφωνικά ότι ο διοικητής δεν θα εγκρίνει την άδεια με την  δικαιολογία αυτή και ότι αν θέλω να ξαναπάω την άλλη εβδομάδα και να καταθέσω νέα αίτηση.
Εγώ ενημέρωσα σχετικά τον διοικητή 6ης ΥΠΕ καθώς και την ΕΙΝΗ και ΟΕΓΝΕ και επίσης έστειλα μαιλ στην διοίκηση του νοσοκομείου ότι γνωρίζω ότι έχω δικαίωμα στην άδεια και ότι δεν μπορώ να πηγαινω στο νοσοκομειο με το μωρο.
Σήμερα 7.4.2020 επικοινώνησα τηλεφωνικά με τη νομική σύμβουλο του νοσοκομείου που με ενημέρωσε ότι η γνωμοδότηση είναι υπέρ της άδειας σκοπού και ότι και φυσικα αφαιρείται από την μελλοντική άδεια εφόσον ο εργαζόμενος χρειιάζεται να λείψει και δεν έχει κανπνική άδεια.Δηλαδή τα λεγόμενα ότι η νομικη συμβουλος ειπε ότι δεν δικαιουμαι δεν ισχυουν.
Αμεσως εστειλα μαιλ στην διοικηση ζητωντας κοινοποίηση της γνωμοδότησης της νομικής συμβούλου και ενημέρωσα ότι η αιτιολογία δεν στέκει αλλά και να έστεκε θα έπρεπε να έχουν άλλη αντιμετώπιση και να βρούνε λύση.Απάντηση δεν πήρα φυσικά. Εντωμεταξυ μου εστειλαν στο μαιλ και την γραπτη αρνητικη απαντηση της διοικησης με την αιτιολογια ότι δεν εχω κανονικη αδεια.
Στην συνεχεια δεχτηκα τηλεφωνημα από τον διεθυντη του Υπ. Εσωτερικων ,κ.Σπηλιόπουλο αν δεν απατώμαι για το όνομα ,ο όποιος μου είπε ότι καταλαβαίνει απόλυτα την κατάσταση και ότι θα έπρεπε να βρεθεί λύση.Επίσης ότι ισχύει ότι η άδεια μπορει να αφαιρεθει από την μελλοντικηκαι ότι απλα δεν το εχουν γραψει σαν οδηγια.Μου ειπε ότι θα τηλεφωνησει στο τμημα προσωπικου ο ίδιος.
Εκεί έχει μείνει το θέμα.Εγώ θα προχωρήσω μάλλον και σε αναφόρα στην επιθεώρηση δημόσιας διοικησης όταν ξεκλέψω χρόνο να στειλω την αναφορά  γιατί ο  κάθε ένας που λέγεται διοικητής δεν σημαίνει ότι μπορεί να παραβλέπει ότι  υπάρχει νόμος αλλά στη περιπτωσή μου υπάρχει ανεξαρτήτως του νόμου και ανάγκη πραγματική και ανωτέρα βία και κανονικά αυτό θα έπρεπε να φτάνει στην διοίκηση ώστε να βρεί ειρηνικά μια λύση. Η πρόσληψη μου δεν σχετιζεται με τις εκτατες προσληψεις λογω πανδημιας. Επιπλεον το νοσοκομειο δεν λειτουργει τα τακτικα ιατρεία για λογους προστασιας και προφυλαξης και τα επειγοντα χθες ηταν αδεια παρολο που ειχε γενικη εφημερια.Ο κοσμος αποφευγει να παει στο νοσοκομειο. Όπως και να εχει όμως στον μονογονεα η αδεια αυτή πρέπει να δινεται ανευ αλλων προυποθεσεων.
Εγω θα διεκδικησω και την αδεια σκοπου  και ότι άλλο δικαιουμαι σαν μονογονεικη οικογενεια με τεκνο κατω των 2 ετων.
Εχω ενημερωσει την διοικηση ότι δεν μπορω να πηγαινω στην δουλεια με το μωρο και οποιος με αναγκασει έμμεσα ή άμεσα να το κανω θα βρεθει υπολογος για εκθεση ανηλικου σε κινδυνο.
Ζητώ συγνώμη για το κακογραμμένο κείμενο αλλα πραγματικά είμαι μόνη με ένα μωρό και αναγκάζομαι να επιλύσω και όλα αυτά τα θέματα συν άλλα που υπάρχουν.Θα έπρεπε κανονικά να έχει λυθεί το θέμα χωρίς να συμβεί όλο αυτό που συμβαίνει και φυσικά με έχει επηρεάσει και ψυχολογικά αφού εδώ και 2 βδομάδες είμαι όλη μερα στα τηλέφωνα και προσπαθω να λυσω κατι που ετσι κ αλλιως προβλεπεται από τον νομο και είναι δικαίωμά μου."
 Νεώτερη ενημέρωση 8 Απριλίου 
Σε συνέχεια   χθεσινής δημοσίευσης επιστολής πρωτοδιοριζόμενης γιατρού στο νοσοκομείο Χατζηκώστα  αναφορικά με   κώλυμα που αντιμετωπίζει για τη  λήψη  άδειας ειδικού σκοπού ,δημοσιεύουμε σήμερα κατόπιν επιθυμίας της  και ως οφείλουμε  διευκρίνηση σχετικά με την κ.Τ ,διευθύντρια ιατρικού προσωπικού ,προς αποφυγή παρεξηγήσεων.
Αναλυτικά η γιατρός στο διευκρινιστικό της σημείωμα αναφέρει:
""Προσπάθησα να επικοινωνήσω τηλεφωνικά με την διευθύντρια προσωπικού πρίν πάω στο νοσοκομείο για να υπογράψω χωρίς αποτέλεσμα.Δεν μου απάντησε ούτε με πήρε ποτέ πίσω.Η αναπάντητη κλήση έχει καταγραφεί στις 31 Μαρτίου.Εγώ δεν είχα την δυνατότητα να περιφέρομαι σε ένα νοσοκομείο με το μωρό και να ψάχνω τους υπεύθυνους όταν δεν γνωρίζω που ακριβώς βρίσκονται ή όταν δεν απαντούν στα γραφεία τους και βρίσκονται σε ασθενείς ή αλλού.

Την συνάντησα τυχαία έξω από το γραφείο του διοικητή ενώ περίμενα με το μωρό και από συζήτηση που είχε με 2 κυρίες με ρούχα προσωπικού κατάλαβα οτι ήταν η κ.Τ.Της συστήθηκα ως Β.Τ νέα επικουρικός γάστρο και αφού με ρώτησε πού πάω με το μωρό στο νοσοκομείο ,της είπα τι να κάνω αφου αρνούνται να μου δώσουν την άδεια θα αναγκαστώ στο τέλος να το παίρνω μαζί και στην δουλειά .Της είπα ήρθα τουλάχιστον να υπογράψω μην χάσω και τον διορισμό άδικα κ πήρα αναγκαστικά και το μωρό αφού θα ερχόμουν σε γραφείο και όχι σε ασθενείς.
Ρώτησα αν γνωρίζει για την περίπτωση μου και μου κούνησε καταφατικά το κεφάλι.Και μετά υπήρξε ο σύντομος διάλογος που ανέφερα και πριν συν του ό,τι είπα ότι είναι κρίμα να μην λύνονται τα ζητήματα και να πρέπει να κάνουμε καταγγελίες για να λύσουμε τα αυτονόητα.Τότε μου απάντησε φεύγοντας από τον διάδρομο ότι "Αμάν πια όλοι με καταγγελίες δεξιά και αριστερά".Αυτά που περιγράφω είναι τα γεγονότα και τα όσα ειπώθηκαν.Εάν θεωρεί ότι κάπου θίχτηκε,της ζητώ δημοσίως συγνώμη.Δεν πρόκειται για κάτι προσωπικό αλλά μία περιγραφή ιστορικού μίας αληθινής κατάστασης όπως εξελίχθηκε και διαμαρτυρία για την συμπεριφορά της διοίκησης.

Επιπλέον ξανατονίζω οτι ο Γενικός Διευθυντής του υπ.Εσωτερικών με πήρε ο ίδιος τηλέφωνο χθές δηλαδή 7.4.2020 μετά απο μια σειρά μαιλ που είχα ανταλλάξει με την προισταμένη και μου είπε ότι εννοείται ότι δικαιούμαι την άδεια σκοπού και ότι καταλαβαίνει απόλυτα το πρόβλημα και ότι θα ενημέρωνε άμεσα σχετικά και το τμήμα Προσωπικού ώστε να βρούνε λύση με την διοίκηση στο θέμα μου.Ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα ώστε να λυθεί το θέμα μου από την πλευρά της διοικήσης από όσο γνωρίζω αλλά ενημερώθηκα τηλεφωνικά από το τμήμα προσωπικού οτι μίλησαν με τον Γεν.Διευθυντή".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]