Κάλεσμα στην Ημέρα Πανελλαδικής Δράσης για τα εργατικά δικαιώματα την Τρίτη 14/4


Οι κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις σφραγίζονται από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Μέτρα τα οποία έχουν σαφή ταξικό πρόσημο και κοινωνικό αποδέκτη του λογαριασμού, που είναι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Η κυβέρνηση της ΝΔ πιστή στο πρόγραμμα της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης του συστήματος, στο οποίο είναι στρατευμένη, χρησιμοποιώντας την πανδημία του Covid-19, καταργεί και τις τελευταίες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. Επιλέγει να πάρει αστυνομικά και κατασταλτικά μέτρα για τον έλεγχο και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αφήνοντας το δημόσιο σύστημα υγείας διαλυμένο, χωρίς προσωπικό, χωρίς ΜΕΘ, χωρίς μαζικά προληπτικά διαγνωστικά τεστ κλπ. Παράλληλα, επιδοτεί με δισεκατομμύρια ευρώ το Κεφάλαιο, δίνοντας ψίχουλα στους επιδοτούμενους ανέργους(!). Κάνει, όλο αυτό το χρονικό διάστημα, δώρα στους καπιταλιστές: στους μεγιστάνες των ΜΜΕ 11 εκατομμύρια ευρώ για διαφημίσεις σχετικά με την επιδημία- που θα έπρεπε να μεταδίδουν δωρεάν- και άλλα 23 εκατομμύρια χάρισμα από τις δόσεις για τις άδειες των καναλιών, στους καρχαρίες της ιδιωτικής υγείας 30 εκατομμύρια ευρώ για την χρήση των ΜΕΘ σε τιμή διπλάσια της ισχύουσας, αντί για την άμεση επίταξή τους. Στους επιχειρηματίες των ΙΕΚ πακτωλός χρημάτων για «επανεκπαίδευση» των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων έναντι voucher 600 ευρώ, αντί για διασφάλιση του εισοδήματος τους.
Και πάνω από όλα η σαρωτική επίθεση στο μισθό και την εργασία, με μαζικές απολύσεις,  εκ περιτροπής εργασία,  αναστολή συμβάσεων,  υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών κι εγκατάλειψη των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και έργου που δημιουργούν ένα εφιαλτικό εργασιακό τοπίο. Ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων και των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων ζει ήδη υπό δυσκολότερες συνθήκες, ενώ και σε μαζικότερα κομμάτια της εργατικής τάξης και της νεολαίας αρχίζει ολοένα και περισσότερο να γίνεται αντιληπτό ότι τη καραντίνα θα την υποδεχτεί μια δύσκολη οικονομική και κοινωνική κατάσταση.
Οι καταγγελίες για απολύσεις, η καταπάτηση ΣΣΕ, η επέκταση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, η στέρηση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών μας θέτει με αμεσότητα το καθήκον πως τώρα πρέπει να δράσουμε και να διεκδικήσουμε τα εργατικά/ εργασιακά μας δικαιώματα!
Βασική μας πρόθεση είναι η 14η Απρίλη να είναι μια μέρα αντίστασης- διεκδίκησης και στοχευμένων δράσεων με κέντρο τα εργασιακά ζητήματα και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην εργατική τάξη. Η σημαντική εμπειρία της κινητοποίησης της 7 ης Απρίλη που πήρε πανελλαδικά χαρακτηριστικά έδειξε ότι υπάρχουν δυνατότητες και ότι μπορεί να δοθεί από τώρα αυτή η μάχη.
Παλεύουμε- Απαιτούμε:
Μαζικές προσλήψεις προσωπικού σε Υγεία με μόνιμες σχέσεις εργασίας
Καμία απόλυση- Καμία περικοπή μισθού
Επίδομα ανεργίας με πλήρη ασφάλιση για όλους και όλες όσο χρόνο διαρκεί η ανεργία- Οι επιχειρήσεις που δε θα ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές
Να μην εφαρμοστεί καμίας μορφής εκ περιτροπής εργασία
Καταβολή δώρου Πάσχα σε όλους τους συναδέρφους
Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία
Κανένας πλειστηριασμός/καμία κατάσχεση πρώτης λαϊκής κατοικίας. Δε θα θυσιαστούν τα σπίτια μας στο βωμό των τραπεζικών δεικτών και του χρέους- Καμία διακοπή ρεύματος/νερού/κινητής και σταθερής τηλεφωνίας
Κάτω τα χέρια από το εργατικό κίνημα- Κάτω τα χέρια από τη συνδικαλιστική δράση και τα σωματεία μας.
Καλούμε:
1. Την Τρίτη, 14/4, στις 11.00 π.μ. παρέμβαση- παράσταση διαμαρτυρίας, με ειδικό τρόπο, στην Επιθεώρηση Εργασίας, απαιτώντας να γίνουν μαζικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.
2. Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα, επιδιώκουμε παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους, όπως μεγάλα super market και στις γειτονιές
**Όλες οι δράσεις θα γίνουν λαμβάνοντος όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]